Odjechani.com.pl

Pełna wersja: "Kill Grill - restauracja od kuchni" (Bourdain Anthony)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Kucharek

[Obrazek: kill-grill-restauracja-od-kuchni-bprod1950134.jpg]
Jeśli ponad wszystko lubisz gotować i fascynuje Cię zamknięty dla naszych oczu świat restauracyjnej kuchni - "Kill Grill" Anthony'ego Bourdaina to książka dla Ciebie...

"Pragnę, aby czytelnicy mieli pojęcie, na czym polega prawdziwa radość z przyrządzania dobrego jedzenia na profesjonalnym poziomie. Chcę, aby zrozumieli, jaką frajdę daje spełnienie dziecięcego marzenia o dowodzeniu własną załoga piratów – jakie tu uczucie, gdy przebywa się w wypełnionej brzękiem naczyń i skwierczeniem tłuszczu kuchni w wielkomiejskiej restauracji. Chciałbym także możliwie wiernie oddać osobliwe rozkosze języka, gwary i wisielczego humoru, jakie spotyka się na kuchennej linii frontu. Chciałbym, aby cywile, którzy przeczytają tę książkę, nabrali przynajmniej poczucia, że życie zawodowych kucharzy może być niezłą zabawą".

Jeśli wydaje ci się, że potrafisz sobie wyobrazić, jak wygląda praca restauracji od kuchni, to czytając książkę "Kill Grill" Anthony'ego Bourdaina z całą pewnością stwierdzisz, jak bardzo się mylisz. Prawdopodobnie nawet przez głowę nie przeszły ci dziesiątki rzeczy, które muszą zostać perfekcyjnie załatwione, uporządkowane, dopatrzone i zapięte na ostatni guzik w tym celu, by po krótszej lub dłuższej chwili oczekiwania mógł przed tobą stanąć talerz z wyśmienitym daniem – i to takim, jakiego oczekiwałeś. Nie zdajesz sobie też sprawy z tego, ilu ludzi zaangażowanych jest w zdobycie produktów i przyrządzenie spaghetti z sosem carbonara, zupy małżowej, czy też krwistego befsztyku z sałatką ze świeżych warzyw. I – jak bardzo trzeba się nagimnastykować, by wytrwać w świecie restauracyjnych kuchni – ile własnego życia i nerwów mu poświęcić, jak wiele się nauczyć i jak trudnym wyzwaniom sprostać.


"Kill Grill" to historia życia jednego człowieka – jego wieloletnia, trwająca praktycznie całe dorosłe życie podróż po świecie restauracyjnych kuchni. Droga, jaką przebył od stanowiska zwykłego pomywacza, na którym swoją karierę zaczynał, aż do fachowo pełnionej funkcji szefa kuchni w dużej nowojorskiej restauracji, układa się w historię zarówno pouczającą, jak i wstrząsającą. Znajdziemy w niej przepisy na doskonałe potrawy oraz sposoby ich przyrządzania, mnóstwo porad dotyczących kuchennych narzędzi, a także tajemnice na to, jak sprawić, by najzwyczajniejsze jedzenie prezentowało się na talerzu niczym małe dzieło sztuki. Dowiemy się z niej także w jaki sposób, a przede wszystkim z czego, sporządza się dania dla smakoszy, jak zdobywa się najlepsze produkty oraz – co najważniejsze dla nas, zwykłych restauracyjnych gości – dlaczego w poniedziałki pod żadnym pozorem nie należy zamawiać dań rybnych, sałatek i zapiekanek.

"Kill Grill" to książka dla każdego – dla smakoszy i wielbicieli wykwintnego jedzenia oraz tych, którym wystarczy zwykły stek lub hamburger w bułce. Dla tych, których fascynuje magiczny świat profesjonalnej kuchni i chcieliby poznać jej tajemnice oraz tych, dla których jest ona jedynie wirtualnie istniejącym pomieszczeniem. Dla tych, którzy kochają gotować i podawać potrawy oraz tych, którzy wyłącznie zjadają to, co przygotowali dla nich inni. To wciągająca, fascynująca, napisana lekkim językiem, pełna zabawnych wydarzeń i ciekawostek lektura dla osób lubujących się w historiach "z życia wziętych" oraz wielbicieli książek z suspensem, przygodą, bogactwem wątków, psychologicznych portretów i słownych gier.

Można by zaryzykować stwierdzenie, że to również świetna lektura dla tych, którzy posiadają własną restaurację lub marzą o jej założeniu. Pierwsi doskonale zrozumieją przedstawiony w niej świat, a co do drugich... Marzyciele albo znajdą w niej zapał i inspirację do działania, albo czym prędzej zrezygnują z zamierzeń zdolnych przerosnąć najwytrwalszych...

Anthony Bourdain – szef kuchni, pisarz i dziennikarz, absolwent Culinary Institute of America. Swoją zawodową karierę rozpoczął na stanowisku pomywacza, a obecnie jest chefem w doskonałej restauracji Brasseire Les Halles w Nowym Jorku. Jest autorem wielu książek, które ukazują pracę kucharza "od zaplecza" - m.in. "Bone in the Throat", "Typhoid Mary (An Urban Historical)", "Anthony Bourdain's Less Halles Cookbook", "The Nasty Bits". Publikował również w "The New York Times" i "The Independent" oraz prowadzi cykl programów telewizyjnych "No reservation", poświęcony kulinarnym wojażom.