Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Nvidia 3D VISION (aktywne 3D)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co do gier na Nvidia 3D VISION to praktycznie wszystkie gry korzystające z bibliotek DirectX mogą być przekonwertowane na 3d. Jakość 3D jest różna.
Pełna wersja obsługiwanych gier jest na stronie Nvidia

http://www.nvidia.pl/object/3d-vision-3d-games-pl.html

WYMAGANIA:
WINDOWS 7 lub VISTA
nowe sterowniki
monitor 3D 120Hz lub HDTV DLP

W zestawie kupujący otrzymuje okulary z aktywną migawką LCD i wbudowanymi układami obsługi najnowszych ekranów 3D, emiter IR dla synchronizacji okularów z monitorem, 3 nasadki (noski) na okulary aby dopasować je indywidualnie do rozmiaru nosa.

Testowałem na Crysis i Portal 2 - rewelacja.

Zalety - można uzyskać obraz FULL HD 3D (wymaga mocnego kompa i dobrej grafiki zalecane Q6600 + GTX 280 lub lepszy)

przez jakiś czas Nvidia robiła sterowniki tylko dla swoich kart grafiki, ale podobno embargo zostało zniesione i 3D VISION obsługuje także karty ATI. Jeśli nie to dajcie znać (być może wymagane będą specjalne sterowniki)

Wady - migotanie i oczywiście związane z tym zmęczenie wzroku, a dla osób z ukrytym zezem poważne dolegliwości głowy. okulary migoczą 120Hz czyli 120 razy na sekundę i po jakimś czasie moze to trochę męczyć oko, jednak jest to mniej szkodliwe niż światło świetlówki (która migocze 50 razy na sekundę)
Następną wadą jest to, że okulary wymagają ładowania lub wymiany baterii.
Jedyne gry 3D bez okularów są na razie na konsole NONTENDO 3DS.

Monitor 3D i okulary są na razie konieczne do grania w 3D na PC.
czyli najtańszy zestaw do grania 3D na PC to:
- PC z kartą NVIDIA
- Okulary NVIDIA 3D VISION około 400 - 500zł
- Monitor 3D (około 1000zł)

Jeśli mamy Telewizor 3D też można uruchomić obraz 3D z PC i to bez okularów NVidii. Wystarczą sterowniki IZ3D (niestety darmowa wersja SBS jest na 30 dni). Działąją z każdą grą na PC.
http://hdtvpolska.com/topic/22183-sterow...e-by-side/

Co do zeza i 3d na PC to:
- po pierwsze nie pograsz tak zbyt długo, bo oczy się męczą, a jeśli się uprzesz i bedzieś ślęczał z zezem kilka godzin, to możesz sobie uszkodzić wzrok. Ja grałem kilkanaście minut w AVATARA 3D na TV z zezem i miałem dość - czyli jako ciekawostka - tak, a jako rozwiązanie na dłuższą metę - nie.

- po drugie proporcje sa zniekształcone - czyli jeśli grałeś na jednym ekranie z 2 obrazami to efekt 3D był podwójnie zniekształcony, czyli zawężony i z odwróconą głębią. Co to oznacza - po prostu to co wklęsłe widziałęś wypukłe i na odwrót. Dlaczego tak się dzieje już tłumaczę. 2 obrazy które miałeś na monitorza są łączone w jeden i monitor 3D wyświetla je na przemian 120 razy na sekundę. każda klatka zajmuje wtedy cały ekran, a nie jak przy zezie pół ekranu, gdyż dopiero po ustawieniu 3D na TV telewizor rozciąga klatki do właściwych rozdzielczości. Wcześniej jest połowę węższy obraz. Co więcej 2 obrazy na monitorze są przeznaczona odpowiednio LEWY - dla lewego oka, a PRAWY - dla prawego oka, robiąc więc zeza widzisz nie te obrazy które trzeba, bo prawym okiem widzisz lewy obraz i na odwrót. Oczywiście efekt 3D się pojawi, ale nie taki dobry jak przy zastosowaniu monitora 3D. Zamiast zeza stosuj patrzenie stereoskopowe jakbyś patrzył daleko za ekran. Wtedy twoje lewe oko bedzie widziało lewy obraz, a prawe prawy, czyli prawie ok, pozostają jeszcze zwężone proporcje - tu pomogą tylko 2 monitory - aby nie zwężać obrazu.

