Karol
26.05.2011, 08:29
Składniki na 4 porcje:
- 500 g grzybów,
- mała cebula,
- łyżka oleju,
- 400 g spaghetti,
- sól,
- 4 łodyżki pietruszki,
- łyżeczka mąki,
- 200 g śmietany,
- 100 ml bulionu warzywnego (instant),
- 75 g salami w plasterkach,
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę przez 1-2 minuty. Dodać grzyby i smażyć 4 minuty. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Trochę pietruszki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Grzyby zdjąć z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać mąkę. Wlać śmietanę i bulion i cały czas mieszając gotować 3-4 minuty. Makaron odcedzić, salami pokroić w szerokie paski. Sos doprawić solą i pierzem. Makaron, salami,pietruszkę i grzyby wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać udekorowane pietruszką.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal