29.04.2011, 01:00
Często zdarza się że jakaś gra nie uruchamia się na moim komputerze.
Wtedy myślę że mam wirusa albo jest coś nie tak z samym komputerem.
Wiem że idę w dobrym kierunku zatem szukam pomocy w internecie.
Tworzę posty na forach w stylu: "Mam problem z odpaleniem gry" lub
"Ta gra nie działa, co robić?". Potem inni "znawcy" pytają o konfigurację mojego kompa.
Piszę im to co wiem o moim komputerze a oni potem krzyczą na mnie że nic dziwnego bo w moim komputerze brakuje tego czy tamtego albo czegoś nie ma i trzeba dodać.
Dlatego pokażę Wam jak ustrzec się przed takimi wpadkami i problemami z uruchamianiem gier.
Dodam też bardzo ważną informację:
Komputery pomimo że są wszechobecne nie są uniwersalne czyli nie zawsze do wszystkiego.
Mówiąc prościej im nowsza jest gra tym gorzej będzie działać na starszym komputerze.
Druga bardzo ważna sprawa:
Wiele komputerów w naszych domach to tak zwane "gotowce" kupowane w supermarketach elektronicznych jak na przykład Saturn albo Media-Markt ale również komputery ze sklepu Vobis i z innych tym podobnych sklepów (też internetowych).
"Gotowce" to komputery składane przez producenta który jest dostawcą tych komputerów dla sklepów.
My tych komputerów nie składamy zatem nigdy nie wiemy co jest w nich w środku.
Znamy tylko to co jest napisane na ulotce, fakturze czy w ofercie w sklepie.
"Gotowce" kuszą swoją ceną a my bez zastanowienia się kupujemy i zadowoleni przynosimy do domu "komputer" z np. najnowszym procesorem Intel i7.
Potem pojawiają się same problemy bo komputer niby najnowszy ale nowa gra nie działa.
Pierwszą czynnością i za razem najważniejszą jest zorientować się gdzie jest podłączony monitor?
Ktoś mógłby w tym momencie powiedzieć: "Z tyłu" albo "Do karty graficznej".
Zgadzam się tylko w drugim przypadku zapytałbym: "Do jakiej karty graficznej?"
Wtedy ktoś odpowiada mówiąc to co jest napisane w fakturze albo odpowiada: "Nie wiem".
Zapytam jeszcze inaczej: "Wtyczka od kabla z monitora jest podłączona do gniazda znajdującego się z tyłu obudowy ale poziomo czy pionowo?"
Jeśli poziomo to szukamy przyczyn gdzieś indziej ale jeśli pionowo to problem z grą rozwiązany - mam zintegrowaną kartę graficzną która nie nadaje się do nowych gier.
Teraz zajmę się tematem mojego poradnika czyli sprawdzę czy nowa gra będzie działać z moim komputerem.
1. Pobieram STĄD program Everest Home Edition 2.20
Gdy go pobiorę to go instaluję a potem uruchamiam ten program.
2. Po uruchomieniu programu w oknie klikam raz na ikonę Komputer a następnie na ikonę Podsumowanie.
Pokażą mi się wszystkie ważne informacje o moim komputerze ale mnie interesuje tylko to:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
Typ procesora AMD Sempron, 1800 MHz (9 x 200) 3000+
Pamięć fizyczna 2560 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Karta wideo ATI Radeon 9600/9550/X1050 Series (128 MB)
Akcelerator 3D ATI Radeon 9600 (RV350)
2.1. Już wiem że mam system Windows XP Service Pack 3 oraz:
3. Dowiedziałem się że mam procesor o taktowaniu zegara 1800MHz ale jest to procesor AMD zatem jego efektywność jest zbliżona do procesora o taktowaniu 3000MHz (bo u mnie jest oznaczenie 3000+) zatem mogę mieć pewność że ten procesor ma tak jakby taktowanie 3000MHz czyli 3GHz.
