Kucharek
06.07.2011, 16:42
Składniki:
Esencja dobrej czarnej herbaty,
Kawałek świeżego imbiru,
Miód
3 cytryny
1 pomarańcza
Pół łyżeczki cynamonu
Ucieramy obrany imbir na małej, gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka. Na 1 litr wody potrzebujemy dużą łyżkę stołową utartej masy. Po zalaniu masy imbirowej wodą stawiamy garnek na ogień i gotujemy 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu. Zestawiamy ugotowany imbir, dodajemy esencję herbacianą (ilość zależy od tego czy chcemy napić się mocnej herbaty, czy raczej ma być to delikatny napój dla całej rodziny, dzieci również), cynamon, dużą łyżkę miodu i wciskamy sok z 2 cytryn. Wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy. Pozostałą cytrynę i pomarańczę kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do pustego dzbanka, w którym potem podamy napój. Kiedy herbata ostygnie - przecedzamy ją do dzbanka z plastrami cytrusów, dolewamy wody mineralnej - według uznania, w zależności od upodobań, czy woli napój bardziej esencjonalny czy mniej.
Teraz wystarczy wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, zalać je imbirową herbatą
Esencja dobrej czarnej herbaty,
Kawałek świeżego imbiru,
Miód
3 cytryny
1 pomarańcza
Pół łyżeczki cynamonu
Ucieramy obrany imbir na małej, gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka. Na 1 litr wody potrzebujemy dużą łyżkę stołową utartej masy. Po zalaniu masy imbirowej wodą stawiamy garnek na ogień i gotujemy 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu. Zestawiamy ugotowany imbir, dodajemy esencję herbacianą (ilość zależy od tego czy chcemy napić się mocnej herbaty, czy raczej ma być to delikatny napój dla całej rodziny, dzieci również), cynamon, dużą łyżkę miodu i wciskamy sok z 2 cytryn. Wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy. Pozostałą cytrynę i pomarańczę kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do pustego dzbanka, w którym potem podamy napój. Kiedy herbata ostygnie - przecedzamy ją do dzbanka z plastrami cytrusów, dolewamy wody mineralnej - według uznania, w zależności od upodobań, czy woli napój bardziej esencjonalny czy mniej.
Teraz wystarczy wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, zalać je imbirową herbatą