Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Chomikbox - szybkość łącza
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Czy chomik box spowalnia internet , tj. szybkość łącza.
Mam w UPC 30 mb, czy prędkość może się obniżyć ?
Co konkretnie masz na myśli?

Chomikbox nie może Ci obniżyć prędkości internetu.
Ale może nie pobierać plików z maksymalną dostępną dla Ciebie prędkością.
Wątpię, prędkość powinna być taka jak na speedteście, przynajmniej ja taką mam.
Jeżeli prędkość wysyłania lub pobierania jest obniżona to nic nie poradzisz - tak już jest z programem ChomikBox.

Jeżeli chcesz szybciej wysyłać pliki na chomika użyj opcji Dodaj plik w folderze na swoim chomiku.

Jeżeli chcesz szybciej pobierać pliki z chomikuj.pl to ściągnij i zainstaluj program typu "Akcelerator Pobierania".
Polecam do pobrania program FlashGet 3.3

tonyviroos

Panowie po co gdybać, jeśli autor wątku nie opisze dokładnie problemu to niestety nic nie poradzimy
MIKOS napisał(a):Czy chomik box spowalnia internet , tj. szybkość łącza.

To pytanie bardzo często powtarza się w internecie jak i na Naszym forum zatem nie ma rozwiązań innych niż podałem zwłaszcza gdy w grę wchodzi pytanie o prędkość w programie ChomikBox.

Z wysyłaniem jest różnie ale gdy pobierałem identyczne dane programem ChomikBox v.2 z prędkością w przybliżeniu 290KB/s a programem FlashGet 3.3 z prędkością w przybliżeniu 770KB/s to od razu wiedziałem że z ChomikBox-em jest coś nie w porządku.

Dodam że ChomikBox pobierał dane z prędkością w przybliżeniu 290KB/s jeszcze zanim zainstalowałem Akcelerator Pobierania jakim jest program FlashGet.

Stąd moje gdybanie ;)

tonyviroos

Chomikbox czasami też źle działa (nie pobiera z pełną prędkością) jeśli na komputerze zainstalowany jest inny akcelerator pobierania (flashget, IDM itp.)
Aby móc rozwiązać problem i odpowiedzieć na pytanie ważne jest aby zadając pytanie napisać jak najwięcej szczegółów, to ułatwia ustalenie przyczyny błędów i problemów.
Dziękuję wszystkim za porady mam już jakiś pogląd. Nie będę instalować
Chomikboxa ani speedbit w dapieBrawo
ChomikBox nie jest akceleratorem pobierania tak jak FlashGet czy ADM. Programy te dzielą pobierany plik na party i łaczą sie niezależnie ze źródłem nawet do 10 połączeń. Każde z tych połączeń może być obsłużone z pełną prędkością twojego łącza ale zazwyczaj jest ona też podzielona symetrycznie, wiec każde z połączeń wykorzystuje 1/10 pasma. Stąd bierze sie pełna prędkość w akceleratorach pobierania a nie ma jej w ChomikBoxie który obsługuje tylko 1 pasmo na plik. Jeśli na serwerze chomiku.pl nie bedzie ruchu to prędkość pobierania przez chomikboxa będzie wysoka, ale jeśłi serwery będa pracowały pod duzym obciazeniem, no cóż... uzbrój sie w cierpliwość albo sciagaj akceleratorem.
Analogicznie jest z wysyłaniem, dlatego np. na torrencie masz wyższe prędkości uploadu.

tonyviroos

Z tego co wiem nowa wersja boxa ma wspierać pobieranie wielowątkowe tak jak robią to akceleratory pobierania.
Testowałem wersję beta i zapowiada się ciekawie, pobieranie leci pełnym łączem ale niestety czasami potrafi się "przytkać", jeśli usuną ten problem to będzie całkiem fajnie pobierał.
Stron: 1 2