3.1. Jeżeli Ty masz procesor Intel to możesz być pewien/-na że podany zegar jest rzeczywistą prędkością taktowania procesora.
Zatem jeśli procesor Intel ma taktowanie rdzenia 2200MHz to tyle ma.
Architektura (to co w nich siedzi) procesorów Intel jest inna niż AMD.
4. Dowiedziałem się że mam 2560MB pamięci w komputerze i jest to pamięć DDR PC3200. Pamięć typu PC3200 ma taktowanie 400MHz ale to nie jest teraz ważne. Ważne jest ile mam pamięci. Mam 2,5GB pamięci w komputerze.
5. Dowiedziałem się że mam kartę wideo ATI Radeon z akceleratorem 3D ATI Radeon 9600 (RV350). Wiem też ile pamięci ma ta karta. Moja karta ma 128MB pamięci graficznej. Opisana tutaj karta wideo to karta graficzna.
6. Podsumowując piszę sobie że mam:
system Windows XP Service Pack 3
procesor 3GHz
pamięć 2,5GB
karta graficzna ATI Radeon 9600 128MB
7. Teraz szukam gry w którą chciałbym zagrać. Niech to będzie GTA IV.
Jednak zanim kupię grę lub zanim ściągnę ją z internetu to muszę dowiedzieć się czy ta gra uruchomi się na moim komputerze czyli czy GTA IV "pójdzie" na moim komputerze.
8. Muszę odszukać w internecie minimalne wymagania sprzętowe dla gry GTA IV.
Minimalne wymagania sprzętowe są najważniejsze bo to od nich zależy czy gra się uruchomi czy nie.
Jeśli te informacje nie będą zgodne z tym co mam w komputerze to gra nie uruchomi się i kupioną grę będę musiał schować do szuflady na później aż będę miał taki komputer na którym ta gra odpali.
9. Aby odszukać jakie są te minimalne wymagania dla GTA IV muszę wejść w Google i wpisać:
(kliknij->) GTA IV minimalne wymagania sprzętowe (<-kliknij)
10. Wchodzę w pierwszy link z wyników wyszukiwania i pojawi mi się strona:
benchmark.pl/GTA IV(PC) – ogłoszono oficjalne wymagania sprzętowe
11. Na tej stronie podano wszystkie wymagania sprzętowe dla gry GTA IV ale mnie interesują tylko te:
Minimalne:
12. Spoglądam jeszcze raz na informacje o moim komputerze które spisałem z programu Everest Home Edition 2.20:
system: Windows XP Service Pack 3
procesor 3GHz
pamięć 2,5GB
13. Mogę porównać i powiedzieć że:
system: OK
procesor: OK
pamięć: OK
karta graficzna: moja karta ma za mało pamięci - gra nie uruchomi się
14. Już wiem że gra GTA IV nie uruchomi się na moim komputerze bo moja karta graficzna ma za mało pamięci. Moja karta ma 128MB pamięci a gra wymaga kartę z minimum 256MB pamięci.
Czasami jednak zdarza się że masz komputer w którym jest karta graficzna zintegrowana która "ma" 256MB ale GTA IV nie działa.
To jest normalne bo karta graficzna zintegrowana nie ma własnej pamięci tylko pożycza dla siebie trochę z pamięci RAM w komputerze.
Gra GTA IV tak jak inne duże gry wymaga karty graficznej z własną pamięcią a nie z pamięcią pożyczoną od RAMu:
Polecam również:
Poradnik: Jak zainstalować grę z dużego pliku ISO, NRG, IMG ,BIN i innych ?
Poradnik: Jak poprawnie uruchomić grę pobraną z internetu?
Wtedy myślę że mam wirusa albo jest coś nie tak z samym komputerem.
Wiem że idę w dobrym kierunku zatem szukam pomocy w internecie.
