Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Trzeba złożyć kompa :)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

B0hazard

Witajcie pisze aby zasięgnąć rady co kupić i co polecacie. Cena nie gra roli. Że tak powiem mam nie ograniczone środki ponieważ jest mi potrzebny komputer do gier (praca nie zabawa :-] )
Na początek co by mnie interesowało (mój typ) :

- Karta graficzna - Gigabyte HD4870X2 2GB DDR5
- Dysk Twardy - Samsung 640 GB SATA2 (HD642JJ)
- Zasilacz - Chieftec CFT-650-14C 650W
- Procesor - Intel core i7 920 4x2,26 GHz 8MB
- Płyta Główna - Gigabyte GA-EX58-DS4 Intel X58 LGA1366
- RAM - OCz DDR3 6GB (3x2GB) 1333MHz CL7 Platinum Triple Channel-764
- Obudowa - Antec Three Hundred

Może jeszcze jakieś chłodzenie np. :
- Corsair Chłodzenie wodne Cooling™ Hydro Series H80

Jeśli macie jakieś inne propozycje pisać chętnie wysłucham ..:)

Cena nie gra roli? :D
Może lepiej podaj jakąś cenę bo inaczej dostaniesz tutaj propozycje za 20 tyś zł :)

Polecam Ci ten temat: http://odjechani.com.pl/thread-3061-page-8.html
Szczególnie ostatnie strony, tam głównie Tony, Skrzypas i polx polecali dobre zestawy :)

Cytat:- Napęd - Samsung 640 GB SATA2 (HD642JJ)
To jest dysk twardy :)
Moja propozycja do gier :

płyta główna: ASUS Rampage III Black Edition LGA1366 6 x DIMM Max. 48GB (e-oferty)

procesor: Intel Core i7 970 Box 6-rdzeniowy 3,20GHz (6x3,2GHz) LGA1366 L3=12MB (e-oferty)

pamięć: Corsair 24GB (6x4GB) PC3-12800 1600MHz DDR3 CL9 XMP Vengeance timingi: 9-9-9-24 (e-oferta)

karta graficzna: Zotac GeForce GTX580 AMP! Edition 1536MB DDR5 384bit (ZT-50102-10P) (e-oferty)
taktowanie rdzenia: 810MHz, taktowanie pamięci: 4100MHz

dysk twardy: Western Digital CAVIAR Black Edition 1TB (1000GB) cache=64MB SATA3 (WD1002FAEX) (e-oferty)

napęd: Nagrywarka DVD + Odtwarzacz BluRay LG CH10LS20 BOX (e-oferty)

zasilacz: TAGAN TG780-U33II 780W (e-oferty)

obudowa: THERMALTAKE M5 VJ2000BNS bez zasilacza, solidna stalowa konstrukcja (e-oferta)
wentylator 12cm z przodu (gł. ~17dB), wentylator 12cm z tyłu (gł. ~17dB), bez-narzędziowy montaż napędów oraz kart rozszerzeń

Cena poglądowa [+ wysyłka (kurier ~30zł za jeden towar)] to:

7660zł

PS. Zawsze staram się unikać towaru produkcji Samsung i Gigabyte.

Mini opis:
Komputer przede wszystkim do gier.
Super płyta główna mogąca pomieścić do aż czterech kart graficznych w trybie SLI/CrossFire. Płyta posiada aż sześć gniazd DIMM mogących razem pomieścić aż 48GB pamięci DDR3. Płyta kompatybilna z procesorami Intel Core i7 9xx wraz z wersją Extreme Edition.
Do tego bardzo dobry procesor z sześcioma rdzeniami. Każdy z rdzeni taktowany jest prędkością 3,2GHz.
Do tego aż 24GB szybkich pamięci DDR3 o taktowaniu 1600MHz bardzo dobrej firmy GeIL.
Do tego super wydajna karta graficzna wyposażona w procesor graficzny GeForce GTX580 wraz z 1,5GB pamięci na pokładzie z 384-bitową szyną danych. Ta karta jest mocniejsza niż dwuprocesorowa karta Gigabyte HD4870X2.
Do tego super pojemny dysk 1TB bardzo chwalonej firmy WD z bardzo dobrej serii Black Edition.
Do tego nagrywarka DVD, która może odtwarzać płyty BluRay.
Do tego bardzo mocny 780-Watowy zasilacz chwalonej firmy Tagan.
I to wszystko zamknięte w bardzo solidnej obudowie Thermaltake z dołączonymi dwoma dużymi wentylatorami wymuszającymi obieg zimnego powietrza.

