Czy jeżeli mam dysk zewnętrzny (500GB) połączony (cały czas) z jednostką poprzez kabel USB to czy mogę na niego wgrać winows XP ?
Na dysku lokalnym mam wgrany windows 7.
Czy (jeżeli się da wgrać) wgrywać sterowniki ?
Czy systemy nie będą ze sobą kolidować ?
Oba systemy 32bitowe.
Można wgrać ile tylko chcesz systemów, wystarczy że każdy system będzie zainstalowany na osobnej partycji, podczas uruchamiania komputera będziesz miał listę zainstalowanych systemów do wyboru.
Oczywiście do każdego systemu będziesz musiał wgrać osobne sterowniki.
Pozostaje jedynie pytanie czy Twoja płyta główna obsługuje bootowanie z USB ? Jeśli tak to bez problemu zainstalujesz kolejny system.
Płyta główna obsługuje USB (chyba)
W każdym bądź razie w boot menu mam opcję do wyboru "boot from USB HDD" więc raczej obsługuje
I jeszcze pytanko czy jeżeli system będzie na tym dysku (USB) to czy będzie się wyświetlało menu do wyboru systemu ?
A i czy sterowniki do XP wgrać na dysku USB (tam gdzie system) czy na dysku lokalnym C (tam gdzie windows 7) ?
Skoro masz opcję bootowania systemu z USB to wgrasz system
Menu powinno się wyświetlać, jeśli nie zostanie automatycznie dopisany system do listy wyboru to po procesie instalacji napiszę Ci jak zrobić to ręcznie.
Sterowniki instalujesz na uruchomionym systemie windows XP więc zainstalują się na dysku na którym jest zainstalowany XP.
Jeszcze jedno pytanko czy system intalować przez instalator (na windows 7) czy tak jak bym wgrywał normalnie system (poprzez boot menu) ?
Przez instalator z Win7 nie zainstalujesz XP, musisz to zrobić poprzez boot menu
Zainstalowałem moje 2 systemy
Mała uwaga !
Aby poprawnie wszystko działało musimy wyczyścić wszystko ;p (u mnie bez tego nie szło)
- jako pierwszy system wgrać
Windows XP - musi być na partycji
C:
- jako drugi system wgrywamy (w moim wypadku) Windows 7 na partycji
D:
Ja sobie odpowiednie partycje nazwałem "Windows XP" i "Windows 7".
Taka ciekawostka
(Windows 7 jest na partycji
D)
(Windows XP jest na parycji
C)
Gdy jestem na Windows 7 to widzę partycję systemową (ta gdzie jest Windows 7) jako partycję
D,
Natomiast gdy jestem na Windows XP to partycja systemowa (ta z Windows XP) jest partycją
C.
(nie wiem czemu tak jest
Ale mi to nie przeszkadza, przynajmniej nie instaluje mi automatycznie programów na partycji z XP (bo Windows XP jest na partycji C)
Utrudniłeś sobie tylko życie, nie łatwiej było wypiąć dysk z zainstalowanym Win 7 i zainstalować XP ??
Twoja kombinacja nie dość że zmusza do instalacji 2 systemów od początku to jeszcze przedłuża czas instalacji
Zapomniałem dopisać, że nie mogłem zainstalować na dysku zewnętrznym ; p
A dlaczego nie mogłeś zainstalować na dysku zewnętrznym ?
Skoro instalowałeś na tym samym dysku fizycznym tylko na innej partycji to również można było przeprowadzić taką instalację bez usuwania Win 7.