13.10.2011, 12:42
Kucharek
21.10.2011, 00:28
Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć że jajka wbija się na tak zwane złamane masło, czyli nie za gorące ale i nie na zimne.Jak widzisz że się rozpuściło trzeba je rozprowadzić po patelni i wtedy wbić jajka, nie można robić tego na ostrym ogniu bo mogły by się jajka przypalić.
21.10.2011, 08:32
Kucharku,
Twoja porada dotyczy tylko sadzonych czy także jajecznicy i omletu?
Tłuszcz - musi być koniecznie masło? Boczek surowy, wędzony, kiełbasa lub coś tam innego nie mogą zastąpić masła?
Jajecznica - jajka pojedyńczo na patelnię czy wymieszane np. w kubku i zbiorówka na patelnię?
Twoja porada dotyczy tylko sadzonych czy także jajecznicy i omletu?
Tłuszcz - musi być koniecznie masło? Boczek surowy, wędzony, kiełbasa lub coś tam innego nie mogą zastąpić masła?
Jajecznica - jajka pojedyńczo na patelnię czy wymieszane np. w kubku i zbiorówka na patelnię?
Kucharek
22.10.2011, 22:56
(21.10.2011, 08:32)Leszek napisał(a): [ -> ]Kucharku,
Twoja porada dotyczy tylko sadzonych czy także jajecznicy i omletu?
Tłuszcz - musi być koniecznie masło? Boczek surowy, wędzony, kiełbasa lub coś tam innego nie mogą zastąpić masła?
Jajecznica - jajka pojedyńczo na patelnię czy wymieszane np. w kubku i zbiorówka na patelnię?
Ta porada wyżej dotyczyła jajek bez żadnych dodatków.Wiadomo gdy smażymy jajka z boczkiem czy z kiełbasą, wytapia się tłuszcz i wtedy gdy się już ładnie zrumieni na chwilkę odstawiamy, by rozgrzany boczek troszkę ostygł i wtedy wbijamy jajka.Tłuszcz nie musi być to koniecznie masło może być margaryna, olej, oliwa kto co lubi.
Co do jajecznicy to zależy jaką kto lubi można mieszać w kubku łatwiej bo na patelni trzeba się sporo namachać, ale ja polecam jajecznice zrobić tak, oddzielić białka od żółtek, następnie na patelnie z masełkiem czy z czym tam chcemy dodać same białka , usmażyć tak jak lubimy i w tym momencie dodać żółtka zamieszać przez 10 sekund i palce lizać.
22.10.2011, 23:23
Kucharek napisał(a):Co do jajecznicy to zależy jaką kto lubi można mieszać w kubku łatwiej bo na patelni trzeba się sporo namachać, ale ja polecam jajecznice zrobić tak, oddzielić białka od żółtek, następnie na patelnie z masełkiem czy z czym tam chcemy dodać same białka , usmażyć tak jak lubimy i w tym momencie dodać żółtka zamieszać przez 10 sekund
Ciekawe... chyba muszę spróbować tak zrobić, choć nie wiem po co oddzielać żółtko od białka.

Kucharek
22.10.2011, 23:25
Po to żeby nie ścinało się równo z białkiem jest wtedy inna konsystencja i smak, zapraszam do spróbowania i podzielenia się wrażeniami kulinarnymi.
22.10.2011, 23:30
Jutro próbujemy na śniadanie. Będzie wyśmienite.