Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Zupa z jarmużu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[Obrazek: scaled.php?server=64&filename=jarmujpg.jpg&res=medium]
Zupa z jarmużu
  • 1 kg jarmużu
  • 25 dag mięsa z kością
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
Jarmuż oczyścić, umyć i drobno pokroić.
Mięso umyć, włoszczyznę oczyścić i opłukać,
włożyć do wrzącej wody (okoła 2 litry),
ugotować prawie do miękkości.
Wtedy mięso wyjąć i dodać jarmuż,
gotować około 15 minut. Zupę podprawić
śmietaną wymieszaną z mąką oraz przyprawami.
Podawać z kluskami.

Kucharek

Dodam tylko że jarmuż najlepiej sparzyć po wstępnym oczyszczeniu, ponieważ pomaga to w pozbyciu się specyficznego smaku oraz nie ma możliwości zatrucia się.