Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Wezwanie do zapłaty - co zrobic?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Niedawno otrzymałem, za pośrednictwem prywatnej wiadomości, szablonowe przedsądowe wezwanie do zapłaty za udostępnianie nielegalnych plików na chomiku.
Cytat:Głuchołazy, dnia 19 lipca 2011 r.

Twórca programów komputerowych:
„GLOBALPROFIT Daniel Tokarz”
48-340 Głuchołazy, ul. Norwida 11/5
reprezentowany przez radcę prawnego Michała Owsiańskiego
Kancelaria Radcy Prawnego Michał Owsiański
48-340 Głuchołazy, ul. Grunwaldzka 1

Użytkownik domeny „chomikuj.pl”:
chomik.2011

PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY

Niniejszym działając imieniem i na rzecz autora programów komputerowych Daniela Tokarza, prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” z/s w Głuchołazach (48-340), przy ul. Norwida 11/5 – na podstawie i w granicach udzielonego pełnomocnictwa – wzywam użytkownika domeny „chomikuj.pl” chomik.2011
do zaniechania naruszeń związanych z rozpowszechnianiem - bez zgody twórcy - programów komputerowych za pośrednictwem Internetu, w szczególności przy użyciu strony internetowej „chomikuj.pl” oraz wzywam użytkownika domeny „chomikuj.pl” chomik.2011 do zapłaty na rzecz twórcy programów komputerowych kwoty 5088 zł (słownie: pięć tysięcy osiemdziesiąt osiem) tytułem naprawienia szkody za już rozpowszechnione przez użytkowania za pośrednictwem strony internetowej „chomikuj.pl” oprogramowanie komputerowe, będące wyłączną własnością firmy „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz”.

UZASADNIENIE

Firma „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” prowadzi działalność gospodarczą polegającą między innymi na produkcji oprogramowania komputerowego, filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych i – związaną z tą produkcją – sprzedażą oraz wydawnictwem tworzonych programów.
Od dłuższego czasu firma „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” obserwuje znaczący spadek obrotów związanych ze sprzedażą programów komputerowych. Bezpośrednią i wyłączną przyczyną tego stanu rzeczy jest umieszczanie przez użytkowników domen na internetowych portalach społecznościowych – bez zgody twórcy – programów komputerowych nie będących ich własnością przez co, użytkownicy ci naruszają przepisy ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. - o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. Z 2006 r., Nr 90, poz. 631 z późniejszymi zmianami), zwaną w dalszej części niniejszego pisma „ustawą”. Nieodłącznym elementem wiążącym się z rozpowszechnianiem – bez zgody twórcy – programów komputerowych przez użytkowników portali internetowych, jest uzyskiwanie przez nich z tego tytułu przychodów, które winny przypaść twórcy programu.
Zgodnie z przepisami ustawy, program komputerowy podlega ochronie niezależnie od formy oraz sposobu jego wyrażenia. Autorskie prawa majątkowe do programu komputerowego zgodnie z art. 74 ustawy, obejmują prawo do m. in. trwałego lub czasowego zwielokrotnienia programu komputerowego w całości lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie oraz do rozpowszechniania, w tym użyczenia lub najmu, programu komputerowego lub jego kopii.

Za pośrednictwem informacji umieszczonych na stronie domowej użytkownika chomik.2011 na domenie internetowej „chomikuj.pl” ustalono, że ze strony użytkownika dokonano 320 (słownie: trzysta

Za pośrednictwem informacji umieszczonych na stronie domowej użytkownika chomik.2011 na domenie internetowej „chomikuj.pl” ustalono, że ze strony użytkownika dokonano 320 (słownie: trzysta dwadziesścia) pobrań - bez zgody twórcy - przesyłu danych oprogramowania komputerowego o nazwie „Głośny Sąsiad”. Tymczasem program ten został stworzony i stanowi wyłączną własność firmy „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz”, o czym świadczy chociażby strona domowa twórcy programu komputerowego „www.globalprofit.pl”. Koszt zakupu jednej sztuki programu u twórcy programu o nazwie „Głośny Sąsiad” wynosi 15,90zł (słownie: piętnaście złotych 90/100).
Przy wyliczeniu kwoty dochodzonej niniejszym wezwaniem i której zapłaty od użytkowania chomik.2011 domeny „chomikuj.pl” twórca rozpowszechnianego programu się domaga - wzięto pod uwagę ilość pobrań przesyłu danych ze strony internetowej użytkownika domeny „chomiku.pl” (tj. 320 pobrań) oraz wartość zakupu jednej sztuki programu określonej na stronie internetowej twórcy programu (15,90zł). Kwota ta stanowi rzeczywistą stratę jaką firma „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” poniosła z tytułu rozpowszechniania przez użytkowania chomik.2011 za pośrednictwem domeny internetowej „chomikuj.pl” programów komputerowych bez zgody ich twórcy.