B0hazard

(08.08.2011, 11:42)KruchyFix napisał(a): [ -> ]Cena nie gra roli? :D
Może lepiej podaj jakąś cenę bo inaczej dostaniesz tutaj propozycje za 20 tyś zł :)

Polecam Ci ten temat: http://odjechani.com.pl/thread-3061-page-8.html
Szczególnie ostatnie strony, tam głównie Tony, Skrzypas i polx polecali dobre zestawy :)
To jest dysk twardy :)

Dzięki Kruchy nie zauważyłem takiego poważnego błędu ..

Co do zestawu bardzo przypadł mi do gustu zestaw który zaproponował skrzypas a co myślicie o chłodzeniu wodnym ?
Podobno jest cichy i mniej awaryjny niż wiatraczki jak wy myślicie ?

tonyviroos

Zestaw Skrzypasa jest ok, co do chłodzenia wodnego to ma swoje zalety ale i kilka wad, jedną z wad jest rozmiar zestawu, dobre wodne chłodzenie jest sporych rozmiarów, pompa wody też nie jest bezgłośna, jeśli ubędzie Ci wody w zestawie zacznie Ci "bulgotać" i dziwnie szumieć. Co do bezawaryjności to bywa różnie, jak trafisz na felerny model to będziesz się z nim męczył.
Miałem kilka razy chłodzenie wodne i sobie darowałem, teraz mam tradycyjne chłodzenie które w połączeniu z dobrą i dobrze wyciszoną obudową jest prawie bezgłośne.
Szczerze mówiąc jest jeszcze jeden bardzo wydajny sposób na prawie bezgłośne odprowadzanie ciepła.

Tym sposobem jest wymiana aktywnego chłodzenia na chłodzenie pasywne.

Aby wymusić obieg zimnego powietrza możesz zaopatrzyć się w inną obudowę z dużymi 20cm wiatrakami.
Duże wentylatory pracują wolniej i ciszej a wykonują tą samą pracę co mniejsze, szybsze i głośniejsze.

B0hazard

Czytałem że chłodzenie pasywne owszem chodzi ciszej lecz jest mniej wydajne niż chłodzenie aktywne lub nawet wodne ..
Może masz jakieś swoje typy .. bo zastanawiam się poważnie nad chłodzeniem wodnym ponieważ czytałem że jest on najlepszy do gier. Co do wielkości takiego chłodzenia nie ma różnicy najważniejsze aby był wydajny bo komputer będzie wykorzystywany do granic możliwości dłuugie godziny ...:)
Komputer używany "do granic możliwości" nie wymaga żadnego specjalnego chłodzenia.
Standardowe jak najbardziej wystarcza.

Nie mam żadnych swoich typów oraz nie jestem w stanie na szybko niczego polecić.
Używam standardowych wentylatorów które szumią niczym wiatr ale nie hałasują i nie buczą.
Szum dla każdego z nas jest ledwo słyszalny - mi nie przeszkadza.

Dla mnie najważniejsza jest stabilność komputera podczas wykonywania powierzonego mu zadania.

Cytat:chłodzenie pasywne owszem chodzi ciszej lecz jest mniej wydajne niż chłodzenie aktywne lub nawet wodne

No prawie a wszystko zależy od konstrukcji układu wymiany zimnego powietrza.
Jeżeli do tego dobrać odpowiednią obudowę to jest możliwość aby chłodzenie pasywne było bardziej wydajne niż chłodzenie aktywne lub wodne.

