Kucharek
29.09.2011, 12:12
Składniki:
1 duży pęczek marchewek
Sól
1 cytryna
30 g orzechów włoskich
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe cukru
80 g suszonych żurawin
1/2 opakowania rzeżuch
Marchewki obrać, pokroić na kawałki i gotować w posolonej wodzie przez 6-8 minut. Następnie, odcedzić, polać zimną wodą i ponownie odcedzić.
Cytrynę umyć i obrać, a skórkę pokroić na cienkie paski. Wycisnąć sok. Żurawiny pokroić, a orzechy rozdrobnić.
Masło rozgrzać na patelni. Dodać marchewkę i posypać cukrem. Dodać skórkę cytryny i karmelizować marchew na średnim ogniu przez ok. 5 minut, przewracając co chwilę. Stopniowo dodawać sok z cytryny. Po 3-4 minutach dodać orzechy i żurawiny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rzeżuchą .Można podawać z piure ziemniaczanym.
1 duży pęczek marchewek
Sól
1 cytryna
30 g orzechów włoskich
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe cukru
80 g suszonych żurawin
1/2 opakowania rzeżuch
Marchewki obrać, pokroić na kawałki i gotować w posolonej wodzie przez 6-8 minut. Następnie, odcedzić, polać zimną wodą i ponownie odcedzić.
Cytrynę umyć i obrać, a skórkę pokroić na cienkie paski. Wycisnąć sok. Żurawiny pokroić, a orzechy rozdrobnić.
Masło rozgrzać na patelni. Dodać marchewkę i posypać cukrem. Dodać skórkę cytryny i karmelizować marchew na średnim ogniu przez ok. 5 minut, przewracając co chwilę. Stopniowo dodawać sok z cytryny. Po 3-4 minutach dodać orzechy i żurawiny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rzeżuchą .Można podawać z piure ziemniaczanym.