Łączna należność wynosi 5088 zł

Przedmiotową należność proszę wpłacić w nieprzekraczalnym terminie 14 (czternastu) dni, liczonym od dnia otrzymania niniejszego wezwania na rachunek bankowy twórcy programów, prowadzony przez:

Mbank S.A. Nr30 1140 2004 0000 3402 3561 6507
odbiorca:
GlobalProfit Daniel Tokarz
Norwida 11/5
48-340 Głuchołazy

Jednocześnie informuję, że brak dokonania wpłaty powyższej należności w wyznaczonym do tego terminie spowoduje natychmiastowe (po uzyskaniu od domeny internetowej „chomikuj.pl” danych osobowych/numeru IP użytkownika do którego jest adresowane niniejsze wezwanie) skierowanie sprawy na drogę sądowego postępowania cywilnego oraz karnego oświadczając przy tym, że za dzień spełnienia przedmiotowego świadczenia uważa się dzień uznania rachunku bankowego twórcy programów.

Nadmieniam również, że w wytoczonym powództwie cywilnym twórca programów, tj. firma „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” będzie składała roszczenia odszkodowawcze w stosunku do użytkowania chomik.2011 domeny „chomikuj.pl” powstałe z tytułu naruszeń autorskich praw majątkowych stosownie do art. 79 ust 1 ustawy, a to poprzez żądanie:
1) zaniechania naruszeń,
2) usunięcia skutków naruszeń,
3) naprawienia wyrządzonej szkody poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione - trzykrotności stosownego wynagrodzenia, które w chwili jego dochodzenia byłoby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie z utworu,
4)wydania uzyskanych korzyści,

4)jednokrotnego albo wielokrotnego ogłoszenia w prasie oświadczenia odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie lub podania do publicznej wiadomości części albo całości orzeczenia sądu wydanego w rozpatrywanej sprawie, w sposób i w zakresie określonym przez sąd,
5)zapłaty przez osobę, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, odpowiedniej sumy pieniężnej, nie niższej niż dwukrotna wysokość uprawdopodobnionych korzyści odniesionych przez sprawcę z dokonanego naruszenia, na rzecz Funduszu Promocji Twórczości, gdy naruszenie jest zawinione i zostało dokonane w ramach działalności gospodarczej wykonywanej w cudzym albo we własnym imieniu, choćby na cudzy rachunek.

Natomiast działania firmy „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” zmierzające do skierowania sprawy na drogę postępowania karnego sprowadzą do sporządzenia zawiadomienia do właściwej miejscowo prokuratury rejonowej o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przez użytkownika domeny „chomiku.pl” przestępstwa penalizowanego w art. 116 ustawy, zagrożonego - w zależności od tego czy przestępstwo zostało popełnione w typie zasadniczym, uprzywilejowanym czy też kwalifikowanym - karą grzywny, ograniczenia wolności oraz pozbawienia wolności do lat 5.
Wszelkie pytania i informacje dotyczące należności pieniężnych dochodzonych niniejszym wezwaniem proszę kierować pod adres e-mailowy Kancelarii Radcy Prawnego Michał Owsiański, tj. [email protected] lub [email protected]

Kancelaria Radcy Prawnego
Michał Owsiański
ul. Grunwaldzka 1
48 – 340 Głuchołazy
e –mail: [email protected]
tel. 77 439 54 89, tel. kom 604 649 805

GlobalProfit Daniel Tokarz
Norwida 11/5
48-340 Głuchołazy
email: [email protected]
tel.693 27 44 95

Żądana kwota wynosi kilka tysięcy złotych, więc nie mało. Pierwsza reakcja to oczywiście strach, zwłaszcza, że jeżeli mają jakieś roszczenia, to mają też do tego jakieś podstawy. Niedługo po tym odpisałem kolesiowi na prywatną wiadomość, że chcę otrzymać listę plików naruszających prawa autorskie i sposób obliczenia ilości pobrań. Napisałem też, że nie uzyskuje z chomika żadnych korzyści majątkowych, że jestem osobą biedną i ewentualne spłacenie kwoty będzie trudne oraz przeprosiłem, jeżeli w wyniku nieświadomości działałem na szkodę firmy.

