Karol
26.05.2011, 08:50
Składniki na 4 porcje:
- 1 limonka,
- 3 papryczki chili,
- 440 ml mleka kokosowego,
- 1-2 łyżeczki pasty curry,
- 15 g świeżego imbiru,
- 200 g ryżu (z dodatkiem dzikiego ryżu),
- 2 filety z kurczaka,
- 60 g białego sezamu,
- 10 g czarnego sezamu,
- łyżka bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
- opakowanie mrożonych warzyw (warzywa z woka),
- 4 łodyżki kolendry.
Przygotowanie:
Limonkę przekroić, odciąć dwa plastry do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Papryczki chilli wypestkować, jedną drobno pokroić. Mleko kokosowe, sok z limonki, chili i pastę curry, gotować 7 minut. Zetrzeć imbir i dodać do sosu. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety natrzeć solą i pieprzem. Sezam i bułkę tartą wymieszać. Filety panierować w mące, jajku i sezamie. Filety obsmażyć na patelni, a następnie ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8-10 minut. Warzywa wrzucić na patelnię bez tłuszczu i smażyć 3-4 minuty, a następnie wlać sos i zagotować. Dodać posiekaną kolendrę (można trochę odłożyć do dekoracji), solą i pieprzem. Filety pokroić w plastry, nakładać na talerze wraz z warzywami. Dekorować półplasterkami limonki, połówkami papryczek chili i kolendrą.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal