Beata
20.07.2011, 14:32
Lato w pełni na brak słońca właściwie nie możemy narzekać.
Musimy jednak pamiętać że o ile słońce poprawnie wpływa
na nasze samopoczucie, zapewnia nam to przyjemne
ciepło i sprawia że nasza skóra nabiera cudownie czekoladowego koloru
słońce może również nam zaszkodzić.
Udar cieplny/słoneczny
to wynik kilku godzinnego przebyawania na słońcu bez nakrycia głowy.
Odsłonięta głowa i kark przegrzewają się i naturalna zdolność chłodzenia ciała zostaje zachwiana.
Szczególnie podatne na udar są dzieci, dorośli pod w[pływem alkoholu, chorzy na cukrzycę oraz osoby z dyzą nadwaga .
Rak skóry
Najczęściej występuje między 60 a 70 rokiem życia. Czynnikiem wywołującym go jest szkodliwe dzianie promieni UVB. Nie jesteśmy na niego skazani pod warunkiem że dbamy o nasza skórę eksponowaną na słońcu.
Zapamiętajcie;
Nie ruszamy na plaże bez kremów z filtrami odpowiednimi dla naszego rodzaju cery.
To znaczy im cera jest jaśniejsza tym filtr ochronny powinien być większy.
Dla dzieci wiadomo są preparaty specjalnie dla nich przeznaczone ale nie musimy koniecznie kupować kremu dla dziecka możemy użyć kremu z filtrami między 30 a 50.
Ja nalezę do osób które nie korzystają ze środków ochronnych jak inni co 30 min i zdarza mi się lekko spiec. Wiadomo mocno opalone ciało piecze.
Są różne sposoby walki z niewielkimi oparzeniami słonecznymi od domowych po apteczne, ja mam swój własny i z czystym sumieniem mogę go polecić.
Jeżeli już dopuszczę do tego że piecze mnie skóra po opalaniu kupuję krem z filtrem ale nie o jakimś wysokim faktorze.
Dlaczego nie wysoki faktor? ponieważ kocham słońce.
Nie mam jasnej karnacji więc mi wystarcza faktor 20 a czasem nawet mniej.
Używam kremu tuż po lekkim prysznicu w celu nawilżenia przesuszonej skóry.
Bez względu na to jakich kosmetyków do ciała używacie na co dzień nie ma lepszego preparatu niż krem z filtrem.
Są tylko dwa powody dlaczego krem z filtrem jest lepszy:
-po pierwsze chłodzi i chroni
-a po drugie doskonale nawilża skórę chroniąc ją przed łuszczeniem się.
Pamiętajcie
Dbajcie o siebie i swoje ciało, a dłużej cieszyć się będziecie piękną opalenizną.
Musimy jednak pamiętać że o ile słońce poprawnie wpływa
na nasze samopoczucie, zapewnia nam to przyjemne
ciepło i sprawia że nasza skóra nabiera cudownie czekoladowego koloru
słońce może również nam zaszkodzić.
Udar cieplny/słoneczny
to wynik kilku godzinnego przebyawania na słońcu bez nakrycia głowy.
Odsłonięta głowa i kark przegrzewają się i naturalna zdolność chłodzenia ciała zostaje zachwiana.
Szczególnie podatne na udar są dzieci, dorośli pod w[pływem alkoholu, chorzy na cukrzycę oraz osoby z dyzą nadwaga .
Rak skóry
Najczęściej występuje między 60 a 70 rokiem życia. Czynnikiem wywołującym go jest szkodliwe dzianie promieni UVB. Nie jesteśmy na niego skazani pod warunkiem że dbamy o nasza skórę eksponowaną na słońcu.
Zapamiętajcie;
Nie ruszamy na plaże bez kremów z filtrami odpowiednimi dla naszego rodzaju cery.
To znaczy im cera jest jaśniejsza tym filtr ochronny powinien być większy.
Dla dzieci wiadomo są preparaty specjalnie dla nich przeznaczone ale nie musimy koniecznie kupować kremu dla dziecka możemy użyć kremu z filtrami między 30 a 50.
Ja nalezę do osób które nie korzystają ze środków ochronnych jak inni co 30 min i zdarza mi się lekko spiec. Wiadomo mocno opalone ciało piecze.
Są różne sposoby walki z niewielkimi oparzeniami słonecznymi od domowych po apteczne, ja mam swój własny i z czystym sumieniem mogę go polecić.
Jeżeli już dopuszczę do tego że piecze mnie skóra po opalaniu kupuję krem z filtrem ale nie o jakimś wysokim faktorze.
Dlaczego nie wysoki faktor? ponieważ kocham słońce.
Nie mam jasnej karnacji więc mi wystarcza faktor 20 a czasem nawet mniej.
Używam kremu tuż po lekkim prysznicu w celu nawilżenia przesuszonej skóry.
Bez względu na to jakich kosmetyków do ciała używacie na co dzień nie ma lepszego preparatu niż krem z filtrem.
Są tylko dwa powody dlaczego krem z filtrem jest lepszy:
-po pierwsze chłodzi i chroni
-a po drugie doskonale nawilża skórę chroniąc ją przed łuszczeniem się.
Pamiętajcie
Dbajcie o siebie i swoje ciało, a dłużej cieszyć się będziecie piękną opalenizną.