Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Tutorial GIMP: Jak szybko zrobić gifa?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dziś pokażę wam jak szybko zrobić gif w programie GIMP.

1. Pobierz okładki filmów które ci się podobają, pamiętaj aby były takie same np:
[Obrazek: dq884_trtrtr-1313756345.png] [Obrazek: ir884_uyuuyuyu-1313756346.png]
2. Otwórz jedną z okładek w programie Plik -> Otwórz
3. Następnie przeciągaj kolejne gify w pole warstwy.
4. Teraz zapisz nasz gif. Plik -> Zapisz jako -> nazwa.gif -> Zapisz -> Zapisz w postaci animacji. Opóźnianie ramki ustaw na 800 milisekund, zapętlanie na zawsze.
5. Aby zmniejszyć gifa zablokuj wszystkie warstwy o tak:
[Obrazek: w-1313757018.png]
6. Naciśnij Shift + t, piksele zmień na procenty, a rozmiar ustaw według własnego uznania.
7. Naciśnij na warstwę PPM -> Kanał alfa na zaznaczenie.
8. Teraz narzędziem "Zaznaczenie prostokątne" naciśnij na warstwę. Pojawią się nowe rozmiary tutaj:
[Obrazek: m2-1313757346.png]
Zapamiętaj je, albo przepisz na kartkę.
9. Wejdź teraz Obraz -> Wymiary płótna i przepisz rozmiary, które wcześniej zapisałeś. Naciśnij "Zmień rozmiar"
10. I zapisz nasz gif tak jak w punkcie 4.
[Obrazek: 1-1313613399.gif]

B0hazard

Coś chyba hosting zdjęć nawalił bo okładki nie "przeskakują" .. Fajny tutek czekam na więcej ...
imageshack nie obsługuje ruchomych gifów. Ja do wstawiania gifów używam hostingu na liczniki.org
Dziwne mi działa ten gif, ale przyznam że często są problemy z gifami na IS.
(20.08.2011, 00:07)rafal07000 napisał(a): [ -> ]Dziwne mi działa ten gif, ale przyznam że często są problemy z gifami na IS.

Kolego IS nie obsługuje gif'ów. Możesz je wrzucić, ale nie będzie animacji.
Zmień host dla tego obrazka i zrób tak żeby działało skoro napisałeś już tutorial.

Dzięki
Czekam na więcej.

B0hazard

Też osobiście polecam liczniki.org moim zdaniem najlepszy jest w nim tylko jeden minus - max. rozmiar zdjęcia 500 KB :(

David

Poradnik przydatny tym bardziej, że jakiś czas zastanawiałem się jak takie coś zrobić ;p