Karol
11.05.2011, 10:06
Składniki
dla 2-4 osób
mąka ziemniaczana, 200 g
Mąka pszenna, 200 g
cukier puder, 150 g
mała torebka cukru wanilinowego,
maslo, 200 g
jajka, 5 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
oleju do posmarowania blach.
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopione wystudzone masło, miksować dodając odrobinę wody tak, aby ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem.
W oryginalnym przepisie bylo 250 g cukru, ktory zamienilam na ok 150 g cukru pudru (jak dla mnie wystarczajaco slodkie) , oraz1 łyżka proszku do pieczenia, zamienilam ją niechcacy na 1 lyzeczke i pieknie wyrosly.
Wg mnie sukces jest w konsytencji ciasta. Jak bedzie zbyt geste gofry beda bardziej zbite. Ja delikatnie dodalam wody po pierwszej partii gofrow i te drugie byly delikatniejsze. Z tej porcji wyszlo mi chyba ok 10 gofrow.