Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Tutorial Photoshop PL: Przycisk z odbiciem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Tutek na prośbę KruchyFix :D

Pokarzę jak wykonać taki przycisk :P
[Obrazek: aaadzs.png]

No to zaczynamy :)

Tworzymy nowy obraz o wymiarach 192 x 61
za pomocą narzędzia zaokrąglony prostokąt (u) robimy taki prostokącik (ja wybrałem kolor tła #4d4f51) :)
[Obrazek: 63501158.th.jpg]

Teraz z rozwijanego menu na górze wybierz rasteryzację warstwy. Następnie za pomocą narzędzia zaznaczenie prostokątne (m) zaznaczamy od dołu kawałek prostokąta naszego i kasujemy.
[Obrazek: 90918366.th.jpg]

[Obrazek: 46015379.th.jpg]

Teraz wybieramy narzędzie Piuro (p) i zaznaczamy taki łuk a następnie zamykamy go patrz obrazek
[Obrazek: 75450160.th.jpg]

Następnie klikamy prawym i wybierz "utwórz zaznaczenie".
[Obrazek: 33243566.th.jpg]

Teraz klikamy kombinację klawiszy Ctrl + C a następnie Ctrl + V (kopiuj, wklej jak by ktoś nie wiedział). mamy nową warstwę :)
Teraz klikamy prawym na warstwę w okienku warstwy i wybieramy opcje mieszania...
wchodzimy w podmenu Nałożenie koloru i wybieramy kolor biały i klikamy ok. powinniśmy mieć coś takiego.
[Obrazek: 99850651.th.jpg]

teraz aby była taka obwódka wchodzimy znowu w Opcje mieszania...
i wybieramy obrys o wielkości 1px i kolorze naszego prostokąta którego narysowaliśmy na samym początku (w moim przypadku to jest kolor #4d4f51) i mamy coś takiego ;p
[Obrazek: 74595937.th.jpg]

Teraz zmniejsz krycie warstwy tak do 65% :P i mamy coś takiego.
[Obrazek: 79347085.th.jpg]

Teraz wybraną czcionką piszemy nasz tekst :P
Następnie scalamy nasze 3 warstwy ( tekst, i te dwie od prostokąta) :P
następnie zaznaczamy wszystko (ctrl+a) i kopiujemy a następnie wklejamy warstwę następnie przekształcamy ją tak jak ja na obrazku :P
[Obrazek: 21983737.th.jpg]

Teraz wybieramy zaznaczenie 1px w poziomie i zaznaczamy tak jak ja
[Obrazek: 69648282.th.jpg]

następnie kliknij prawym i wybierz wtapiane wpisz 15 px i ok kliknij 2x klawisz delete następnie odznacz i zaznacz ponownie 1px na samym dole i wybierz wtapianie tylko że tym razem 10 px i znowu 2x delete (ilość czyszczeń na wtapianiu wedle uznania :)) i mamy coś takiego
[Obrazek: 59505896.th.jpg]

Teraz usuwamy białe tło, zapisujemy obraz jako png i nasz przycisk gotowy :)

[Obrazek: beznazwy1xkf.png]
Czy to wątek konkursowy??? Mi się podoba ten tutek.
Dzięki wielkie za poradnik wykonany na moją prośbę ;)

Oczywiście jak nie zapomnę wstawię tutaj to co udało mi się zrobić ;D

(28.05.2011, 14:09)CzekoladowyBaron napisał(a): [ -> ]Czy to wątek konkursowy??? Mi się podoba ten tutek.

Tak to tutek konkursowy :P

tungar

Bardzo przydatny poradnik.Prosimy o więcej.