Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Przeglądarka internetowa - jaką wybrać?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Z wielu powodów byłem zmuszony na nową instalację systemu.
Zainstalowałem ponownie to co miałem czyli MX 8.1 (o tym też będą pytania w innym wątku), posiadane przeze mnie wersje XP nie chciały zadziałać (nieaktywne klucze).
MX 8.1 ma w sobie IE8, niestety ta przeglądarka nie współpracuje w pełni z forum odjechanych.
Przed formatem dysku pracowałem na firefox 3.6.16 z bieżącymi aktualizacjami.
Było dobrze do chwili pojawienia się problemów na moim komputerze.
Nie winię za to przeglądarki.
Obecnie muszę zainstalować dodatkową przeglądarkę, która będzie moją roboczą.
Ponieważ pracowałem tylko na IE8, firefox 3.6.16 i Chrome (bardzo krótko) proszę o pomoc w wyborze tej właściwej.
Rozważę wszystkie propozycje i wybiorę tę najlepszą ku zadowoleniu wszystkich, mojego komputera i samego siebie.
To nie jest ankieta ani prowokacja do kłótni i sprzeczek o to co jest lepsze.
Potrzebuję Waszych opinii na temat przeglądarek żebym mógł dokonać właściwego wyboru.

Firefox jest obecnie (05.10.2011) w wersji 3.6.23 i dalej się rozwija i jak na razie nie sprawia mi kłopotów w stabilności pracy.
Nie wiem jak to wygląda w przypadku nowszych wersji Firefoxa i zapewne nigdy się nie dowiem (bo jeszcze nie chcę).
Nie mam zastrzeżeń co do Firefoxa 3 a forum wyświetla się znakomicie.
Firefox przy współpracy z wieloma dodatkami spełnia moje oczekiwania.
Mój wybór zawsze padnie na Firefoxa 3 a jeśli któraś nowsza wersja (F. 4, F. 5, F. 6 ...) okaże się bardziej funkcjonalna i jednakowo stabilna to również się skuszę.

Zalecam wyszukać informacje o tym jakie przeglądarki w jakich wersjach działają stabilnie pod Windows MX 8.1.
Jeżeli chodzi tylko o ich uruchomienie to pod Windows MX 8.1 uruchamiają się wszystkie jakie są dziś (05.10.2011) dostępne.
Znalazłem wersję firefox 3.6.19, i bardzo reklamowaną najnowszą wersję 7.0.1.
Może ktoś napiszę coś więcej o tej najnowszej wersji.
Firefox 7 podobno zużywa mniej pamięci i szybciej chodzi. Podobno ponieważ pisze tak na testach ja osobiście jakiejś kolosalnej różnicy nie zauważyłem. Może dzięki tej metodzie Firefox będzie Ci chodził szybciej: http://odjechani.com.pl/Thread-Jak-przys...reFoxa-4-0
Wybrałem Google Chrome.
Nie oznacza to jednak że tak będzie na stałe.
Nadal czekam na wszelkiego rodzaju sugestie i podpowiedzi odnośnie wyboru przeglądarki.
Polecam przeglądarkę Opera. Nie mam żadnych problemów z przeglądaniem stron. Jest szybka i ma sporo fajnych funkcji a mianowicie gdy na przykład na chwile wyłączy się prąd to po kolejnym uruchomieniu przeglądarki można przywrócić ostatnią sesję. Przy zamykaniu i włączaniu przeglądarki otwarte zakładki nie znikają. Gdy przypadkowo usunie się zakładkę to można ją szybko przywrócić gdyż ląduje ona w koszu Opery. No i szybkie wybieranie.
Domyślam się, że inne przeglądarki również mają te funkcje ale jakoś przywykłem do tej Opery.
Kwestia gustu ;)

B0hazard

Osobiście też polecam Opere. Sam korzystam z niej już ładne parę lat i nie narzekam. Najlepszą przeglądarką a w sumie przeglądarką która zużywa najmniej pamięci RAM jest google Chrome oczywiście według badań ale badania jak to badania są różne. Ja pozostanę jednak przy mojej operze a jeśli miałbym wybierać coś innego to na pewno Firefox.
Postanowiłem zmienić Google Chrome na Operę. Mam drobny problem z ustawieniami np: obrazki na stronie głównej. Nie chcę ich mieć. Chcę wyszukiwać w Google a nie np w Allegro. Może ktoś bardziej szczegółowo poprowadzić mnie poprzez ustawienia Opery? Będę wdzięczny.
Służę pomocą. Strona z obrazkami to szybkie wybieranie. Można na nie wprowadzić dowolne strony internetowe i je usuwać (np. usunąć Allegro). Aby po uruchomieniu Opery wyskoczyła strona główna np Google, a nie szybkie wybieranie to klikamy na górze w symbol Opery (czerwone kółko), wchodzimy na Ustawienia -> Preferencje -> Ogólne i z listy Uruchamianie wybieramy "Przejdź do strony głównej", a niżej wpisujemy adres strony np. www.google.pl. Zatwierdzamy wprowadzone nowe ustawienia. Czekam na dalsze pytania :)
Stronę główną mam już czystą tylko z wyszukiwarką google.
Co to jest: Usługa Opera Link (wyłączona) i Serwer Opera Unite (wyłączony).
Opera Turbo - włączona czy wyłączona?
Więcej o pracy Opery na moim komputerze napiszę po kilku dniach obserwacji.
Stron: 1 2