Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Wspinaczka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2

Beata

Moje ulubione ekstremalne sporty to wspinaczka na ściankach (górskiej nie miałam okazji spróbować). biegi po małpich gajach i tyrolki rewelacyjne przeżycia
Kielich w Lubinie
Niedoszła wieża ciśnień Kielich znajduje się w Lubinie. Jest to najwyższa w Polsce i jedna z najwyższych na świecie sztucznych ścian wspinaczkowych. Jest również najwyższą ścianą wspinaczkową świata spośród usytuowanych na terenie miasta[potrzebne źródło].
Obiekt, dostosowany do wspinaczki w 1996 r., ma 34 metry wysokości i 6 dróg wspinaczkowych o zróżnicowanej trudności. Na wysokości 19 metrów ściana odchyla się w 15 metrowe przewieszenie tworząc charakterystyczny kształt kielicha, skąd obiekt wziął swoją nazwę.
Właścicielem i gospodarzem Kielicha jest Stowarzyszenie Miłośników Gór w Lubinie. Od początku swojej działalności jest ono organizatorem wielu imprez wspinaczkowych o zasięgu regionalnym jak i ogólnopolskim. Na swoim koncie ma m.in. organizację kilku edycji Wspinaczkowego Pucharu Polski, Mistrzostw Polski we Wspinaczce Sportowej, Ogólnopolskich Mistrzostw Lubina o Puchar Prezydenta Miasta, a także rekreacyjne imprezy z okazji Dnia Dziecka i zawody dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kielich_(%C...w_Lubinie)
[Obrazek: 84944c1440b15c5a0d403a5e64952b6b.jpg]

[Obrazek: 2010042.jpg]

[Obrazek: 2010045.jpg]
Beata nie wiem co powiedzieć :)
Zamurowało mnie po przeczytaniu tego posta. Ty rzeczywiście jesteś odjechana na maxa!!! ;-)
Wspinaczka świetny sport - uwielbiam ekstremalne wyzwania! Szkoda że nie miałem okazji nigdy tego wypróbować. Twoje zdjęcia robią wrażenie Cool:

Powiedz ile kosztuje taka impreza? Jakie są koszty takiej wspinaczki?

Beata

o koszty wspinaczki muszę zapytać ja mam to za free ponieważ opiekun obiektu to mój dobry znajomy:D tam na kielichu na górze jest okno doszłam na jego wysokość mam zamiar dotrzeć na szczyt i zrobić zdjęcie z góry jak i mieć zrobione zdjęcie z dołu poszukam zdjęcia mojego znajomego zobaczycie co on tam wyprawia

Karol

Lubin bardzo często tam bywałem :) na meczach piłkarskich :) fajne miasteczko...

Beata

tak nie ma jak Zagłębie Lubin :D ja tam jestem kilka razy w miesiącu na zakupach u weterynarza fajne miasto?nie dla mnie dla mnie to jedna betonowa gruda nic tylko bloki z wielkiej płyty a między nimi widać kielich super to wygląda zwłaszcza z góry:D
Ema. Ja pochodzę z gór więc miałem okazję ale bez osprzętu, trochę głupie wspomnienia i niebezpieczne, jak się teraz okazuje. Ostatni raz kiedy się wspinałem to był piaskowiec i zakład o randkę z dziewczyną, dziewczyny patrzą, myślę no to jedziem. Ścianka z 50 metrów to ona miała na początku porośnięta zielskiem, potem już zero. Damy radę :D.
No to start, kumpel wyskoczył do przodu, no to za nim. Wspinamy się słyszą sapanie kumpla lekko nade mną z lewej. Ok połowy słyszę tylko takie szzzuuu i KUR.............AAAAAAAaaaaaaaaaaa. Kumpel zjechał :D. A ja jak ten debil by się pochwalić dalej, Wlazłem pod szczyt podobno, na szczęście spadłem na krzak.
Rezultat:
- złamana rękaąpiona :D
- zdarty jeden paznokieć
- mnóstwo sińców
- wiek z 14 lat

Ale czułość Moniki niezastąpiona :D

Później też się wdrapywało na to i tam, ale już nie na wapienie, korodujące :D
ps Beata ten kielich woow ale wątpię bym dał rady. Podziwiam umiejętności. Dziękuję, przypomniałaś mi o czymś rewelacyjnym, muszę coś takiego w okolicy znaleźć.
Pozdrawiam

mabud73

Ja też tak chcę :) Hmmm, super sprawa Beatko. W Toruniu mamy grupę wspinaczkową, ale na pewno nie z takim obiektem. Dla mnie rewelacja, pomimo że jestem tylko amatorem. Osobiście lubię "obskakiwać" ruiny zamków. Bardzo ciekawe, a zarazem korzystne hobby :D

Kucharek

Beciu już nie raz Ci mówiłem że odważna Kobietka z Ciebie Ja wolę jednak twardo stąpać po ziemi szczególnie z moją waga he he he.

kubi120

Na pewno niezłe przeżycie:):)

Beata

Kubi poszukaj w necie jakiejś ścianiki w okolicach Torunia i spróbuj.
Stron: 1 2