Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Danie dla wegetarianina z soi
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Pytanie do forumowego specjalisty patelni:

Mam kolegę, który jest wegetarianinem.
Ale nie wiem czym mu zastąpić mięcho jak do mnie wpada.
Przeważnie zjada ziamniaki i surówkę... chciałbym mu coś więcej podać.

Co proponujesz zamiast mięsa. Słyszałem, że soja jest dobra.

Kucharek

Tak Baronie bardzo dobrze słyszałeś, soja jest bardzo dobra i bardzo pożywna.Soja dostarcza od ok. 30 do nawet ok. 50% białka (dla porównania ziarno fasoli daje ok. 23% białka).

100g soi dostarcza ok. 350 kcal. Zawiera bardzo dużo potasu, inne składniki to: sód, wapń, żelazo, fosfor, witaminy: A, B1, B2, PP, E, K, C.
Teraz może jak ją przygotować:

Po umyciu nasion zalewamy je zimną, przegotowaną wodą i moczymy około 12h. Na 1kg soi trzeba 5l wody. Po namoczeniu - odcedzić. Nalać swieżą, zimną, przegotowaną wodę, osolić i szybko, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, a potem na malutkim niech wrze ok. 45min.

A teraz kilka przepisów

Sałatka sojowa:
Składniki
6 łyżek ugotowanego ziarna soi
1 żółtka papryka
4 łodygi selera naciowego
koper
natka pietruszki
2 pomidory
sól
pieprz
2 łyżki majonezu

Paprykę, seler i pomidory pokroić w kostkę. Dodać sól i pieprz do smaku. Posypać koperkiem, pietruszką i wymieszać z soją. Na koniec dodać majonez i ponownie wymieszać.

Tutaj coś prostego nie trzeba bawić się z soją.

Gulasz sojowy:
Skladniki

2 szklanki rozdrobnionych kotletów sojowych (przyrządzone wg przepisu producenta)
½ łyżeczki nasion kminku
2 łyżeczki tartego czosnku
½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
½ szklanki obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę pomidorów
1 szklanka zielonego groszku konserwowego
szczypta kurkumy
mielone chili do smaku
mielona kolendra do smaku
2 łyżki oleju
sól


W rondlu rozgrzać olej, dodać kminek, chwilę smażyć mieszając. Dodać czosnek, cebulę, zeszklić. Dodać pomidory, chili, groszek, przyprawić solą, smażyć mieszając aż pomidory się rozgotują. Do tak przygotowanych składników dodać bulion warzywny lub wodę w pożądanej ilości, doprowadzić do wrzenia, dodać kotleciki sojowe, chwilę dusić razem mieszając, dodać kolendrę i kurkumę, skorygować smak solą. Podawać na ciepło.


Pulpety Sojowe:
Składniki
opakowanie mielonych kotletów sojowych
łyżka oleju
szklanka wody
1/2 litra bulionu warzywnego z kostki
łyżka mąki
pęczek świeżego koperku
150 ml. śmietany
sól
pieprz

Kotlety w proszku wymieszać ze szklanką wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Następnie do masy wlać łyżkę oleju i całość wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki i obtoczyć je w mące. Kotlety wrzucić do wrzącego bulionu i gotować ok. 10 minut. Wyjąć na talerz. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, wsypać płaską łyżkę mąki i zrobić zasmażkę. Rozcieńczyć ją bulionem w którym gotowały się pulpety. Dodać śmietanę, koperek, mieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pulpety włożyć do sosu i gotować jeszcze kilka minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i fasolką.

Mam nadzieję że pomogłem w razie pytań proszę pisać.
Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś przepisy ze soi to bardzo bym prosił...