02.05.2011, 17:40
Zupa czosnkowa z fetą
Składniki:
1 opakowanie sera feta,
2 główki czosnku,
250 ml gęstego jogurtu,
1 czubata łyżka mąki,
2 jaja,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
4 - 5 łyżek posiekanej rzeżuchy,
2 liście laurowe sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać 1,5 l wody, wrzucić czosnek, pieprz, liście laurowe, posolić i gotować 30 min. Następnie przecedzić przez sitko do drugiego garnka, czosnek rozgniatając. Do wywaru wkruszyć ser. Wymieszać jogurt z mąką na gładką masę, a potem wlać do niego 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie wymieszać, ponownie wlać odrobinę zupy i wymieszać, a następnie bardzo wolno, ciągle mieszając dodawać jogurt do gorącej zupy. Zostawić na małym ogniu na 10 min. W tym czasie mocno ubić jaja. Zestawić garnek z ognia i ostrożnie połączyć jajka z zupą. Gotową zupę doprawić do smaku i posypać zieleniną. Rozlać do miseczek. Podawać ze świeżym pieczywem.