Tworzę posty na forach w stylu: "Mam problem z odpaleniem gry" lub
"Ta gra nie działa, co robić?". Potem inni "znawcy" pytają o konfigurację mojego kompa.
Piszę im to co wiem o moim komputerze a oni potem krzyczą na mnie że nic dziwnego bo w moim komputerze brakuje tego czy tamtego albo czegoś nie ma i trzeba dodać.
Dlatego pokażę Wam jak ustrzec się przed takimi wpadkami i problemami z uruchamianiem gier.
Dodam też bardzo ważną informację:
Komputery pomimo że są wszechobecne nie są uniwersalne czyli nie zawsze do wszystkiego.
Mówiąc prościej im nowsza jest gra tym gorzej będzie działać na starszym komputerze.
Druga bardzo ważna sprawa:
Wiele komputerów w naszych domach to tak zwane "gotowce" kupowane w supermarketach elektronicznych jak na przykład Saturn albo Media-Markt ale również komputery ze sklepu Vobis i z innych tym podobnych sklepów (też internetowych).
"Gotowce" to komputery składane przez producenta który jest dostawcą tych komputerów dla sklepów.
My tych komputerów nie składamy zatem nigdy nie wiemy co jest w nich w środku.
Znamy tylko to co jest napisane na ulotce, fakturze czy w ofercie w sklepie.
"Gotowce" kuszą swoją ceną a my bez zastanowienia się kupujemy i zadowoleni przynosimy do domu "komputer" z np. najnowszym procesorem Intel i7.
Potem pojawiają się same problemy bo komputer niby najnowszy ale nowa gra nie działa.
Pierwszą czynnością i za razem najważniejszą jest zorientować się gdzie jest podłączony monitor?
Ktoś mógłby w tym momencie powiedzieć: "Z tyłu" albo "Do karty graficznej".
Zgadzam się tylko w drugim przypadku zapytałbym: "Do jakiej karty graficznej?"
Wtedy ktoś odpowiada mówiąc to co jest napisane w fakturze albo odpowiada: "Nie wiem".
Zapytam jeszcze inaczej: "Wtyczka od kabla z monitora jest podłączona do gniazda znajdującego się z tyłu obudowy ale poziomo czy pionowo?"
Jeśli poziomo to szukamy przyczyn gdzieś indziej ale jeśli pionowo to problem z grą rozwiązany - mam zintegrowaną kartę graficzną która nie nadaje się do nowych gier.
Teraz zajmę się tematem mojego poradnika czyli sprawdzę czy nowa gra będzie działać z moim komputerem.
1. Pobieram STĄD program Everest Home Edition 2.20
Gdy go pobiorę to go instaluję a potem uruchamiam ten program.
2. Po uruchomieniu programu w oknie klikam raz na ikonę Komputer a następnie na ikonę Podsumowanie.
Pokażą mi się wszystkie ważne informacje o moim komputerze ale mnie interesuje tylko to:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
Typ procesora AMD Sempron, 1800 MHz (9 x 200) 3000+
Pamięć fizyczna 2560 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Karta wideo ATI Radeon 9600/9550/X1050 Series (128 MB)
Akcelerator 3D ATI Radeon 9600 (RV350)
2.1. Już wiem że mam system Windows XP Service Pack 3 oraz:
3. Dowiedziałem się że mam procesor o taktowaniu zegara 1800MHz ale jest to procesor AMD zatem jego efektywność jest zbliżona do procesora o taktowaniu 3000MHz (bo u mnie jest oznaczenie 3000+) zatem mogę mieć pewność że ten procesor ma tak jakby taktowanie 3000MHz czyli 3GHz.
3.1. Jeżeli Ty masz procesor Intel to możesz być pewien/-na że podany zegar jest rzeczywistą prędkością taktowania procesora.
Zatem jeśli procesor Intel ma taktowanie rdzenia 2200MHz to tyle ma.
Architektura (to co w nich siedzi) procesorów Intel jest inna niż AMD.
