Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Przydatne programy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zapewne wielu z was nie raz zastanawiało się w jakich programach są robione reklamy, menu, opisy folderów, okładki itd...
Postaram się przybliżyć je wam (te które znam) abyście mogli sami coś zrobić :)

Programy

- Kod HTML
  1. Notepad++
  2. Dreamweaver
  3. Front Page

- Grafika
  1. Photoshop
  2. Gimp
  3. Paint (w ostateczności :D)
  • Notepad++ - Jest to edytor kodu nie tylko stron, obsługuje języki: C, C++, Java, C#, XML, HTML, PHP, JavaScript, RC resource file, makefile, ASCII pliki art (rozszerzenia .nfo , screenshot1, screenshot2), doxygen, pliki INI, pliki BATCH, ASP, VB/VBS źródła plików, SQL, Objective-C, CSS, Pascal, Perl, Python, Lua, TCL, Assembler, Ruby, Lisp, Scheme, Properties, Diff, Smalltalk, Postscript i VHDL (z nich wszystkich interesuje nas HTML)
  • Dreamweaver - Jest to profesjonalne narzędzie do edycji / tworzenia stron, od dawna znajduje się w czołówce tego typu programów. Mamy w nim podgląd aktualnie pisanego / modyfikowanego kodu dzięki czemu nie musimy otiwrać przeglądarki albo wklejać czegoś na chomika aby to sprawdzić :) obsługuje praktycznie wszystkie języki związane webmasteringiem.
  • Front Page - dość stary edytor (z 2003 roku) jednak dobrze sobie radzi z HTML, ma także podgląd aktualnie robionej / pisanej strony. Jego zaletą jest to że Szybciej się włącza w porównaniu z Dreamweaver'em (ja go używam jeżeli nagle coś mi wyskoczy a mam pozamykane inne programy)
  • Photoshop - Program graficzny, pozwala na profesjonalną modyfikację grafik, od lat znajduje się w czołówce. Ps. Dużo tutoriali związanych z PS znajduje się tutaj: http://odjechani.com.pl/Forum-Tutoriale
  • Gimp - bardzo prosty a zarazem dobry program graficzny, jest dość łatwy w użyciu a także darmowy. Klika tutoriali znajdziesz tutaj: http://odjechani.com.pl/Forum-Tutoriale
  • Paint - każdy go zna, każdy się pewnie nim kiedyś posługiwał :D Myślę że nie ma się nad czym tutaj rozpisywać :D (używać tylko w ostateczności :D)

Jeżeli znacie jakieś inne programy śmiało piszcie :D
Ps. Nie zapomnijcie ich opisać :D