Karol
24.06.2011, 09:43
Składniki na 4 porcje: 600 g mięsa wołowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 pomidory, 2 cebule, 2 zielone papryki, 4 duże pieczarki, 200 g słoniny, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
1. Mięso wołowe (jak na steki) oczyścić, pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Włożyć do misy, oprószyć solą, pieprzem, zalać 3 łyżkami oliwy, skropić sokiem z cytryny. Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 90 minut.
2. Warzywa, pieczarki oraz słoninę pokroić w niewielkie kawałki. Zabejcowane mięso nadziewać na drewniane patyki do szaszłyków na przemian z papryką, pomidorami, słoniną i pieczarkami. Lekko skropić oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Opiekać z obu stron, aż mięso się przyrumieni i warzywa zmiękną. Szaszłyki udekorować ziołami.
1. Mięso wołowe (jak na steki) oczyścić, pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Włożyć do misy, oprószyć solą, pieprzem, zalać 3 łyżkami oliwy, skropić sokiem z cytryny. Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 90 minut.
2. Warzywa, pieczarki oraz słoninę pokroić w niewielkie kawałki. Zabejcowane mięso nadziewać na drewniane patyki do szaszłyków na przemian z papryką, pomidorami, słoniną i pieczarkami. Lekko skropić oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Opiekać z obu stron, aż mięso się przyrumieni i warzywa zmiękną. Szaszłyki udekorować ziołami.