Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Windows 7... ale jaki ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam.

Potrzebuję pomocy :) Nie wiem jaki windows 7 pobrać i zainstalować na nowym blaszaku.
Niestety mój ulubiony XP już mi się nie przyda gdyż nie zobaczy 8GB ramu...
Nigdy nie miałem windows 7 i nie wiem jakie są tego wersje... W XP był professional i każdy na tym jechał :P

Więc... Jaki windows pobrać ?
Jaki jest najlepszy dla "domowych" zastosowań ?

Nie pisać abym kupił bo teraz nie kupię : D
Może kiedyś, ale muszę wiedzieć co kupuję.
Załóżmy że pobierzesz "wersję demonstracyjną", do której po jakimś tam czasie wykupisz licencję co czasami jest znacznie tańsze niż gdybyś kupił ten system w sklepie po uwzględnieniu ceny rynkowej plus marża sklepu.

W zasadzie wersja Ultimate nie ma sobie równych.
W ogólnej obsłudze jest podobna do Windows XP gdyż wszystkie funkcje systemu są do dyspozycji Administratora.

Wersja Professional jest tańsza i nieco uboższa, także w zupełności wystarczająca ale bardziej przemawiająca za odbiorcami biznesowymi.

PS. Zapomnij o wersji Home gdyż nie została wyposażona w dodatkowy tryb Windows XP Mode.

TUTAJ możesz sprawdzić, które programy są zgodne z Windows 7.
Szczerze mówiąc własnie myślałem o Home ale skoro nie ma trybu XP...
Ultimate - ok. Ale tylko pirat... Bez jaj, nie dam za windowsa 800 zł... (albo i więcej).
Ultimate 64 bit na jedno stanowisko (1PC = 1Win7) kosztuje już od 615zł (cena+kurier) :D
Lub na raty w Lucas Banku na okres od 3 do 36 miesięcy. Raty są niestety oprocentowane i cena końcowa jest nieco wyższa.

Wersja 32 bitowa jest 10zł droższa.

Sebastian

A ja mam windows 7 Home i przyznam szczerze, że bardziej mi się podoba od xp. Jest tylko jeden minus, że niektóre starsze programy czy gry nie działają na tym systemie
Bo właśnie po to jest tryb Windows XP Mode.
Professional i Ultimate mają ten tryb.

Tryb XP Mode to sprzętowa wirtualizacja systemu XP.
Gra czy program "jest oszukiwany" że jakoby jest uruchamiany pod systemem Windows XP.
To tak jakby zainstalować program Microsoft Virtual PC i z niego uruchamiać programy czy gry z jednym wyjątkiem.
Tryb XP Mode działa z programami i grami bazując na rzeczywistych podzespołach komputera.
Virtual PC działa na z góry ustalonych wirtualnych podzespołach często bardzo niskich wydajnościowo.

tungar

(10.08.2011, 12:36)bastekasg666 napisał(a): [ -> ]A ja mam windows 7 Home i przyznam szczerze, że bardziej mi się podoba od xp. Jest tylko jeden minus, że niektóre starsze programy czy gry nie działają na tym systemie
Na windows 7 Home starsze programy mogą nie działać, ale na win7 profesional już tak. Profesional ma funkcję zgodności programów i gier ze starszymi systemami. Osobiście działam na win7profesional od roku i poza małymi wyjątkami jestem bardzo zadowolony. Mam w planach wypróbowanie ultimate który łączy w sobie wersje home i profesional. W każdym razie naprawdę system jest warty polecenia szczególnie wersja 64bit.

tonyviroos

Tylko Win7 Ultimate 64bit
[Obrazek: win7homepremium.jpg]
Windows 7 Home Premium
To jest wersja windowsa stworzona dla domowych Użytkowników czyli dla Ciebie.
Wybiera ja większość ludzi i jest to najbardziej popularna wersja siódemki instalowanej
jako domyślny system w sklepowych komputerach.

[Obrazek: win7professionalf.jpg]
Windows 7 Professional
To windows dla firm.
Od wersji home różni się dodatkowo trybem Windows XP do uruchamiania niekompatybilnych z
Siódemką aplikacji i pozwala dołączyć komputer do domeny.
Dla Ciebie jak sądzę rzeczy zbędne.

[Obrazek: win7ultimate.jpg]
Windows 7 Ultimate
Najbogatsza wersja siódemki.
Różni się od wszystkich poprzednich edycji kolejnymi zbędnymi dla Ciebie
pierdołami jak np: szyfrowanie dysku BitLocker, obsługę technologii dostępu
zdalnego DirectAccess, buforowanie BranchCache czy bootowanie z dysku VHD.

Kruchy - wystarczy Ci home.
Po co zamulać komputer zbędnymi rzeczami. Mam oryginał Home Premium i
jest tam zupełnie wszystko co potrzeba maniakowi komputerowemu do życia.

Stron: 1 2