Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Czyścimy grill
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

Czym najskuteczniej wyczyścimy grill? Jak się do tego zabrać, by sprawnie i skutecznie go wyczyścić? Przeczytaj!

Zanim rozpoczniemy sezon

Dokładnie oglądamy jak grill przezimował. Nawet jeśli był dobrze zabezpieczony, to i tak znajdzie się coś do wyczyszczenia. Palenisko grilla oraz ruszt muszą być czyste. Dobrze jest przyjąć taką zasadę, że grill powinien być myty po każdym użyciu. Łatwiej się go czyści, kiedy jest jeszcze ciepły. Za pomocą specjalnej łopatki czyszczącej lub szczotki ze stali nierdzewnej musimy wyskrobać przylepiony do grilla tłuszcz. Najlepiej myje się ciepłą wodą z mydłem z dodatkiem octu. Możemy też używać specjalnych środków do mycia grilla. Na koniec trzeba dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.

Grill na kółkach

Jeśli mamy taki grill, trzeba pamiętać, aby wyczyścić również stelaż i koła. Powierzchnie ze stali nierdzewnej polerujemy środkiem czyszczącym lub mydłem z octem oraz ciepłą wodą. Pamiętajmy, aby naoliwić kółka.

Rdza

W czasie zimy niektóre części grilla mogą zardzewieć. Jeśli gdzieś wdała się rdza, trzeba ją zeskrobać i dokładnie wyczyścić to miejsce. Możemy pomalować potem farbą. Koniecznie trzeba natłuścić wyczyszczone miejsce olejem spożywczym. Błyszczące, ozdobne elementy grilla można natomiast dokładnie doczyścić, używając ściernic gumowych, a następnie wypolerować końcówkami z filcu i pastą polerską. Zapewni to idealną gładkość i usunie ewentualne rysy powstałe w czasie czyszczenia rdzy.

Grill gazowy

Trzeba usunąć z niego plastikowe pokrętła i wyczyścić miejsca pod nimi, oraz same pokrętła. Natłuścić każde pokrętło od środka olejem do maszyn. W ten sposób pokrętła będą łatwo się kręcić.

Grill kamienny

Stojące, kamienne grille można polać wodą pod dużym ciśnieniem. Pomoże to nam z łatwością wyczyścić chropowate ściany grilla z sadzy i innych tłustych osadów. Następnie posypujemy grill solą. Podgrzewamy grill i czekamy aż sól zbrązowieje. Potem spłukujemy wodą i grill jest czysty.

Zapobiegawczo

Jeżeli chcemy uniknąć szorowania rusztu, musimy przed grillowaniem zadbać o jego zabezpieczenie. Najłatwiejszym sposobem jest ułożenie na grillu aluminiowej tacki lub folii aluminiowej. Wystarczy lekko nasmarować je oliwą. Taki zabieg zapobiegnie przywieraniu jedzenia bezpośrednio do rusztu.
Heh. Ciekawa porada.
Teraz należało by postawić pytanie: "Kto wykonuje choć jedną z powyższych czynności ?"
Zazwyczaj czyszczenie grilla to: oczyszczenie z kurzu i ewentualnych pajęczyn za pomocą gąbki lub szmatki nasączonej w wodzie z dodatkiem W5 z Lidla i to wszystko.
Następnie grill wędruje na zewnątrz gdzie musi sobie wyschnąć.

Gdy pojawia się na nim rdza to nich sobie jest. Gdy grill się rozleci to pójdę do Biedronki i kupie nowy (teraz mają ich tam całkiem sporo).
Jeżeli kółka piszczą to nich sobie piszczą bo przecież podczas grillowania nie będę nim jeździł po ogródku czy balkonie.

Po grillowaniu pojemnik na węgiel niech tylko ostygnie. Resztki węgla po ostygnięciu wędrują z powrotem do worka bo przydadzą się później. Pojemnik po węglu zostaje kilka razy przetarty średnią szczotką drucianą ale bez przesady aby nie zrobić w nim dziury.
Ruszt wędruje do kuchni do zlewozmywaka i jest czyszczony szorstką szmatką lub gąbką lub szczotką z dodatkiem W5 z Lidla.

Koniec. Grill jest chowany, czeka i kurzy się na następne grillowanie.
a ja nigdy tego wyzej nie robiłam u mnie jest dokładnie W5 albo mleczko do szorowania i szmatka albo druciak , płukanie suszenie i grillowanie i potem - Smacznego :)