Karol
24.06.2011, 09:39
Składniki na 4 porcje: 1/2 kilograma młodych ziemniaków, 2 pomidory, 3 marchewki, seler, 1/2 pęczka bazylii lub natki pietruszki, mała cebula, ząbek czosnku, mała cukinia, kostka rosołowa, 3 łyżki masła, sól, pieprz, listek laurowy
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz, poczekaj, aż ostygną, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Wrzuć do rondelka łyżeczkę masła i smaż na nim pomidory kilka chwil, potem odstaw.
2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Z cukinii odetnij końce, ale nie obieraj jej ze skórki, lecz pokrój w całości na plasterki. Ziemniaki oskrob ostrym nożem, umyj i pokrój w kostkę.
3. W garnku roztop dwie łyżki masła, wrzuć cebulę i czosnek, smaż chwilę. Dodaj marchewkę, seler, smaż kilka minut razem. Następnie zalej 1/2 litra wrzątku, dodaj kostkę rosołową, przypraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że kostki rosołowe mają dużo soli! Dodaj do zupy listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. W razie potrzeby dolej wody.
4. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie dodaj usmażone na maśle pomidory. Całość gotuj kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy świeżą bazylię (możesz ją zastąpić natką pietruszki). Zupę podawaj z pieczywem.
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 280 kalorii