Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Montaż zlewozmywaka.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

mabud73

[Obrazek: zlewozmywak.jpg]

Wybór zlewozmywaków jest naprawdę ogromny. Największy wysiłek to dokonanie wyboru, a reszta to już żaden problem.

Instrukcja

Wybór zlewozmywaków jest naprawdę ogromny. Istniejąca instalacja wodno-kanalizacyjna decyduje o wymiarach zlewozmywaka oraz umieszczeniu ociekacza. Dalszy montaż to już dziecinnie prosta sprawa.

1Zazwyczaj zlewozmywak jest wpuszczany w blat kuchenny – najlepiej zrobić to przed montażem blatu, ponieważ ułatwi to kolejne czynności. Dla ustalenia odpowiedniej pozycji istotne znaczenie odgrywa bateria. Jeżeli w zlewozmywaku nie przewidziano otworu na baterię, należy wywiercić dodatkowy otwór w blacie.

2Ułożyć zlewozmywak odwrotną stroną na blacie i zaznaczyć jego kontury. Uwaga: linię cięcia przesunąć o szerokość krawędzi do wewnątrz. Przed rozpoczęciem wycinania sprawdzić, czy blat leży właściwą stroną. W każdym narożniku wycięcia wykonać otwór o średnicy 10 mm. W otwór wkładamy brzeszczot wyrzynarki. Ciąć ostrożnie, ponieważ w miejscach przewężeń blat może ulec wyszczerbieniom,

3Przed zamontowaniem zlewozmywaka nanieść masę uszczelniającą na powierzchnie cięcia (np. sylikon). Zapobiegnie to później wnikaniu wilgoci i wypaczaniu się blatu.

:huh: Jeśli masz problem? Zapytaj fachowca!
Cytat:Jeżeli w zlewozmywaku nie przewidziano otworu na baterię, należy wywiercić dodatkowy otwór w blacie.
A wiercenie na zamówienie w sklepie w blasze zlewozmywaku? Widziałem nawet wywiercony otwór w ceramicznym (czy jaki on tam był) zlewozmywaku. Mam zlewozmywak z nierdzewki. Chciałbym go wyposażyć w nowoczesną baterię ale wokół nie mam blatu. Czy wycinanie otworów w blasze nierdzewnej obarczone jest jakimiś konsekwencjami?

Cytat:W otwór wkładamy brzeszczot wyrzynarki
Jaki rozmiar i kierunek zębów brzeszczota jest najlepszy aby powłoka blatu nie odpryskiwała w miejscu cięcia? W sklepie zaproponowano mi brzeszczot o małych zębach skierowanych do dołu - jak na razie nie mam zastrzeżeń.

Cytat:Przed zamontowaniem zlewozmywaka nanieść masę uszczelniającą na powierzchnie cięcia (np. sylikon)
Mój zlewozmywak był już wyposażony w uszczelkę. Silikon? Mógłbyś podać jakiegoś konkretnego producenta? Używałem silikonu firmy Tytan i nie polecam. Wokół wanny na silikonie pojawiły się czarne plamy nie do usunięcia - przed naniesieniem zastosowałem się do wskazówek na opakowaniu i nic to nie dało.

mabud73

W zależności od ceny, "Franke" jako jeden z droższych, ale "Dante" też jest dobry. Wyrzynarki nie polecam. Lepszym sposobem jest natrasowanie otworu na zlewie i odwiercenie po obwodzie małych otworów, jeden przy drugim. Po wycięciu odpadu, wystarczy półokrągłym pilnikiem "ogradować" ostre brzegi i otwór gotowy.

Nie ma zlewozmywaków ceramicznych. Podobne do kamiennych są produkowane z wytrzymałego konglomeratu.

:idea: Polecam zlewozmywaki z naniesioną fakturą "lnu". Nie gładkie, ponieważ na nich szybko widać zarysowania.

Co do sylikonów, podstawowym warunkiem właściwego efektu, jest jak najcieńsza jego warstwa. Jeżeli szczelina między wanną a ścianą jest ponad 5 mm, sylikon zawsze podejdzie pleśnią. Ja osobiście takie połączenia wykonuję w następujący sposób:

[Obrazek: montalistwy.jpg]

Przepraszam za rysunek, ale robiony był na poczekaniu. Mam nadzieję że mniej więcej orientujesz się o co chodzi :) Polecam sylikony "Mapei". Faktycznie posiadają w sobie składniki zapobiegające powstawaniu pleśni.

:huh: Jeśli masz problem? Zapytaj fachowca!