Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Czy punkty z free się zwracają?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Dużo osób pyta czy punkty z udostępnianego free transferu się zwracają.
Otóż odpowiedz jest prosta i dla mnie oczywista - nie.

Gdyby punkty się zwracały to ludzie mieli by na chomikach 24/7 ustawiony free transfer, no bo co im szkodzi skoro zaraz te punkty wydane na free dostaną ponownie.

Policzę Wam ile może się zwrócić z przykładowego 50 GB free transferu.
(Wczoraj akurat udostępniłem 50 GB więc nie muszę szukać informacji tylko mam gotowe)
Dlaczego może? Ponieważ pliki mają różne wielkości i nie zawsze wyjdzie nam tyle samo.

Najpierw tabelka, która określa ile punktów dostajemy za daną wielkość pliku: [table]
Wielkość pliku
Punkty
do 1MB
-
od 1MB do 3MB
1
od 3MB do 10MB
3
od 10MB do 50MB
10
od 50MB do 100MB
40
od 100MB do 200MB
75
od 200MB do 300MB
100
od 300MB do 400MB
125
od 400MB do 500MB
150
od 500MB do 600MB
175
od 600MB do 1000MB
200
większe
400

50 GB transferu kosztuje 200 000 pkt.

Przykładowe wielkości z mojego wczorajszego free:

1: 702,7 MB, 21 pobrań = 200 pkt * 21 pobrań = 4200 pkt
2: 501,0 MB, 23 pobrania = 175 pkt * 23 pobrania = 4025 pkt
3: 417,2 MB, 16 pobrań = 150 pkt * 16 pobrań = 2400 pkt
4: 437,6 MB, 29 pobrań = 150 pkt * 29 pobrań = 4350 pkt
5: 370,8 MB, 29 pobrań = 125 pkt * 29 pobrań = 3625 pkt

Łącznie:
4200 + 4025 + 2400 + 4350 + 3625 = 18600 pkt

Jak widać po wydaniu 200 000 pkt zwraca się tylko 18600 pkt.
Czyli generalnie udostępnisz 50 GB a odzyskujesz 5 GB.
Oczywiście liczba punktów, która się zwróciła może się lekko wahać ponieważ zależy to od wielkości plików.

Mam nadzieję, że teraz nikt nie będzie pytał o tą sprawę :)

tungar

Bardzo ładnie to wszystko wyłożyłeś i to wszystko się zgadza.Osobiście ciekaw jestem czy organizowanie free ma jakiś widoczny wpływ na popularność na dłuższą metę.Ja mam konto od pół roku i pierwsze poważniejsze free organizowałem tydzien temu i nie zauważyłem jakiegoś drastycznego skoku odwiedzin.Drugie free mam w tym tygodniu 50gb,może tym razem będą jakieś widoczne efekty.Pozdrawiam wszystkich.
Na pewno jakiś wzrost jest.

Kiedyś jak przez 2 tygodnie nie organizowałem free to widziałem znaczny spadek odwiedzin.
Zaś jak reklamowałem systematycznie mojego chomika to w dniu kiedy miał się odbyć free transfer miałem nawet do 150 osób online.

Samo free Ci niewiele da, trzeba się też systematycznie reklamować, udzielać na różnych forach (przykładowo tutaj) oraz dobrze jest mieć dobrą pozycje na chomikowych top listach... ludzie muszą wiedzieć, że u Ciebie jest free i opłaca się wpadać, ale to już jest rozmowa na inny temat ;)
Dołożę własne spostrzeżenia w tym temacie.
Co jakiś czas robię free wielkości 10-12 GB na całego chomika.
Z moich wyliczeń wychodziło że po free dostawałem w przybliżeniu 1/3 w punktach czyli matematycznie 3000-4000 pkt.
Możliwe że moje wyliczenia nie są zbyt precyzyjne i przy okazji free dochodziły pkt za normalne ściągania ode mnie.
Mam pytanie:

Czy regularne udostępnianie free transferu nie wpływa na codzienny przypływ punktów?
Tzn., czy jeżeli udostępniam na swoim chomiku regularnie free transfer i jest on często odwiedzany to chyba istnieje większe prawdopodobieństwo, że ów osobnik odwiedzający i szperający w moim chomiku pobierze jakiś plik... i możliwość pobranie jest częstsza niż w przypadku właściciela chomika, który nie udostępnia często free transferu?

Heh... wiedziałem, że za udostępnianie free transferu nie zwraca nam się ilość wydanych punktów, ale nie próbowałem tego liczyć i tym samym nie zdawałem sobie sprawy, że są aż tak wielkie różnice. Niecałe 19 tyś. punktów za 200 tyś. to dość duża różnica... 10 razy więcej. No, ale jak wspomnieliście Free Transfer = popularność/więcej odwiedzin. Poza tym co komu po takiej ilość transferu, chyba że ktoś jest maniakiem filmów czy gier, ale to już inna sprawa;)
Baron, nie jestem wstanie Ci odpowiedzieć bo free transfer prowadzę od bardzo dawna i nie pamiętam jak było wcześniej.
Ale pewnie właśnie tak jest. Osoba Cię odwiedza co jakiś czas po free i często może potem zostać na chomiku i pobrać coś dodatkowo pod warunkiem, że masz coś co go przyciągnie.
(23.05.2011, 20:57)Leszek napisał(a): [ -> ]...
Co jakiś czas robię free wielkości 10-12 GB na całego chomika.
Z moich wyliczeń wychodziło że po free dostawałem w przybliżeniu 1/3 w punktach czyli matematycznie 3000-4000 pkt.
...

Zacytowałem sam siebie ponieważ info w poście było źle sprecyzowane.
Powinno być:
po free 10-12 GB doliczano mi 3000-4000 pkt więcej niż bez free, średnio mam 3000 pkt dziennie bez free (w przeliczeniu miesięcznym) - są dni lepsze i gorsze)

sorry za nie zamierzone wprowadzenie zamętu.

Baronie, Twoje spostrzeżenia są słuszne. Tak to prawdopodobnie wygląda.

Leszek, wszystko gra ;)
Ja z 50 GB dostałem prawie 20 000 więc 20 000 / 5 = 4000.
Czyli za 10 GB powinieneś dostać około 4000 pkt (zależy od rozmiarów plików).
Ja kiedyś udostępniałem Free tylko na wybrane pliki.
Przykład:
Gra była dostępna bez Free ale Spolszczenie lub Patch lub Crack były już dostępne za Free itd.

Niestety od jakiegoś czasu popularność mojego chomika ostro spadła ale ja od początku przyjąłem technikę nie reklamowania się w chomikowych rozmowach.

Wracając do sedna sprawy:
Gdy udostępniałem te takie dodatkowe Free to dziennie miałem od 1000 do 3000 punktów.
Tygodniowo dostawałem od 5000 do 12000 punktów.
Nie reklamowałem się na chomiku ani na Toplistach pod hasłami "codzienne free".
Reklamowałem gdzieniegdzie w sieci swoje pliki i liczyłem na takie zaskoczenie odwiedzającego na zasadzie "zajrzy a tu się okaże że może pobrać za free".
W ten sposób miałem spore przychody ale krach nastąpił gdy zmieniłem Menu i układ folderów zatem wiele linków z zamkniętych tematów w sieci jest nieaktualnych i ludzie wchodzą donikąd a ja nie mogę uaktualnić tych linków bo jak pisałem tematy są zamknięte.
Stron: 1 2