02.10.2011, 21:55
Literacka Nagroda Nike 2011 przyznana!
W tym roku jury Literacką Nagrodę Nike przyznało
Marianowi Pilotowi
za powieść
Pióropusz
Laureat jak zwykle otrzymał 100 tys. zł i statuetkę Nike dłuta Gustawa Zemły.
Słów kilka o wyróżnionej książce za Wydawnictwem Literackim:
Znakomita powieść autora cenionego za twórcze łączenie prozy "nurtu chłopskiego" z tradycją gombrowiczowską.
Historia dotyczy powojennego dzieciństwa zadziornego bohatera pochodzącego z rodziny wiejskich "biedniaków" i złodziei. Niepiśmienny ojciec za eksces z nauczycielem oraz kradzież i zniszczenie tablicy szkolnej zostaje – jako wróg ludu – zamknięty do stalinowskiego więzienia. Chłopiec i jego matka dochodzą sprawiedliwości. Paradoksalnie, konieczność pisania podań w tej sprawie rodzi w bohaterze kult słowa pisanego. Symboliczny dar od ojca – kradzione pióro ze złotą stalówką – przesądza o jego dalszych losach.
Pozostałe finałowe książki to:
- Balladyny i romanse Ignacego Karpowicza
- Chmurdalia Joanny Bator
- Dno oka Wojciecha Nowickiego
- Dziennik 1962-1969 Sławomira Mrożka
- Dziennik pisany później Andrzeja Stasiuka
- Obsoletki Justyny Bargielskiej
Skład jury:
- Grażyna Borkowska - przewodnicząca
- Edward Balcerzan
- Przemysław Czapliński
- Tomasz Fiałkowski
- Jan Gondowicz
- Inga Iwasiów
- Adam Pomorski
- Iwona Smolka
- Joanna Tokarska-Bakir
Nagroda Literacka Nike jest prestiżowym wyróżnieniem dla najlepszej polskiej książki roku, wręczanym od 1997 roku. Jej celem jest promocja rodzimej literatury, w szczególności powieści. W konkursie startować mogą książki należące do wszystkich gatunków literackich, wyłącznie autorów żyjących. W tym roku Nagroda Literacka Nike została wręczona po raz piętnasty.
Źródła: wyborcza.pl, Wikipedia, Wydawnictwo Literackie
Co sądzicie o tym wyborze? Ja Pilota nie czytałam, także się nie wypowiem; stawiałam na Mrożka i miałam nadzieję, że nie wygra Stasiuk, do którego mam dość ambiwalentny stosunek.