Karol
26.05.2011, 08:27
Składniki na 4 porcje:
- 500 g brokułów,
- sól,
- 6 jajek,
- 150 g ryżu,
- średniej wielkości cebula,
- 250 g małych pieczarek,
- 40 g masła,
- 25 g maki,
- 250 ml mleka,
- łyżeczka bulionu instant,
- 2 łyżki średnio-ostrej musztardy,
- biały pieprz,
- pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Jajka ugotować na twardo, ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki poprzekrawać. Brokuły i jajka odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby przesmażyć na maśle, dodać cebulę, oprószyć mąką chwilę smażyć razem. Wlać 250 ml wody, mleko i zagotować. Wmieszać bulion i gotować 5 minut. Jajka obrać poprzekrawać na 8 części. Musztardę dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć brokuły i jajka, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal