Ciekawy jestem waszej opini takiego komentarza na moim blogu?
Komentarz znajduje się pod jednym z moich postów na blogu
Pytajnik Chomika
Cytat:...kradną punkty?? Dzisiaj zostałem okradziony przez ADMINISTRACJĘ!!. Zabrali mi 150tyś. punktów twierdząc, że zostały zdobyte w nielegalny sposób. Ja za te punkty płaciłem prawdziwe pieniądze na allegro. Czemu za to że chomik nie potrafi załatać własnych dziur ja mam płacić??!!...
Myślę, że użytkownik (anonimowy) zakupił niegdyś punkty na allegro od innego chomika. Przypominam, że taka forma zarabiania na chomikuj jest niezgodna z regulaminem, ale nie spotkałem się jeszcze ze strony administracji z takim posunięciem...
Jasno i wyraźnie w regulaminie jest to opisane. Manipulacje związane z punktami są nielegalne, lecz brak przypisu w którym było by to sprecyzowane. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz.
:idea: Jak Administracja chomikuj.pl dopatrzyła się ,że punkty były towarem w transakcji allegro? Czyżby ktoś życzliwy?
Wątpię by sami się dopatrzyli. Na 90% ktoś do nich napisał, że taka sytuacja miała miejsce.
Faktem jest, że nie wolno nic sprzedawać na allegro ( w sensie punkty chomika ) więc działanie jak najbardziej ok.
Okazuje się, że coś jednak robią.
(18.02.2011, 18:39)CzekoladowyBaron napisał(a): [ -> ]Cytat:...kradną punkty?? Dzisiaj zostałem okradziony przez ADMINISTRACJĘ!!. Zabrali mi 150tyś. punktów twierdząc, że zostały zdobyte w nielegalny sposób. Ja za te punkty płaciłem prawdziwe pieniądze na allegro. Czemu za to że chomik nie potrafi załatać własnych dziur ja mam płacić??!!...
Ostatnie zdanie mnie rozbawiło, jakby przeczytał regulamin by wiedział, że się nie kupuje pkt.
(18.02.2011, 18:49)mabud73 napisał(a): [ -> ]:idea: Jak Administracja chomikuj.pl dopatrzyła się ,że punkty były towarem w transakcji allegro? Czyżby ktoś życzliwy?
Na pewno, ktoś go "sprzedał", albo jakimś dziwnym trafem administracja sama trafiła na aukcje i dowody kupna, ale to chyba nie bardzo.
Administracja chomikowa potrafi wiele. Doświadczyłem na sobie (patrz temat prawa autorskie).
Chomik jest jednym z wielu portali społecznościowych, bywałem i bywam na kilkunastu, na każdym z nich jest tzw. "mafia" albo delikatniej "równi i równiejsi".
Wystarczyło że była to aukcja i koleś który został przebity w ostatniej sekundzie zdenerwował się a potem postanowił "życzliwie" powiadomić administrację chomikuj.pl o aukcji.
W regulaminie jest napisane, ze nie można sprzedawać, ale nic nie jest o kupnie. Przecież ja nie muszę wiedzieć od kogo kupuje. Może kupuję od administracji chomika?
Co do kradzieży to wczoraj pisałem z kumplami co ja myślę na ten temat. Jak nie było przelewów nie było dużo punktow było wszystko git. Teraz jak zaczęto na allegro handlować to nagle zaczęli hasła zgadywać itp. i okradać. Ja do adminów napisze że to może oni rozkradają. Się zyski zaczęli kończyć bo ja za 50zł mogłem kupić powiedzmy milion punktów i miałem na rok maniaca a u nich za miecha płace 22.zł. Powiem szczerze że nie chce mi się wierzyć że tu kradną a chomik nie wie jak odzyskać punkty. Przecież jak ja komuś okradnę i Ci przeleję a ty komuś to oni mają ścieżkę gdzie te punkty krążyły i mogą je ODRAZU oddać. Przecież mają czarno na białym. Ale jeśli i, zależy na tym żeby te punkty znikały to tak robią i tak działają jak to jest teraz. Najlepsze est to, że zrobiłem sobie super hasło, żeby nikt się nie włamał a tu sami admini to zrobili i mnie okradli. Myślę, że trochę się przeliczyłem na tym portalu i za dużo czasu siedziałem i poświęcalem czas. Czas zacząć szukać inne zajęcie na zimę

.... Powiem szczerze, że nie chodzi mi o te 150tyś pkt. Bo mam wykupione 100GB i maniaca na miecha, ale chodzi mi o sam fakt, że Ci co powinni nam pomagać nas okradają. "Kumata"??

Pamiętam przypadek że kiedyś miałem na chomiku ponad 50gb transferu i nagle znikn
ęła mi połowa napisałem do Administracji chomika to mi napisali że musiałem to rozdać za Free a ja żadnego Free nie załączałem
Mi się wydaje, że oni nie do końca przemyśleli sprawę z punktami. Tak jak ja teraz zarabiam 7tysi dziennie to w miesiącu zarobię ponad 200tysięcy. To jest na 3 chomik maniaci. Czyli mogę rozdać kumplom i sobie. I oni poprostu nie wiedzą jak z tego wyjść i nadal zarabiać. To najprościej jest wszystko skasować do zera i dalej jazda. Bo jeśli to nie jest prawda to jakie oni mają zabezpieczenia, że tyle kont okradają? Przecież nie ma żadnego portalu, żeby tyle włamań na raz było. tu non stop coś się dzieje. Tylko mam pytanie czemu? Jak ktoś tak hasła łatwo łamie? Dla mnie to jest conajmniej dziwne.
Cytat:RE: Phishing na chomiku - bądź ostrożny!
Mojej znajomej 10.02.2011 włamali się na konto. Nie przejęli punktów, tylko prawdopodobnie je przelali (miała ich ponad 600 000) i zlikwidowali konto, bo tak najlepiej zatrzeć ślady. Nie zapomnieli w pierwszej kolejności zmienić adresu mail`a, bo nie dostała żadnej informacji na pocztę o likwidacji konta. Co do adresów IP przy takich przypadkach, zauważyłem że dobrą sprawą jest licznik z liczniki.org. Logując się na stronkę do swojego licznika po utracie konta( warunek: szybka reakcja) można w statystykach, sprawdzić ostatnie adresy IP z których było wejście na stronkę. Tylko co dalej? Zgłoszenie na policję kradzieży konta z pirackimi plikami? Dodam, że administracja chomikuj.pl od tygodnia nie odpowiada na jej wiadomości.
To cytat postu który zamieściłem w innym wątku. Teraz już wiem co się stało. Dziwne to było dla mnie,że nic na jej mail`a nie przyszło, a jak likwiduje się konto to powiadomienie powinno być wysłane automatycznie. Zapowiada się nie lada wojna.