Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Szkoła średnia o profilu E-Sport? Co sądzicie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jestem w szoku...

Mój młody wybiera się właśnie do szkoły średniej i upatrzył sobie placówkę prywatną o profilu informatyka & e-sport. Kiedyś gra na komputerze była raczej negowana przez rodziców, w sumie nadal tak jest... Powszechnie uważa się, że to strata czasu, brak ruchu i obciążenie wzroku... Nie ma co się dziwić poniekąd tak właśnie to wygląda. Za czasów, kiedy sam przesiadywałem godzinami przed ekranem, grając w gry online, nigdy nie myślałem, że będą specjalne technika o tym profilu. Ktoś wie coś więcej na ten temat? Jak wygląda przygotowanie do matury w takim miejscu? Ponoć wiele "lekcji" ma wyglądać na zasadzie gry w CS'a, więc ciężko mi to sobie wyobrazić... Spotkaliście się z tym? Może Wasze dzieciaki chodzą do takich szkół?
Jestem graczem, interesuje sie e-sportem, ale jestem rowniez dorosla osoba. Gry komputerowe to nieodlaczny element przyszlosci, profesjonalisci juz teraz sa w stanie zarabiac grube pieniadze na turniejach, streamach, reklamach, donacjach od fanow. Jezeli chodzi o brak ruchu, to wiekszosc z nich nadrabia brak fizycznej pracy cwiczeniami. Zaluje, z w moich czasach nie bylo takich szkol, bo koniec koncow profil, na jakim sie uczylam, w zaden sposob nie zdeterminowal mojego rozwoju. Jezeli chodzi o obciazenie wzroku, to sa okulary wspomagajace wzrok przy korzystaniu z komputera, o ile to konieczne, bo obecnie monitory nie niszcza wzroku tak bardzo, jak ludzie mysla (dla przykladu - ja sobie zniszczylam wzrok zwyklym czytaniem ksiazek). Nie musisz sie martwic, w koncu w takiej szkole sa tez zwykle zajecia, wiec gdyby mu sie odwidzialo, nadal bedzie mial otwarta sciezke edukacji i kariery.
To czemu sie martwisz i jestes w szoku? Chyba dobrze, ze mlody ma wiecej mozliwosci rozwoju, niz bylo dostepnyh pare lat temu. :)
Mnie ostatnio rzuciła się w oczy oferta pewnej szkoły - tyle nowych kierunków, że aż pożałowałam, że nie mogę cofnąć swojej edukacji i pójść do takiej szkoły:D
Najciekawsze kierunki, które mnie tak zaintrygowały:
- LO Podstawy elektroniki i Robotyki
- LO Realizacja dźwięku i produkcji muzyki
- Technik informatyk z innowacją e-sportową lub z innowacją tworzenie gier komputerowych
- Technik fotografii i multimediów z innowacją E-Raklama
- Technik mechatronik
- LO z innowacją turystyczną oraz wprowadzeniem do zawodu stewardesy
Prawda, że fajne? Mnie się wydają takie przyszłościowe:D
(17.07.2019, 16:36)Basik napisał(a): [ -> ]Mnie ostatnio rzuciła się w oczy oferta pewnej szkoły - tyle nowych kierunków, że aż pożałowałam, że nie mogę cofnąć swojej edukacji i pójść do takiej szkoły[Obrazek: d.gif]

U mnie w Kaliszu teraz też mają świetny wybór co do kierunków. Miałem dokładnie te same myśli, że fajnie byłoby wrócić teraz z młodymi do szkoły :)

Rząd tak zapewniał, że nie będzie dużego zamieszania z przyjęciami do szkół, a wyszła istna sieka. W moich stronach dzieciaki totalnie zawiedzione. Mało kto dostał się tam gdzie chciał. Młodzież z świetną punktacją musiała zadowolić się trzecimi wyborami. Część kolegów mojego młodego nie dostała się nigdzie... Teraz czekają na drugą rekrutacje, bodajże 25 lipca w Kaliszu. TEB, technikum, o którym wspominałem na początku wątku, nie określał z początku nawet progu punktacji. Zainteresowanie jednak sięgnęło tego stopnia, że musieli przeprowadzić selekcję. W naszym przypadku się udało, ale paru kolegów Tomka, którzy razem z nim składali papiery, się nie dostało... Ciekawy rocznik wyjdzie. W renomowanych szkołach będą uczniowie z naprawdę najwyższymi wynikami. Ci, którzy nie dbali o oceny, będą mieć problem, wybierając miejsce tam, gdzie się zostanie.