Witam,
Sprawa dotyczy folderów na chomiku.
Ostatnio zacząłem robić podfoldery do e-booków Złotych myśli
a konkretnie pod każdego e-booka.
Kategoriami podzieliłem na początku dawno temu.
Pytanie brzmi czy to ma jakiś sens ?? Czy to mi wy pozycjonuje lepiej ?
Czy może z czasem to coś da ?
Wygląda to tak jeśli ktoś by nie zrozumiał >> kilka pierwszych kategorii już skończyłem >
http://chomikuj.pl/Kasztelan7/*e2*96*ba+...owe+ebooki
Dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam Michał.
Tak. Układanie plików w folderach usprawnia pozycjonowanie.
Jeżeli przykładowo masz e-booki o tematyce "zdrowie i uroda" i umieścisz je w folderze o takiej właśnie nazwie
to każdy kto w Google wpisze hasło "e-book o zdrowiu" lub "e-book o urodzie" to prędzej czy później trafi do Ciebie.
Pozycjonowanie to skomplikowany proces, aby Twój chomik był często i wysoko w wynikach wyszukiwania musisz zadbać o kilka rzeczy:
1. Ilość linków wewnętrznych (układanie w kategoriach - każdy folder jest liczony jako osobny link wewnętrzny)
2. Ilość linków prowadzących do Twojego chomika (częsta reklama w ChR, dodawanie do polecanych)
3. Jakość treści
4. Poprawność opisywania filmów, e-booków itp.
5. Poprawnie nadawane tematy
6. Podpisywanie obrazków tym samym tytułem co wstawka (film ma tytuł np. weekend to obrazek też musi być opisany altem jako weekend)
7. Postaraj się o anchory
To tak w skrócie, oczywiście musisz pamiętać o tym, że Twój chomik musi zostać zaindexowany przez roboty więc to może potrwać zanim zaczniesz pojawiać się wysoko w wynikach wyszukiwania na określone frazy.
Dzięki - o to mi chodziło, chodzi o czas dla robaków..
Jedno mnie tylko zastanawia dalej Tony..
Myślałem, że lepiej inaczej jest nazwać folder niż zawartość ? Podobnie ale inaczej na logikę tak powinno lepiej pozycjonować ?
Jeszcze jedna kwestia mnie gnębi może i podstawowa..
Chodzi o spacje - czym się różni i jaki ma wpływ stawianie dolnej spacji_a jaki np.kropki ? Lub zwykłej spacji.
Dzięki za kontynuacje tematu. Pozdrawiam.
Jeśłi nazwiesz folder i jego zawartość identycznie to i tak google zaindexuje to jako inne linki (link do folderu i link do downloadu).
Spacja "dolna"_ jesty używana przy opisywaniu linków SEO (opis bez znaków polskich i spacja zastąpiona znakiem _), kropka jest uznawana przez google jako zakończenie frazy i wszystko co jest po niej jest traktowane jako nowa fraza, zwykła spacja jest uznawana przez google jako spacja ale nie jest zgodna z linkiem SEO, mimo wszystko zwykła spacja podczas indexowania zostanie zamieniona na znak _ a w wynikach wyszukiwania będzie widziana jako zwykła spacja.
Jest jeszcze jedna, często używana-środkowa-kreska ? min. nazwy e-booków tak się generują może warto pozamieniać na zwykłe spacja ?
Ja zawsze na chomiku zmieniam sobie wszystko na spację.
Denerwuje mnie jak widzę np. flesh.wounds.2011.BRRip.XviD-LKRG.
Zgodnie z SEO spacja powinna być zamieniona na znak _
To jest poprawny zamiennik spacji, zwykła spacja czasami przez niektóre roboty wyszukiwarek jest pomijana i np. film za free wygląda dla robota jako filmzafree co zupełnie zmienia znaczenie słów.
To ciekawe czyli opłaca się zamieniać na dolną kreskę..
A co z moim pytaniem o środkową-kreskę ? Dzięki
"Środkowa kreska" przez roboty uznawana jest jako połączenie dwóch wyrazów tzn. że wyrazy występujące jeden po drugim między którymi jest znak - są razem powiązane w występują zawsze razem np. e-book.
Jeśli natomiast zrobimy taki zabieg z np. filmy online to wyszukiwarka stwierdzi że filmy-online to zupełnie coś innego jak filmy online czy też filmy_online i po wpisaniu frazy filmy online może nie wyświetlić naszego wyniku filmy-online bo uzna go za niepasujący do szukanej frazy.