Witam, obecnie jestem studentem na zaocznych studiach informatycznych i szukam od pewnego czasu swojej pierwszej pracy lub stażu jako programista. Najczęściej używałem C++ oraz Qt. Tutaj umieściłem swoje niektóre projekty:
https://github.com/arkadiusz97 Niestety mam bardzo duży kłopot ze znalezieniem pracy czy stażu na takim stanowisku. W związku z tym mam parę pytań:
1. Czy ten problem to wina słabych umiejętności nawet jak na tylko potencjalnego stażystę czy bardziej wina tego, że piszę w C++, zamiast w np. Javie czy w C#?
2. Czy z takimi umiejętnościami, jakich użyłem do stworzenia pokazanych projektów jest sens szukać pracy/stażu jako programista czy lepiej szukać też pracy jako serwisant czy administrator sieci?
3. Czy są realne szanse, aby w obrębie jednej firmy zmienić stanowisko z np. serwisanta na programistę, jeśli dana firma zajmuje się wieloma dziedzinami?
Rozumiem, że szukasz pracy w Warszawie i nie rozumiem Twojego problemu. Rozglądaj się za ofertami dla studentów, mniej płatne, zależnie od czasu jaki jesteś w stanie poświęcić, ale nie wierzę, że nie ma dla Ciebie pracy. Nowych pod przyuczenie szukają najczęściej korpo. Pisz i dzwoń nie do jednej, dwóch, a kilkunastu firm. Nawet jeśli nie mają oferty, warto wysłać zapytanie o staż, bądź pracę z CV w załączniku. Często potrzebują, ale nie ma ogłoszeń. Jeśli odpiszą pozytywnie, umów się i zobacz jak to będzie. Technologia C++ jest b. popularna i nie powinno być problemów. Zawsze staraj się być gotowym na naukę nowości, nie szukaj ściśle pracy do tego co dokładnie Ty potrafisz, bo to tak nie działa. Możesz skorzystać z usług firm rekruterskich. Potem czekasz na telefon. Poszukaj targów pracy w okolicy, wybierz się.
Dziwne, że nie potrafisz znaleźć nawet stażu w Warszawie, która jest dużym miastem. Może CV jest mało atrakcyjne i traci się na tle innych? Pisz do różnych agencji, które zajmują się programowaniem, może będą chcieli stażystę. Z tego co widzę to na pracuj.pl jest masa ogłoszeń o pracę dla programistów C++. Ale poszukaj na mniej popularnych portalach o pracę - szczególnie tych, które mają (jeszcze) darmowe ogłoszenia. W wielu firmach można zmienić stanowisko, ale to już będzie zależało od firmy i ich zapotrzebowań.
Cześć
Z własnego doświadczenia, jeżeli chodzi o szukanie pracy, to często samo wysłanie CV nie wystarcza. W ofertach pracy często podają nr telefonu, więc warto z tego zawsze korzystać. W moim przypadku zawsze jak dzwoniłem to albo od razu umawiałem się na rozmowę, albo mówiono, że sprawdzą maila i zawsze mi odpowiadali. Jak pisałeś różne projekty to warto też wysłać githuba/bitbucketa
(o ile masz, a jak nie masz to warto założyć) jako portfolio, bo to jest najlepszy dowód Twoich umiejętności. A w Warszawie moi znajomi, nawet bez jakiejś większej wiedzy programistycznej, znajdowali pracę jako testerzy a nawet początkujący programiści. Niedługo będą targi pracy na PW - myślę, że warto się przejść. Nawet chyba ja się przejdę
A i co do języków programowania to polecam się nauczyć ich trochę więcej (przynajmniej podstaw) - zawsze to bardziej rozszerza horyzonty. W Twoim przypadku douczenie się javy nie powinno sprawić problemu (przynajmniej ja tak miałem).
Edit: nie wiem czemu, ale nie zauważyłem, że masz githuba
Niestety nie pamiętam nazw tych firm, pamiętam tylko, że nie były to jakieś korpo, bo rozmowy mieli bezpośrednio z szefami danej firmy. Ale wczoraj spotkałem kumpla, który powiedział, że znalazł pracę dzięki linkedin. To znaczy nie znalazł, tylko praca sama go znalazła, a dokładniej napisali do niego z pewnej firmy właśnie na konto w linkedin. Fakt faktem, jego praca była związana z PLC, no ale zbyt daleko od programowania to nie odbiega :
Ja od dawna miałem zamiar założyć tam konto, ale póki co nie było kiedy tego zrobić :
Co do nr telefonu, to jak szukałem na pracuj.pl czy innych tego typu portalach to dosyć często podawali email lub/i nr telefonu. Tylko ja nie szukałem pracy dla programisty, a dla inżyniera/konstruktora z predyspozycjami programistycznymi
.
Btw. na jakiej uczelni studiujesz?
(25.11.2018, 22:47)jacekplacek12 napisał(a): [ -> ]Btw. na jakiej uczelni studiujesz?
Na WWSI.
Ponieważ szukanie pracy trwało za długo, zacząłem wysyłać też CV na stanowiska typu IT support czy serwis. Raz, gdy wysłałem kilkanaście CV na takie stanowiska, to następnego dnia dostałem pięć zaproszeń na rozmowy rekrutacyjne, w ciągu kolejnych kilku dni, doszły dwa kolejne zaproszenia. Od tygodnia pracuję jako support na pierwszej linii. To w sumie pokazuje, dla jakich pracodawców jestem kimś odpowiednim, bo zaproszeń na rozmowy jako programista było kilka razy mniej. Ale trudno, przynajmniej teraz jest luz w nowej pracy, bo mało zgłoszeń przychodzi. Więc będzie dodatkowy czas na naukę. Mam zamiar dalej uczyć się programowania i spróbować później szukać pracy jako programista.