Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Karabiny snajperskie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Sebastian

Najbardziej znane i używane karabiny wyborowe używane przez snajperów (strzelców).

Więc na początek wyjaśnie co to jest karabin wyborowy. Karabin wyborowy nazywany także snajperskim jest to broń która jest w stanie razić każdy obiekt (głównie osoby) do kilkuset metrów. Na broni można montować osprzęt pozwalający na dokładne namierzenie celu (celownik optyczny-luneta). Równierz czasami jest montowany na broni noktowizor.

teraz zamieszcze zdjęcie przykładowego celownika optycznego używanego do wojskowych karabinów wyborowych.
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRbBJ7IUyrjUVUT0bWhiKw...2fNtw1KaQk]

To jest akurat celownik OPTISAN VIPER, zktórego miałem zaszczyt celować:)
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcT0iLjxy72aywapuvNQMbk...MkW0PA5Jiw]
tutaj celownik noktowizyjny NAYVIS

"Snajperki" dzielimy na powtarzalne, samopowtarzalne, a także na te które strzelają ogniem ciągłym (niewiele ich jest). Wyjaśnie równierz na czym polega różnica między powtarzalnym a samopowtarzalnym.

Samopowtarzalny- To taki, z którego można strzelać tylko ogniem pojedyńczym. Kolejne strzały można oddawać tylko i wyłącznie po wcześniejszym zwolnieniu spustu i ponownym naciśnięciu.

Powtarzalny- Działa tak samo jak samo. z tym że tu jest jedna wyraźna różnica. Po każdym strzale trzeba dodatkowo przeładować.

Teraz zobaczycie klika karabinów samopowtarzalnych:
[Obrazek: m14.jpg]

To jest amerykański karabin m14

[Obrazek: Marui-PSG1-1.jpg]

Tutaj niemiecki PSG-1

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRf2hVpuoCLNa9VoCZKNsS...PmhwXmcvhA]

Tu niewiele różniący się od m14 jego młodszy brat m21

Teraz powtarzalne:
[Obrazek: sako.jpg]

fińskiej produkcji SAKO

[Obrazek: R700iwi.png]

Tutaj amerykańskie R700

[Obrazek: m40a3.jpg]

Tutaj następca R700 również amerykański M40

Karabiny wyborowe możemy podzielić na małokalibrowe i wielokalibrowe.

Temat kalibrów poruszę tylko pobieżnie gdyż dużo bym tu musiał napisać gdybym chciał każdy po kolei charakteryzować.

Małokalibrowy kaliber to np.
6.35mm Browning
7.62 NATO lub 308 Winchester lub również Lapua Magnum

Wielokalibrowy kaliber w piechocie to wszystko powyżej 12.7 inaczej 0.50 cala

Napisałem w piechocie gdyż dla przykładu w arylerii jest to już kaliber mały.

Na wszelki wypadek gdyby ktoś mi zarzucił ze nie wspomniałem napiszę jeszcze że kaliber możemy podzielić na kilka innych rodzaji.

Kaliber nad. i pod. kalibrowy
Naboje poddźwiękowe i ponaddzwiękowe itp. itd. dalej to już jest naprawde czarna magia, której nawet ja dokońca nie ogarniam:)

Do broni można również używać wszelkiego rodzaju tłumików płomienia, dźwięku czy różnych dwójnogów, wskaźników laserowych. Teraz podam jeszcze przykłady broni mało i wielokalibrowych:

małe kaliberki:)
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQHgOCIcJzT0__i_UqocrI...vwlnVf70Tw]

Rosyjskie SWD używane równierz przez polskich żołnierzy:)

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcTy9yf04EGjQfEYtT9pFxb...3jZyh25G5U]

Steyr SSG

[Obrazek: 2113_14.jpg]

Niemiecki Mauser SR

Teraz Wielokalibrowa:

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRuzykH5b-QzuTyp-rZmzY...xQ3XLp9U4B]

Amerykański Barret m82

[Obrazek: r0404wilk03.jpg]

Naszej produkcji WILK

[Obrazek: Hecate1.jpg]

Na koniec HECATE zapomniałem se tylko który kraj zajmuje się wyrobem:)

Mam nadzieje że wszystko opisałem zrozumiale i tak jak zawsze na koniec napisze że jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać pod tematem mile widziane są równierz zdjęcia i własne spostrzeżenia.