Odjechani.com.pl

Pełna wersja: 32 czy 64 bit ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Jaki system jest lepszy 32 bitowy czy 64 bitowy ? (najbardziej interesuje mnie windows 7)
Czym jest to powodowane że dany system jest lepszy ?
Czy aby chodził mi "lepszy" system to muszę mieć z nim kompatybilne jakieś podzespoły komputera ?
Czy gdyby płyta główna (lub coś od czego to zależy) nie była by kompatybilna z lepszą wersją to czy ta wersja systemu dała by się zainstalować i czy by chodziła? (pytam bo mi chodzą obie wersje)

Proszę o odpowiedzi najlepiej poparte własnym doświadczeniem :D
Ad.1. Do domu wystarczy 32-bitowy a do zadań profesjonalnych niezbędny okaże się 64-bitowy.

Ad.2.
64-bitowe wersje systemu Windows mogą korzystać z większej ilości pamięci niż 32-bitowe wersje tego systemu. Pomaga to skrócić czas poświęcany na wymianę procesów w pamięci, ponieważ ich część jest przechowywana w pamięci RAM, a nie na dysku twardym. To natomiast pozwala na zwiększenie ogólnej wydajności programów.

Ad.3. Procesor i kompatybilna z nim płyta główna wraz z 64-bitowymi sterownikami do sprzętu w całym komputerze.

Ad.4.
Aby można było uruchomić 64-bitową wersję systemu Windows, komputer musi mieć procesor 64-bitowy. Aby można było korzystać z dodatkowej możliwości wykorzystania pamięci w 64-bitowych wersjach systemu Windows Vista konieczne jest posiadanie co najmniej 4 GB pamięci RAM zainstalowanej w komputerze. Zatem uruchomienie systemu 64-bitowego w komputerze o architekturze 32-bitowej jest niemożliwe.

Moje źródło informacji.

tonyviroos

Skrzypas zapomniałeś dopisać że na komputerze z procesorem 64bit działa również wersja 32 bit systemu.
Dopisuję bo nie wszyscy wiedzą.
Cytat:..Zatem uruchomienie systemu 64-bitowego w komputerze o architekturze 32-bitowej jest niemożliwe...

jeżeli dobrze rozumiem.. ;d gdyby mój procesor był niekompatybilny to by wogóle mi się nie uruchomił system tak ?

tonyviroos

Nie zainstalowałbyś nawet
a czy programy 32 bitowe chodzą normalnie na 64 bitowym ?
Jedne działają bezproblemowo, inne krzaczą a jeszcze inne nie działają w ogóle.
Popularnym rozwiązaniem pod Windows 7 jest Tryb Zgodności albo "wirtualny system xp".

Najlepiej jednak zaopatrzyć się w 64-bitowe wersje swojego oprogramowania.

tonyviroos

Programy 32 bitowe napisane dla windows XP i wyższych działają prawidłowo na windowsie 64 bitowym (przynajmniej teoretycznie).
W razie problemów można użyć zgodności z inną wersją Windows (inaczej emulacji) tak jak napisał skrzypas.
Tryb zgodności nie zawsze działa, tak jak byśmy chcieli. Odnosi się to głównie do gier ze starszych Windows'ów. Na Windows 7 64 bit wiele gier wcale się nie włącza. Natomiast programy nie mają żadnych problemów, nawet jeśli są przeznaczone dla 32 bit.
Stron: 1 2