- po trzecie w okularach 3D nie widzisz 3 obrazów z czego środkowy jest 3d, a pozostałe 2 obrazy musisz ignorować. Na monitorze 3D jest tylko jeden porządny obraz 3D z odpowiednimi proporcjami, a co do jakości głebokości to jest to to samo 3D.

- monitora 3d i nvidia 3d vision szukaj na ceneo lub allegro ja za okulary dałem 400 zł za monitor ACER 24" 3D - 1000zł (uzywany)
Aha jeszcze o wadach i zaletach:

Zalety grania w 3D na monitorze 3d z okularami nvidia 3d vision:
- wspaniała odjechana rozrywka, nawet stare gry sprzed 5 lat odzyskują klimat i na nowo chce się do nich usiąść i pograć, bo efekt jest powalający.
- można oglądać w 3D nie tylko gry ale i filmy 3D - SBS, LR, UD, crosseyed za pomocą stereoscopic player
- można przeglądać strony internetowe w 3D - są to specjalne strony i wymagają zainstalowania dodatkowych sterowników
- prawie wszystkie gry są przerobione do 3D bez żadnego problemu - wystarczy, że są zrobione w oparciu o biblioteki directX - DX9, DX10 lub DX11
- dodatkowo kiedy nałożymy dobre słuchawki to już wogóle mamy odlot w inny świat - proponuję zakup najlepszych słuchawek do gier z megabasem i wibrą: np. Hama PC-Vibra Headset CS-410, lub SAITEK GH20 Vibration Headset - mam słuchawki z wibra i szczególnie w grach FPS są obłedne efekty.

Wady :
- jedna na 1000 osób będzie odczuwała bóle głowy przy ogladaniu 3D
- trzeba ładować okulary lub wymieniać baterie
- osoby, które nigdy nie nosiły okularów muszą się przyzwyczaić i z początku mogą odczuwać dyskomfort
- osoby chorujące na padaczkę - absolutny zakaz takich zabaw z 3D (migotanie okularów może przyśpieszyć atak)
- okulary migoczą 120 razy na sekundę (120Hz) co powoduje szybsze męczenie oczu, więc granie ponad 12h w MMORPG w okularach odpada (chociaż AION w 3D wygląda bosko)
- cena monitora i okularów jest spora dla zwykłego zjadacza chleba, który kupuje PC w promocji za 1500 zł, bo drugie tyle da za efekt 3D

reasumując: chociaż zestaw 3D może się wydawać drogi to już po pierwszej grze jaką włączysz nie będziesz żałować. Można się pochwalić kolegom, znajomym i zaprezentować im nowoczesną technologie 3D w domu. Jeśli na kompa wydajesz ponad 3000 zł to wg mnie zestaw jest obowiązkowy. Lepiej mieć kartę grafiki za 1000 zł zamiast za 1800zł, i FPS w grach mniejsze o 10-15 klatek, ale za to grać w 3D.

Szczególnie polecam w 3D:
CRYSIS
CRYSIS2
PORTAL (obecnie na STEAM jest promocja do 20.09 i można pobrać full wersje za darmo)
PORTAL2
TRINE

Nie polecam 3d SETLERSÓW (zbyt mała czcionka)
Dzięki za post. Przeszkadza mi jedna wada :P Mianowicie cena.
W tej chwili mam ważniejsze wydatki więc kupno takiego czegoś odpada.
Może za jakiś czas gdy gry 3D będą popularniejsze a sprzęt do tego tańszy.
Do tego też trzeba czasu, a ostatnio mam go bardzo mało :(

Z tego co widzę jedynie słuchawki tanie są :D
Najlepszym rozwiązaniem wydaje się zestaw PC + DUŻY TV 3D.

np. za zestaw monitor 22" + okulary NVIDIA 3D vision zapłacimy 1500-1600 zł

a za TV 50" + okulary 3D zapłacimy około 3100-3800zł (sugerowana minimalna odległość od TV 2,5m)
http://www.ceneo.pl/8592898

przewagą zestawu z TV jest nie tylko przekątna (50") ale też wielofunkcyjność zastosowań, czyli możemy podłączyć BLU-RAY 3D i ogladac filmy 3D
lub PLAYSTATION 3 i grać w gry 3D oraz ogladac filmy 3D. (grałem u sąsiada na takim zestawie i wrażenie jest sporo lepsze niż u mnie na monitorze 24")

Ja ciągle gram przy użyciu anaglifowych okularów i mojej zwykłej starej karty Nvidii.