Kucharek
23.05.2011, 02:09
Składniki:
50 dkg filetów z sandacza
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 pomidory
10 dkg pieczarek
3 łyżki białego, wytrawnego wina3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
grzanki z białego pieczywa
sól, pieprz
olej
Filety z sandacza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim porcje sandacza. Obsmażone porcje ryby wykładać na ręcznik papierowy, aby obsączyły się z nadmiaru oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę dodać pomidory, pieczarki, obrane, rozgniecione ząbki czosnku i wino, przyprawić. Gotować kilka minut. Obrumienione porcje ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy rozkruszonymi grzankami i na 5 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podajemy z ziemniakami piure i jarzynami z wody.
50 dkg filetów z sandacza
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 pomidory
10 dkg pieczarek
3 łyżki białego, wytrawnego wina3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
grzanki z białego pieczywa
sól, pieprz
olej
Filety z sandacza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim porcje sandacza. Obsmażone porcje ryby wykładać na ręcznik papierowy, aby obsączyły się z nadmiaru oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę dodać pomidory, pieczarki, obrane, rozgniecione ząbki czosnku i wino, przyprawić. Gotować kilka minut. Obrumienione porcje ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy rozkruszonymi grzankami i na 5 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podajemy z ziemniakami piure i jarzynami z wody.