Na to dostałem odpowiedź, że mogą iść na ugodę, tylko mam skontaktować się bezpośrednio z właścicielem praw autorskich. Dodatkowo chwalą się skutecznością i posiadaniem dowodów: mogą mi przesłać zrzut ekranu oraz nagranie video z mojego konta przedstawiające pliki wraz z liczbą pobrań. Są w posiadaniu także mojego numeru IP i wiedzą od kogo mam internet (podali mi nawet nazwę mojego dostawcy internetu. lokalnego, radiówki) oraz że mogą wystąpić do niego z wnioskiem o moje dane osobowe (na razie odbiorcą jest mój chomik). Więc nic im więcej nie brakuje.
Myślę, że sprawa jest inna od tych np. z Hapro Media, bo stroną jest właściciel praw autorskich jako pokrzywdzony. Tylko że, pisząc o programie mają na myśli krótkie pliki mp3 przedstawiające określone czynności. Dziwne jest też, że autor nie żąda od chomikuj.pl usunięcia tych plików z ich serwerów. I skąd mają moje IP i nazwę dostawcy internetu. Co radzicie i co myślicie?
rejestrowałeś się na jakimś forum? może ktoś to wykorzystał.
z tego forum może mieć IP.
istnieje takie coś jak sprawdzanie IP w sieci na rożnych stronkach. stąd mógł złapać dane twojego dostawcy.
dalej jest to nie pewne :)
Jedna rzecz nie mnie zastanawia. Instytucje, które piszą do użytkowników o łamaniu prawa, piractwie itp. i ponaglają do zapłaty kary grzywny, podają tylko swoją nazwę i kontakt do nich. Z doświadczenia wiem (pracuję w firmie, która między innymi koresponduje z różnymi instytucjami - zaczynając od prywatnych firm, do Urzędu Miasta kończąc, z którymi ichnimi pismami mam na co dzień do czynienia), że takie instytucje się przedstawiające w wiadomościach powinni również podawać nr KRS oraz kapitał początkowy jako swoją wiarygodność, a jak na razie nie spotkałem się z tym.

Kucharek

Póki nie napiszą do Ciebie z twojego imienia i nazwiska nie przejmuj się tymi pismami. Równie dobrze Ja mógłbym takie pismo napisać do Ciebie i czekać czy uda mi się wyłudzić pieniądze czy też nie.
po przeczytaniu kilku podobnych wątków na forum, widzę że inni też mają podobne wezwania. I moim błędem było odpisanie im.
A tak w ogóle to ta firma ma prawo zwrócić się do dostawcy internetu o moje dane osobowe. Myślałem, że może to tylko prokuratura. Dodatkowo czytałem, że screeny stron WWW muszą być poświadczone przez notariusza.

tonyviroos

Samo zdobycie Twojego IP i na jago podstawie określenie nazwy dostawcy to żaden problem, można to zrobić w kilka chwil.
Wystąpić to sobie mogą z szeregu jeśli chcą a nie o Twoje IP do chomikuj, aby uzyskać (zgodnie z prawem) Twój adres IP muszą najpierw przedstawić odpowiednie dowody że doszło do popełnienia przestępstwa, muszą udać się z wnioskiem do prokuratury, prokurator musi wystąpić o nakaz sądowy, z nakazem muszą udać się do chomikuj, chomikuj może się odwołać od decyzji sądu na nakaz wydania IP, potem dopiero uzyskują Twój IP.
Jeśli już legalnie pozyskają Twój adres IP to muszą Ci udowodnić że ten adres na pewno należy do Ciebie i że nikt się pod Ciebie (Twój adres) nie podszył (podszycie się pod czyjeś IP jest bardzo łatwe).
Podsumowując, jedynym błędem jaki popełniłeś był kontakt z nimi. Nie przejmuj się tym co piszą, to jest zwykłe "bicie piany", muszą to robić żeby nastraszyć ludzi i zmusić ich do kupowania oryginałów a poza tym liczą na to, że kogoś uda im się naciągnąć na "zadośćuczynienie/odszkodowanie" i zawsze parę groszy wpadnie do kieszeni.
Wysyłając do nich maila, dostarczasz im własne IP.
W właściwościach maila jest IP nadawcy, nawet przy wysyłaniu przez stronę internetową (chyba, że używasz programu Hide IP lub proxy).
Przy zakładaniu konta na takich portalach jak Odsiebie, Chomikuj lub DwnShare warto ukrywć IP, korzystać z kawiarni internetowej, hotspota lub jednorazowej karty sim kupionej na allegro. Napisz z zapytaniem do serisu chomikuj.pl w jakim stopniu Twoje dane są udostępniane osobom trzecim i jakie trzeba spełnić wymagania, by uzyskać takie dane. Ochrona danych osobowych także obowiązuje właścicieli Chomiku.pl.

Pozdrawiam
Nie wysyłałem do nich żadnych e-maili, odpisałem kolesiowi tylko na PW na chomika. Nie napisał wprost że ma mój IP, ale napisał nazwę mojego dostawcy Internetu, więc musi mieć IP.
Moim zdaniem jest to naciągacz.
Co do IP łatwo zdobyć, nawet przez liczniki.org. Jeżeli masz możliwość to zmień IP
Stron: 1 2