Odjechani.com.pl

Pełna wersja: MX 8.1 - aktualizacje windowsupdate
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zapewne znana wszystkim (albo prawie wszystkim modyfikacja XP).
Po instalacji nie ma uruchomionej funkcji windowsupdate.
Przed formatem dysku twardego pracowałem na tym systemie prawie pół roku. Wyjechałem na trochę, zostawiłem komputer pod opiekę komuś innemu. Z różnych powodów pojawiły się problemy z pracą systemu. Konieczna była reinstalacja systemu. Pomogło ale nie tak jak bym sobie tego życzył, dlatego też kilka dni temu zrobiłem nową instalację (pełną, z pełnym formatem dysku).
Moje wątpiwości dotyczą pobierania aktualizacji.
Uruchomić windowsupdate czy nie? Pobierać aktualizacje czy nie pobierać?
Dodam, że jest możliwość pobrania aktualizacji z forum MX i instalowania samemu tylko wybranych (w windowsupdate też jest taka możliwość).
Proszę o Wasze opinie na ten temat i zapraszam do dyskusji.

tonyviroos

Instalowanie oryginalnych aktualizacji do modyfikowanego systemu jest dosyć ryzykowne.
Po pierwsze w MX (wszystkie serie) kilka plików głównych systemu jest dosyć mocno zmodyfikowane, aktualizacja systemu o te pliki lub pliki powiązane z nimi może doprowadzić do wystąpienia błędów w działaniu systemu.
Po drugie wydania MX (nie wiem czy wszystkie) właśnie z tego powodu miały wyłączony autoupdate.
Dla pewności radziłbym zadać pytanie autorom tej modyfikacji, to oni stworzyli tą modyfikację i to oni najlepiej wiedzą co można włączyć a czego włączać się nie powinno.
Korzystając z takich modyfikacji najlepiej zaznajomić się ze stroną projektu MX w celu dokładnego zapoznania się z możliwościami i ograniczeniami w użytkowaniu tej modyfikacji.
Moim zdaniem modyfikacja nie jest godna zaufania, system testowałem i oceniam negatywnie jak na xp jest przeładowany i nie jest niczym innym jak dziadkiem XP który dawno temu powinien odejść w niepamięć.