4. Dowiedziałem się że mam 2560MB pamięci w komputerze i jest to pamięć DDR PC3200. Pamięć typu PC3200 ma taktowanie 400MHz ale to nie jest teraz ważne. Ważne jest ile mam pamięci. Mam 2,5GB pamięci w komputerze.
5. Dowiedziałem się że mam kartę wideo ATI Radeon z akceleratorem 3D ATI Radeon 9600 (RV350). Wiem też ile pamięci ma ta karta. Moja karta ma 128MB pamięci graficznej. Opisana tutaj karta wideo to karta graficzna.
6. Podsumowując piszę sobie że mam:
system Windows XP Service Pack 3
procesor 3GHz
pamięć 2,5GB
7. Teraz szukam gry w którą chciałbym zagrać. Niech to będzie GTA IV.
Jednak zanim kupię grę lub zanim ściągnę ją z internetu to muszę dowiedzieć się czy ta gra uruchomi się na moim komputerze czyli czy GTA IV "pójdzie" na moim komputerze.
8. Muszę odszukać w internecie minimalne wymagania sprzętowe dla gry GTA IV.
Minimalne wymagania sprzętowe są najważniejsze bo to od nich zależy czy gra się uruchomi czy nie.
Jeśli te informacje nie będą zgodne z tym co mam w komputerze to gra nie uruchomi się i kupioną grę będę musiał schować do szuflady na później aż będę miał taki komputer na którym ta gra odpali.
9. Aby odszukać jakie są te minimalne wymagania dla GTA IV muszę wejść w Google i wpisać:
(kliknij->) GTA IV minimalne wymagania sprzętowe (<-kliknij)
10. Wchodzę w pierwszy link z wyników wyszukiwania i pojawi mi się strona:
benchmark.pl/GTA IV(PC) – ogłoszono oficjalne wymagania sprzętowe
11. Na tej stronie podano wszystkie wymagania sprzętowe dla gry GTA IV ale mnie interesują tylko te:
Minimalne:
- System: Windows Vista - Service Pack 1 / Windows XP - Service Pack 3
- Procesor: Intel Core 2 Duo 1.8Ghz albo AMD Athlon X2 64 2.4Ghz
- Pamięć RAM: 1.5GB
- Dysk twardy: 16GB wolnego miejsca
- Karta graficzna: nVidia GeForce 7900 albo ATI Radeon X1900 (wymagane 256MB pamięci na pokładzie karty)
12. Spoglądam jeszcze raz na informacje o moim komputerze które spisałem z programu Everest Home Edition 2.20:
system: Windows XP Service Pack 3
procesor 3GHz
pamięć 2,5GB
13. Mogę porównać i powiedzieć że:
system: OK
procesor: OK
pamięć: OK
karta graficzna: moja karta ma za mało pamięci - gra nie uruchomi się
14. Już wiem że gra GTA IV nie uruchomi się na moim komputerze bo moja karta graficzna ma za mało pamięci. Moja karta ma 128MB pamięci a gra wymaga kartę z minimum 256MB pamięci.
Czasami jednak zdarza się że masz komputer w którym jest karta graficzna zintegrowana która "ma" 256MB ale GTA IV nie działa.
To jest normalne bo karta graficzna zintegrowana nie ma własnej pamięci tylko pożycza dla siebie trochę z pamięci RAM w komputerze.
Gra GTA IV tak jak inne duże gry wymaga karty graficznej z własną pamięcią a nie z pamięcią pożyczoną od RAMu:
Cytat:
- Karta graficzna: nVidia GeForce 7900 albo ATI Radeon X1900 (wymagane 256MB pamięci na pokładzie karty)
Polecam również:
Poradnik: Jak zainstalować grę z dużego pliku ISO, NRG, IMG ,BIN i innych ?
Poradnik: Jak poprawnie uruchomić grę pobraną z internetu?