Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Nowe pliki mkv
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
No wiec panie i panowie trafiłem dzisiaj na nietypowy problem. Ściągnąłem sobie kilka nowych plików z „sezonu jesiennego” w formacie mkv. Pliki z „sezonu letniego” działają bez zarzutu.

W każdym razie, najpierw odpaliłem plik w SUB-Edit playerze i wyświetlił mi komunikat „Zeby otworzyć plik .mkv należy zainstalowac Matroska Splitter” - pobrałem, zainstalowałem, i ten sam komunikat.

Pomyślałem ze to wina kodeków, więc ściągnąłem nowy K-lite codec pack, i nic. Ściągnąłem także CCCP pack i nic.

Komunikaty które wyświetlają mi poszczególne playery:
1. SubEdit Player - „Zeby otworzyć plik .MKV należy zainstalować Matroska Splitter!”
2. VLC - nie pokazuje nic.
3. Media Player Classic - „Cannot render the file”
4. Windows Media Player - „The media type of this file is not recognized”
5. ALLPLAYER – albo dostaje zwiechy, albo pisze ze nie mam kodeka, ale nie rozpoznał jakiego.
Sprawdziłem, te same komunikaty.

Komunikat w Best Playerze

The media type of this file is not recognized. [0x80040240]

[FileInfo]
FileExtension=.mkv
FileSize=669499392

Zainstalowalem " Matroska Pack Full 1.1.2"
Teraz jest komunikat "Invalid first byte of EBML ID: 00"
I dalej to samo co bylo.

tonyviroos

Dziwna sprawa, jeszcze nie zdarzyła mi się taka sytuacja, podaj może jakiś tytuł którego nie możesz otworzyć to sprawdzę u siebie.
Jesteś pewny że plik nie jest uszkodzony ?
Co do błędów bestplayera to tutaj masz opisy http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms783645.aspx

Spróbuj jeszcze zrobić tak: odinstaluj wszystkie kodeki i kodekpaki, uruchom ponownie komputer i zainstaluj CCCP pack
Instalowanie kilku kodekpaków to błąd który powtarza wielu użytkowników, więcej w tym przypadku znaczy gorzej, różne kodeki z różnych paków często się ze sobą gryzą i później efekty są jakie są.
Tony jak zwykle masz racje :) Rozgryzłem to już wczoraj – odinstalowałem, zreinstalowalem, i jeden plik zaczął chodzić :) Zacząłem kombinować dlaczego nie dają rady pozostałe – zajrzałem na rozmiar plików – prawidłowy. Zajrzałem do utorrenta – 100%. Prawdopodobnie bym zaniechał już kombinowania, ale podkusiło mnie by użyć opcji „wznów”, i ściąganie zaczęło się od 22% ; o

Na początku faktycznie był to problem z kodekami, później z przerwanym downloadem -.-'
Wychodzi na to ze każdy z pozoru trudny problem, ma banalne rozwiązanie.

Tony i Szymon dostają po reputce – starali się pomoc :)
Mimo, że problem rozwiązany dorzucę jeszcze program KMPlayer. Sam go używam i odtwarza mi wszystko beż żadnych problemów z kodekami.
W programie uTorrent w Ustawieniach możesz, a w zasadzie powinieneś włączyć opcję:

Dodaj .!ut do nazw niekompletnych plików

Dzięki temu wszystkie aktualnie pobierane pliki będą miały rozszerzenia .!ut .
Po pobraniu nazwy plików zostaną poprawnie przywrócone.

Nieco jaśniej na przykładzie:

Film podczas pobierania - ABC.!ut

Film po pobraniu - ABC.mkv
Ja również polecam program GomPlayer jeżeli jakiegoś filmu nie może odtworzyć od razu wyświetla się kodek do pobrania i wszystko działa super :) Według mnie najlepszy player, :) Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :)