Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Szaszłyki ziemniaczane
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

[Obrazek: 0000WEWMU52WC2A8-C303.jpg]

Składniki na 5 sztuk: 20 sztuk małych młodych ziemniaków, 10 cienkich plasterków boczku, 10-15 pomidorków koktajlowych, kilkanaście listków świeżej szałwii, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Jeśli mają cienką skórkę nie musisz ich obierać. Jeśli skórka jest grubsza, możesz ją delikatnie zeskrobać ostrym nożykiem lub obieraczką do jarzyn. Ziemniaki starannie wypłucz i włóż do osolonej wody. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem do miękkości, jeszcze ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do zupełnego ostygnięcia.

2. Plasterki boczku przekrój na pół i owijaj nimi ziemniaki. Pomidorki przekrój na pół. Ziemniaki i pomidory nadziewaj na szpadki przetykając listkami szałwii. Całość oprósz pieprzem i solą pamiętając jednak, że boczek może być dość słony.

3. Szaszłyki smaż na patelni w niewielkiej ilości oleju, upiecz w piekarniku lub na grillu. Podawaj od razu z sosem majonezowym lub jogurtowym. Szaszłyki smakują wybornie z młodą kapustą. W tym celu kapustę drobno poszatkuj, zalej odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany pęczek koperku, duś pod przykryciem 30 minut. Następnie odkryj, by odparowała woda i dodaj łyżkę masła. Mieszając duś jeszcze kilka minut. Podawaj gorącą do szaszłyków.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 320 kalorii