Karol
26.05.2011, 15:24
Czym najskuteczniej wyczyścimy grill? Jak się do tego zabrać, by sprawnie i skutecznie go wyczyścić? Przeczytaj!
Zanim rozpoczniemy sezon
Dokładnie oglądamy jak grill przezimował. Nawet jeśli był dobrze zabezpieczony, to i tak znajdzie się coś do wyczyszczenia. Palenisko grilla oraz ruszt muszą być czyste. Dobrze jest przyjąć taką zasadę, że grill powinien być myty po każdym użyciu. Łatwiej się go czyści, kiedy jest jeszcze ciepły. Za pomocą specjalnej łopatki czyszczącej lub szczotki ze stali nierdzewnej musimy wyskrobać przylepiony do grilla tłuszcz. Najlepiej myje się ciepłą wodą z mydłem z dodatkiem octu. Możemy też używać specjalnych środków do mycia grilla. Na koniec trzeba dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Grill na kółkach
Jeśli mamy taki grill, trzeba pamiętać, aby wyczyścić również stelaż i koła. Powierzchnie ze stali nierdzewnej polerujemy środkiem czyszczącym lub mydłem z octem oraz ciepłą wodą. Pamiętajmy, aby naoliwić kółka.
Rdza
W czasie zimy niektóre części grilla mogą zardzewieć. Jeśli gdzieś wdała się rdza, trzeba ją zeskrobać i dokładnie wyczyścić to miejsce. Możemy pomalować potem farbą. Koniecznie trzeba natłuścić wyczyszczone miejsce olejem spożywczym. Błyszczące, ozdobne elementy grilla można natomiast dokładnie doczyścić, używając ściernic gumowych, a następnie wypolerować końcówkami z filcu i pastą polerską. Zapewni to idealną gładkość i usunie ewentualne rysy powstałe w czasie czyszczenia rdzy.
Grill gazowy
Trzeba usunąć z niego plastikowe pokrętła i wyczyścić miejsca pod nimi, oraz same pokrętła. Natłuścić każde pokrętło od środka olejem do maszyn. W ten sposób pokrętła będą łatwo się kręcić.
Grill kamienny
Stojące, kamienne grille można polać wodą pod dużym ciśnieniem. Pomoże to nam z łatwością wyczyścić chropowate ściany grilla z sadzy i innych tłustych osadów. Następnie posypujemy grill solą. Podgrzewamy grill i czekamy aż sól zbrązowieje. Potem spłukujemy wodą i grill jest czysty.
Zapobiegawczo
Jeżeli chcemy uniknąć szorowania rusztu, musimy przed grillowaniem zadbać o jego zabezpieczenie. Najłatwiejszym sposobem jest ułożenie na grillu aluminiowej tacki lub folii aluminiowej. Wystarczy lekko nasmarować je oliwą. Taki zabieg zapobiegnie przywieraniu jedzenia bezpośrednio do rusztu.
Zanim rozpoczniemy sezon
Dokładnie oglądamy jak grill przezimował. Nawet jeśli był dobrze zabezpieczony, to i tak znajdzie się coś do wyczyszczenia. Palenisko grilla oraz ruszt muszą być czyste. Dobrze jest przyjąć taką zasadę, że grill powinien być myty po każdym użyciu. Łatwiej się go czyści, kiedy jest jeszcze ciepły. Za pomocą specjalnej łopatki czyszczącej lub szczotki ze stali nierdzewnej musimy wyskrobać przylepiony do grilla tłuszcz. Najlepiej myje się ciepłą wodą z mydłem z dodatkiem octu. Możemy też używać specjalnych środków do mycia grilla. Na koniec trzeba dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Grill na kółkach
Jeśli mamy taki grill, trzeba pamiętać, aby wyczyścić również stelaż i koła. Powierzchnie ze stali nierdzewnej polerujemy środkiem czyszczącym lub mydłem z octem oraz ciepłą wodą. Pamiętajmy, aby naoliwić kółka.
Rdza
W czasie zimy niektóre części grilla mogą zardzewieć. Jeśli gdzieś wdała się rdza, trzeba ją zeskrobać i dokładnie wyczyścić to miejsce. Możemy pomalować potem farbą. Koniecznie trzeba natłuścić wyczyszczone miejsce olejem spożywczym. Błyszczące, ozdobne elementy grilla można natomiast dokładnie doczyścić, używając ściernic gumowych, a następnie wypolerować końcówkami z filcu i pastą polerską. Zapewni to idealną gładkość i usunie ewentualne rysy powstałe w czasie czyszczenia rdzy.
Grill gazowy
Trzeba usunąć z niego plastikowe pokrętła i wyczyścić miejsca pod nimi, oraz same pokrętła. Natłuścić każde pokrętło od środka olejem do maszyn. W ten sposób pokrętła będą łatwo się kręcić.
Grill kamienny
Stojące, kamienne grille można polać wodą pod dużym ciśnieniem. Pomoże to nam z łatwością wyczyścić chropowate ściany grilla z sadzy i innych tłustych osadów. Następnie posypujemy grill solą. Podgrzewamy grill i czekamy aż sól zbrązowieje. Potem spłukujemy wodą i grill jest czysty.
Zapobiegawczo
Jeżeli chcemy uniknąć szorowania rusztu, musimy przed grillowaniem zadbać o jego zabezpieczenie. Najłatwiejszym sposobem jest ułożenie na grillu aluminiowej tacki lub folii aluminiowej. Wystarczy lekko nasmarować je oliwą. Taki zabieg zapobiegnie przywieraniu jedzenia bezpośrednio do rusztu.