Elementy elektroniczne grzeją się i do odprowadzenia z nich ciepła stosuje się radiatory.
Jeżeli radiator jest niekompatybilny i nie jest w stanie odprowadzić ciepła to dodatkowo stosuje się wentylator który schładza radiator dzięki czemu jest on w stanie odprowadzić wysoką temperaturę z układu.
Jeżeli radiator jest odpowiedni gabarytowo i może bez problemu odprowadzić ciepło z układu to żaden wentylator nie jest mu potrzebny.
Radiatory wykonane z miedzi są najlepsze gdyż lepiej przewodzą ciepło ale są droższe.
Radiatory aluminiowe są tańsze ale słabiej odprowadzają wysoką temperaturę.
Często stosuje się radiatory mieszane miedziano-aluminiowe, które mają cenę pośrednią i pomimo że odprowadzają ciepło słabiej niż miedziane to za to lepiej niż aluminiowe.

Cytat z innego forum jako przykład chłodzenia pasywnie podkręconego procesora Intel i7:
Cytat:[...] podkręcenie Intel i7 2600k do 3,8 - 4 GHz to nie żadna zabawa. Ten procesor został do tego zaprojektowany i [...] chodzi całkowicie stabilnie na tych parametrach.
Nawet chłodzony pasywnie.

Ja mam mojego procka ustawionego na 3,8GHz i z pasywnym chłodzeniem HR-02 i pastą IC Diamond [...] pod obciążeniem mam temperatury w granicach 72-80 stopni (zależnie od rdzenia i od programu, którym mierzę). Nie robię żadnych benchmarków bo to mi nie jest potrzebne, ale podane wartości mam po kilku godzinach konwersji filmów Full HD w 50fps, więc konkret.
Przy graniu podobnie (Empire Total War). Nigdy nie miałem jakiegokolwiek problemu ze stabilnością kompa a na próbę podkręcałem procka do 4,4 GHz (z wentylatorem) i bawiłem się w edycję wideo przez ponad 3 godziny.

Jeśli ktoś ma ochotę, to zakładając jakikolwiek wolnoobrotowy wentylator 500 czy 600RPM (obrotów na minutę), czyli taki, którego nie sposób usłyszeć może zejść z temperaturą o kilka stopni bez najmniejszego problemu (albo podjechać z częstotliwością w górę nadal mając stabilnego peceta).

Polecam poczytać też o chłodzeniu pasywnym procesorów i7 bez utraty na wydajności - TUTAJ i TUTAJ.

Pasywne chłodzenie kart graficznych:
1. Prolimatech MK-13
Przykładowe zdjęcie:

[Obrazek: 201096174211527.jpg]
Kompatybilność:

Radeon HD 3850
Radeon HD 3870
Radeon HD 4830
Radeon HD 4850
Radeon HD 4870
Radeon HD 4890
Radeon HD 5850
Radeon HD 5870
Radeon HD 6950
Radeon HD 6970

Geforce GTX 250
Geforce GTX 260
Geforce GTX 275
Geforce GTX 280
Geforce GTX 285
Geforce 7800 GT
Geforce 7800 GTX
Geforce 7900 GS
Geforce 7900 GT
Geforce 7900 GTX
Geforce 8800 GT(G92)
Geforce 8800 GTS(G92)
Geforce 8800 GTX
Geforce 8800 Ultra
Geforce 9600 GT
Geforce 9800 GT
Geforce 9800 GTX
Geforce 9800 GTX+
Geforce GTX 460
Geforce GTX 470
Geforce GTX 570
Geforce GTX 580
Wraz z radiatorem dostarczany jest komplet przejściówek, śrubek, pasta termoprzewodząca, komplet radiatorów na pamięci i inne akcesoria.

Chłodzenie pasywne dla najnowszych podzespołów komputerowych kuleje i to bardzo.
Nie byłem w stanie wyszukać takiego chłodzenia które było by wykorzystywane masowo.
Chylę czoła i wywieszam białą flagę gdyż okazuje się że chłodzenie wodne wygrało nad chłodzeniem pasywnym.
Można nabyć zarówno kompletny zestaw chłodzenia dla wszystkich podzespołów razem lub dla każdego osobno.

B0hazard

Dziękuje Wszystkim Za pomoc a tak właściwie tobie skrzypas .. Oczywiście dostajesz ode mnie +reputacje
W końcu udało się komputer złożony! - cena wyszła trochę większa ale warto było.
Jeszcze raz Dzięki Skrzypas_ ;)

Po dłuższym przemyśleniu i skontaktowaniu się z fachowcami wybrałem chłodzenie pasywne. Zobaczymy czy będzie wydajne a jak nie to zmienie na wodne.