02.05.2011, 17:28
Pizza Margherita w wersji mocno czosnkowej
Taka prawdziwa pizza Margherita jest w kolorach włoskiej flagi - na cienkim cieście czerwone pomidory, biała mozzarella i zielone listki bazylii.
60 minut | 2 placki o średnicy 30 cm | średnio łatwe
ciasto:
1/2 kg mąki typu 00
torebka drożdży instant
3 "czubate" łyżki oliwy extra vergine
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki
1 łyżeczka cukru
nadzienie:
1/2 kg dojrzałych pomidorów
2 kulki mozzarelli
1 garść listków bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
3 - 4 ząbki czosnku
oliwa
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże oraz sól i wymieszaj dokładnie. W środku zrób zagłębienie i wlej w nie ciepłą wodę. Wymieszaj mąkę i zarób miękkie ciasto - jeśli będzie zbyt twarde, dodaj jeszcze trochę wody.
Do dobrze wyrobionego i gładkiego dodaj oliwę i znowu wyrabiaj, aż wchłonie ją całą i będzie błyszczące. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pomidory natnij płytko na krzyż, sparz we wrzątku, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ pokrój w kostkę. Mozzarellę odcedź z zalewy, dobrze odsącz i pokrój na plastry. Obierz czosnek i pokrój w cieniutkie plasterki.
Maksymalnie rozgrzej piekarnik. Kiedy ciasto podrośnie (zwiększy swoją objętość około półtora raza) wyjmij je z miski, oprósz mąką i uformuj cienki, okrągły placek. Połóż go na blasze, wysmaruj oliwą (jeśli chcesz by pizza była puchata, ciasto na blasze odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).
Na placku rozłóż kawałki pomidora, posyp je plasterkami czosnku, przypraw solą i pieprzem.
Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli, całość skrop jeszcze trochę oliwą i udekoruj liśćmi bazylii.
Wstaw do bardzo gorącego piekarnika zaledwie na kilka minut. Pizzę wyjmij gdy ma lekko zrumienione brzegi.
Taka prawdziwa pizza Margherita jest w kolorach włoskiej flagi - na cienkim cieście czerwone pomidory, biała mozzarella i zielone listki bazylii.
60 minut | 2 placki o średnicy 30 cm | średnio łatwe
ciasto:
1/2 kg mąki typu 00
torebka drożdży instant
3 "czubate" łyżki oliwy extra vergine
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki
1 łyżeczka cukru
nadzienie:
1/2 kg dojrzałych pomidorów
2 kulki mozzarelli
1 garść listków bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
3 - 4 ząbki czosnku
oliwa
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże oraz sól i wymieszaj dokładnie. W środku zrób zagłębienie i wlej w nie ciepłą wodę. Wymieszaj mąkę i zarób miękkie ciasto - jeśli będzie zbyt twarde, dodaj jeszcze trochę wody.
Do dobrze wyrobionego i gładkiego dodaj oliwę i znowu wyrabiaj, aż wchłonie ją całą i będzie błyszczące. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pomidory natnij płytko na krzyż, sparz we wrzątku, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ pokrój w kostkę. Mozzarellę odcedź z zalewy, dobrze odsącz i pokrój na plastry. Obierz czosnek i pokrój w cieniutkie plasterki.
Maksymalnie rozgrzej piekarnik. Kiedy ciasto podrośnie (zwiększy swoją objętość około półtora raza) wyjmij je z miski, oprósz mąką i uformuj cienki, okrągły placek. Połóż go na blasze, wysmaruj oliwą (jeśli chcesz by pizza była puchata, ciasto na blasze odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).
Na placku rozłóż kawałki pomidora, posyp je plasterkami czosnku, przypraw solą i pieprzem.
Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli, całość skrop jeszcze trochę oliwą i udekoruj liśćmi bazylii.
Wstaw do bardzo gorącego piekarnika zaledwie na kilka minut. Pizzę wyjmij gdy ma lekko zrumienione brzegi.