Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Dania główne obiadowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Proszę o kilka przepisów na dania główne dla wegetarian.
Chciałbym Żonie kiedyś sprawić taki mały surprise :) ale nie mam pomysłu.
Kucharz ze mnie raczej żaden (proszę o dokładne opisy ;) )

Kucharek

Papryki faszerowane

Składniki:
5 kolorowych papryk
opakowanie sera feta
3 pomidory
pęczek bazylii
3-4 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, osuszyć, odciąć czapeczkę z ogonkiem i usunąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać, wymieszać z oliwą i zmiksować. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, posiekać w kostkę. Ser feta pokroić w małą kosteczkę. Ser wymieszać z pomidorami i przygotowanym sosem czosnkowo-bazyliowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić papryki, przykryć czapeczkami.
___________________________________________________________________________________________________________________
Wegetariański gyros
Składniki:
40 dkg tofu
pół szklanki drobno pokrojonej cebuli
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
sól morska, pieprz, majeranek, rozmaryn – do smaku

Tofu grubo pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mieszankę umieścić w rondlu i kąpieli wodnej i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C przez około 60 minut. Podawać z chlebkami pita i ulubionymi dodatkami jak sałata, pomidor, sos tzatziki, ser feta itp.
___________________________________________________________________________________________________________________
Risotto wegetariańskie
Składniki:
duża cebula
marchewka
50g ryżu
łyżka oliwy
20g rodzynek
10g pestek słonecznika
ananas kawałeczki z puszki
ulubione przyprawy

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną w paseczki cebulę , w tym samym czasie gotujemy ryż i marchewkę. Po ugotowaniu wrzucamy je do cebulki, wszystko mieszamy, dodajemy ananasa ( jego sok wymieszany z potrawą da niesamowity zapach) posypujemy pestkami i rodzynkami, zostawiamy na ogniu na parę minut. Zdejmujemy z ognia posypujemy ulubionymi przyprawami ( ja dodaję paprykę słodką i chili) i jemy:) Najlepiej smakuje prosto z patelni :)
ee Ty wyżej :) dobrze sie to czyta, chyba sama zrobię :))
Tylko musiałabym do sklepu podejść :) mmm kurczę kobiety z Tobą dobrze maja :))

Kucharek

Dobrze się czyta a jeszcze lepiej smakuje. Czy ja wiem czy dobrze? Jak jestem w domku to rzadko gotuję bo naprawdę w pracy nadrabiam, a poza tym jak to mówią pracy do domu się nie przynosi:D:P