29.06.2011, 11:26
![[Obrazek: scaled.php?server=64&filename=jarmujpg.jpg&res=medium]](http://desmond.imageshack.us/Himg64/scaled.php?server=64&filename=jarmujpg.jpg&res=medium)
Zupa z jarmużu
- 1 kg jarmużu
- 25 dag mięsa z kością
- 1 porcja włoszczyzny
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
Mięso umyć, włoszczyznę oczyścić i opłukać,
włożyć do wrzącej wody (okoła 2 litry),
ugotować prawie do miękkości.
Wtedy mięso wyjąć i dodać jarmuż,
gotować około 15 minut. Zupę podprawić
śmietaną wymieszaną z mąką oraz przyprawami.
Podawać z kluskami.