W tym poście opisze nazwy narzędzi w gimpie, ponieważ może się to przydać w późniejszych tutorialach. Przedstawię wam zalety i wady.
Zalety:
+ mała waga pliku
+ darmowa aplikacja w porównaniu do PS, bądź Corela
+ jest po polsku
Wady:
- brak
Program można ściągnąć z
http://www.dobreprogramy.pl/GIMP,Program...13219.html
Opis Paska Narzędzi:
Tak jak w poście Szymona pozwolę podzielić sobie pasek narzędzi na grupy.
Grupa 1
Zaznaczenie prostokątne
Zaznaczenie eliptyczne
Odręczne zaznaczenie obszarów
Zaznaczenie rozmyte
Zaznaczenie według kolorów
Nożyce
Zaznaczenie pierwszego planu
Ścieżki
Grupa 2
Pobranie koloru
Powiększenie
Miarka
Przesunięcie
Wyrównanie
Kadrowanie
Obrót
Skalowanie
Grupa 3
Nachylanie
Perspektywa
Odbicie
Tekst
Wypełnienie kubełkiem
Gradient
Ołówek
Pędzel
Grupa 4
Gumka
Aerograf
Stalówka
Klonowanie
Łatka
Klon perspektywy
Rozmywanie
Rozsmarowywanie
Rozjaśnianie
W następnym poradniku, a raczej tutorialu postaram się coś zrobić
Jestem za tym abyś prowadził kącik dla gimpiarzy
Widzę że mam konkurencję
Nie no żarcik Wszystko w porządku
Fajnie że ktoś poza mną się wziął za pisanie poradników graficznych
Ps. sam wycinałeś ikonki narzędzi ?
Chyba zacznę uczyć się Gimpa. Z flasham średnio mi idzie.
Chyba ja też ... czekamy na tutki
Tak sam wycinałem, bo nigdzie nie mogłem znaleźć
Ja muszę zabrać się za PS.
Gimp owszem ma wiele zalet i w rękach osoby która "zna się na rzeczy" może posłużyć nawet za professionalny program lecz uważam że i tak Gimp nie podskoczy PS czy Corel'u które mają wiele opcji których Gimp po prostu nie ma ..
Jeśli chodzi o objaśnienie naprawdę rewelacja! - musiałeś dużo czasu poświęcić ..
Ja jednak wolę używać Gimpa, bo za te kary co mogą spotkać człowieka używającego nielegalnego photoshopa to nie warto w ogóle się za ten program zabierać....
Mimo wszystko gimp mi wystarcza i żadnego innego programu do tworzenia grafiki nie używam, może jedynie PS używam do edytowania psd - nic więcej.
(22.08.2011, 13:22)gregor01 napisał(a): [ -> ]Ja jednak wolę używać Gimpa, bo za te kary co mogą spotkać człowieka używającego nielegalnego photoshopa to nie warto w ogóle się za ten program zabierać....
Mimo wszystko gimp mi wystarcza i żadnego innego programu do tworzenia grafiki nie używam, może jedynie PS używam do edytowania psd - nic więcej.
No już nie przesadzajmy
Używając PhotoShop'a do celów "prywatnych" nie jest czymś nie wiadomo złym. Gorzej jeśli używasz do celów komercyjnych. Ale wiesz kogo stać żeby wydać kilka tysięcy złotych? - chyba bardzo małej grupy osób.
Osobiście mówię Stop Piractwu! - ale czasami można ...
Gimp dla użytkowników podstawowych i średniozaawansowanych a czasami jak to prezentuje rafał professionalistów
spokojnie wystarczy ..
Cytat:Ja jednak wolę używać Gimpa, bo za te kary co mogą spotkać człowieka używającego nielegalnego photoshopa to nie warto w ogóle się za ten program zabierać....
A czy chomikowanie filmów, gier muzyki itp. jest legalne. Moim zdaniem, korzystanie z PS jest bezpieczne, na pewno bardziej niż ściąganie plików z chomikuj.