28.05.2011, 15:45
Pokażę jak wyciąć postać z tła (w szczególności włosy)
otwieramy nasz obrazek.
ja wziąłem pierwszy lepszy z Google
Następnie powielamy warstwę, ukrywamy tą pierwszą (orginał) i za pomocą magicznej gumki gumkujemy tło nowej warstwy.
Teraz klikamy prawym na naszej nowej warstwie i wybieramy wczytaj zaznaczenie
Teraz przywracamy widoczność naszej oryginalnej warstwy i kasujemy tą warstwę co utworzyliśmy zaznaczenie (oczywiście zostawiając zaznaczenie)
Jak widzimy obcięło nam trochę koszuli no to ręcznie za pomocą narzędzi do zaznaczania dodajemy te ubytki do zaznaczenia (shift + lewy przycisk myszy z włączonym narzędziem do zaznaczanie - dodaje zaznaczenie do istniejącego)
teraz wybierz "popraw krawędz..." patrz obrazek
Teraz z rozwijanej listy wybieram jak chcemy widzieć nasz obraz ja wybrałem na białym tle.
Teraz zaznaczamy inteligentny promień i za pomocą suwaka regulujemy krawędź
Na końcu klikamy ok i możemy wkleić naszą postać w jakieś inne zdjęcie
Efekt końcowy (bez tła)
otwieramy nasz obrazek.
ja wziąłem pierwszy lepszy z Google
Następnie powielamy warstwę, ukrywamy tą pierwszą (orginał) i za pomocą magicznej gumki gumkujemy tło nowej warstwy.
Teraz klikamy prawym na naszej nowej warstwie i wybieramy wczytaj zaznaczenie
Teraz przywracamy widoczność naszej oryginalnej warstwy i kasujemy tą warstwę co utworzyliśmy zaznaczenie (oczywiście zostawiając zaznaczenie)
Jak widzimy obcięło nam trochę koszuli no to ręcznie za pomocą narzędzi do zaznaczania dodajemy te ubytki do zaznaczenia (shift + lewy przycisk myszy z włączonym narzędziem do zaznaczanie - dodaje zaznaczenie do istniejącego)
teraz wybierz "popraw krawędz..." patrz obrazek
Teraz z rozwijanej listy wybieram jak chcemy widzieć nasz obraz ja wybrałem na białym tle.
Teraz zaznaczamy inteligentny promień i za pomocą suwaka regulujemy krawędź
Na końcu klikamy ok i możemy wkleić naszą postać w jakieś inne zdjęcie
Efekt końcowy (bez tła)