Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Linux, ale jaki?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć.

Mam zamiar przenieść się na Linuksa (względy bezpieczeństwa i chęć zmian).
Ale, no właśnie, ale nie wiem na jakiego się zdecydować...

Czytając różne opinie skłaniam się ku dystrybucji Ubuntu.

Jeżeli ktoś z was używa Linucha lub miał styczność i
wie co nie co proszę o opinie...

tonyviroos

Wszystko zależy od Twojej znajomości środowiska linux.
Jeśli nie masz zielonego pojęcia o linuxie to Ubuntu 11.04 - najnowsze stabilne jądro, łatwa kompilacja programów, dobrze współpracuje z programami dla windows (po zainstalowaniu wine).
Jeśli chcesz coś wydajniejszego to polecam Solarisa lub FreeBSD, dobry jest też debian.
Ogólnie każdy Linux jest lepszy od windowsa, na początek pobierz sobie jakiegoś linuxa na LiveCD aby zobaczyć czy się odnajdziesz w tym temacie a dopiero później bierz się za instalację.
Przy instalacji linuxa uważaj na partycje ponieważ linux działa na partycjach ext oraz potrzebuje jenej partycji wymiany, jeśli włączysz full automat dla instalacji może spotkać Cię nie miała niespodzianka i stracisz wszystkie dane bo instalator linux usunie wszystkie partycje i zamieni je na swoje.
Miałem styczność z Linuksem - kiedyś tam.
Komputer jest przygotowany do instalacji, dysk czysty bez danych.

Zainstaluję Linuks Ubuntu Niebiańską Nimfę 11.04 (oczywiście polski remiks)
Ja kiedyś dość długo pracowałem na Mandrivie.
To najbardziej podobna dystrybucja do XPka.
Teraz jest to naprawdę multimedialny kombajn, moim zdaniem chyba najlepszy
do domowych potrzeb. Niemal wszystko jest intuicyjne, stabilne.

FreeBSD odradzam. To system dla bardziej zaawansowanych linuksowiczów.

Tony w jednym ma rację na 100%.
Każdy system unixowy będzie lepszy od windowsa jeżeli chodzi o bezpieczeństwo.
Poczytaj na temat partycji zanim zainstalujesz Linuksa jak słusznie zauważył Tony.
Możesz zrobić sobie 2 systemy na jednym dysku - Windows oraz Linuks.
Nie jest to trudne.

Zastanów się jednak jakich programów używasz pod Win bowiem Wine to bardzo
upośledzony emulator. Coś tam działa, ale często niestabilnie, powodując błędy,
zawiechy itd.. Ogólnie starocie będzie w miarę emulował, ale z takimi programami jak
PS, Dreamweaver, Macromedia Flashnie poradzi sobie. Możesz zapomnieć o tych programach.
Oczywiście odpowiednikiem dla PS jest GIMP pod linuksa, ale sam sobie musisz
odpowiedzieć czy Ci to wystarczy.

Zanim dokonasz wyboru dystrybucji, proponuję Ci wybrać tą najbardziej intuicyjną.
Komend będziesz musiał nauczyć się na 100% bo prędzej czy później spotkasz
się z "tajnikami terminala", który ma nieograniczoną moc w rękach doświadczonego usera.

Na początek, aby poznać linuksa polecam Mandrivę.

tonyviroos

(07.10.2011, 23:38)admin napisał(a): [ -> ]...Ogólnie starocie będzie w miarę emulował, ale z takimi programami jak
PS, Dreamweaver, Macromedia Flashnie poradzi sobie. Możesz zapomnieć o tych programach.

Adminie niestety nie masz racji, odpowiednia konfiguracja i kompilacja a wymienione przez Ciebie programy działają jak złoto.

Co do komend to jest to podstawa w użytkowaniu linuxa, właśnie bez znajomości komend i z braku umiejętności odpowiedniej kompilacji programów powstają takie historie jak ta o której pisze Admin (że PS nie działa na wine itd.)

Linux na początku to dużo czytania, dużo google i jeszcze więcej czytania, a jak już wszystko przeczytamy to dojdziemy do tego jak np. uruchomić PS na linuxie :)
Heh obecnie mam problem z komputerem bo siadł napęd.
Ale Linucha i tak zainstaluję choćby z pendriva`a.
Tylko czasu mało na wgryzienie się w temat.
(08.10.2011, 03:51)tonyviroos napisał(a): [ -> ]...odpowiednia konfiguracja i kompilacja a wymienione przez Ciebie programy działają jak złoto....

Właśnie to chciałem zasugerować Baronowi.
Heh ta "odpowiednia konfiguracja" to na start pół roku wyjęte z życiorysu w celu zgłębiania tajników linuksowych komend. Grzebałeś w linuksie więc wiesz o czym mówię (...)

Dlatego poleciłem Mandrivę. To najprostsza i chyba najbardziej intuicyjna dystrybucja
dla "zielonych".

Nie powiem, że nie warto zgłębiać tej wiedzy bo bym skłamał, ale Baron musisz się liczyć
z tym, że linuks pochłonie Ci całą masę czasu.