13.07.2011, 01:34
Składniki
dla 2-4 osób
7 ziemniaków,
laska ulubionej kiełbasy,
2 średnie cebule,
3 ząbki czosnku,
kostka serka topionego,
śmietanka 18% do sosów,
20 dag sera żółtego,
oliwa z oliwek,
kilka łyżek mleka,
sól i pieprz,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. W osolonej wodzie gotujemy na pół-miękko ziemniaki. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w drobniutką kosteczkę a kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek tak aby kiełbasa się zarumieniła a czosnek z cebulką zeszkliły.
3. W naczyniu układamy warstwami: pokrojone w plasterki ziemniaki, na ziemniaki 1/3 kiełbasy z cebulą i czosnkiem, na kiełbasę starty ser żółty. Czynność powtarzamy do momentu aż skończą nam się składniki
4. Na patelnię na której wcześniej podsmażaliśmy kiełbasę wlewamy śmietankę i pokrojony serek topiony - mieszając do momentu, aż serek się nie rozpuści. Przyprawiamy większą ilością pieprzu niż zazwyczaj i solą.
5. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Na wierzch wlewamy jeszcze kilka łyżek mleka.
6. Na koniec posypujemy cienką warstwą startego sera.
7. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
8. Smacznego