Kucharek
23.05.2011, 02:11
Składniki
• ½ kapusty pekińskiej
• 6 pieczarek
• 2 cebule
• 20 dkg wędzonego boczku
• 15 dkg kiełbasy zwyczajnej
• 2 litry bulionu warzywnego
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki mąki
• 5 kiszonych ogórków
• ½ szklanki śmietany18%
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
• sól, pieprz do smaku
Pieczarki umyć, cebulę obrać razem z pieczarkami i kiełbasą pokroić w kostkę. Kapustę oczyścić i poszatkować. Ogórki obrać i pokroić w paski. Boczek pokroić, wytopić na małym ogniu, dodać pieczarki, cebulę, kapustę i kiełbasę. Zalać gorącym bulionem i gotować około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać ogórki i koncentrat pomidorowy. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.
• ½ kapusty pekińskiej
• 6 pieczarek
• 2 cebule
• 20 dkg wędzonego boczku
• 15 dkg kiełbasy zwyczajnej
• 2 litry bulionu warzywnego
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki mąki
• 5 kiszonych ogórków
• ½ szklanki śmietany18%
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
• sól, pieprz do smaku
Pieczarki umyć, cebulę obrać razem z pieczarkami i kiełbasą pokroić w kostkę. Kapustę oczyścić i poszatkować. Ogórki obrać i pokroić w paski. Boczek pokroić, wytopić na małym ogniu, dodać pieczarki, cebulę, kapustę i kiełbasę. Zalać gorącym bulionem i gotować około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać ogórki i koncentrat pomidorowy. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.