Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Literacka Nagroda Nike 2011 - przyznana
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Literacka Nagroda Nike 2011 przyznana!

W tym roku jury Literacką Nagrodę Nike przyznało

Marianowi Pilotowi

za powieść

Pióropusz

[Obrazek: marian_pilot.jpg][Obrazek: 10675742.jpg]

Laureat jak zwykle otrzymał 100 tys. zł i statuetkę Nike dłuta Gustawa Zemły.

Słów kilka o wyróżnionej książce za Wydawnictwem Literackim:

Znakomita powieść autora cenionego za twórcze łączenie prozy "nurtu chłopskiego" z tradycją gombrowiczowską.

Historia dotyczy powojennego dzieciństwa zadziornego bohatera pochodzącego z rodziny wiejskich "biedniaków" i złodziei. Niepiśmienny ojciec za eksces z nauczycielem oraz kradzież i zniszczenie tablicy szkolnej zostaje – jako wróg ludu – zamknięty do stalinowskiego więzienia. Chłopiec i jego matka dochodzą sprawiedliwości. Paradoksalnie, konieczność pisania podań w tej sprawie rodzi w bohaterze kult słowa pisanego. Symboliczny dar od ojca – kradzione pióro ze złotą stalówką – przesądza o jego dalszych losach.

Pozostałe finałowe książki to:
  • Balladyny i romanse Ignacego Karpowicza
  • Chmurdalia Joanny Bator
  • Dno oka Wojciecha Nowickiego
  • Dziennik 1962-1969 Sławomira Mrożka
  • Dziennik pisany później Andrzeja Stasiuka
  • Obsoletki Justyny Bargielskiej

Skład jury:
  • Grażyna Borkowska - przewodnicząca
  • Edward Balcerzan
  • Przemysław Czapliński
  • Tomasz Fiałkowski
  • Jan Gondowicz
  • Inga Iwasiów
  • Adam Pomorski
  • Iwona Smolka
  • Joanna Tokarska-Bakir

Nagroda Literacka Nike jest prestiżowym wyróżnieniem dla najlepszej polskiej książki roku, wręczanym od 1997 roku. Jej celem jest promocja rodzimej literatury, w szczególności powieści. W konkursie startować mogą książki należące do wszystkich gatunków literackich, wyłącznie autorów żyjących. W tym roku Nagroda Literacka Nike została wręczona po raz piętnasty.

Źródła: wyborcza.pl, Wikipedia, Wydawnictwo Literackie

Co sądzicie o tym wyborze? Ja Pilota nie czytałam, także się nie wypowiem; stawiałam na Mrożka i miałam nadzieję, że nie wygra Stasiuk, do którego mam dość ambiwalentny stosunek. ;)