Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Cda na mp3
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Poszukuję programu do przeróbki plików cda na mp3. Posiadam sporą kolekcję płyt CD z poprzednich lat (legalnie zakupionych) nagranych jako cda, chciałbym to przerobić na mp3. Miałem aktywny do wczoraj program "easy cdda extractor". Niestety skończył się miesięczny okres używalności.
Proszę o wskazanie programów w wersjach freeware. Wersją professional nie pogardzę pod warunkiem że będzie dołączony działający i aktywny klucz.

Programik do pobrania tutaj - http://chomikuj.pl/simio/Programy (po nazwie się domyślisz :))

Jest polska wersja językowa :)
Niestety, już go próbowałem, 15-dniowa wersja próbna wygasła.

Bardzo proszę o wersje freeware czyli darmowe, do wiecznego użytkowania.
Cda to format w którym nagrywane były płyty zanim stworzono mp3.
Ten drugi też wziąłem od Ciebie. Przy okazji znalazłem kilka w necie.
O nero słyszałem, sprawdzę przy okazji.

tungar

Rozumiem Leszku, że potrzebujesz po prostu ripera. Proponuję użyć CDex 5.1, albo Eac. CDex jest darmowy a Eac nie pamiętam.

tonyviroos

(07.11.2011, 22:13)Leszek napisał(a): [ -> ]Cda to format w którym nagrywane były płyty zanim stworzono mp3.

Troszkę wyprostuję Twoją wypowiedź, format cda to tzw. format bezstratny (podobnie jak wav), natomiast plik mp3 to rodzaj kompresji pliku który nawet w najlepszej jakości jest formatem stratnym co znaczy, że nigdy nie odda on prawdziwego brzmienia oryginalnego nagrania (laik tego nie zauważy/usłyszy ale straty są spore podczas kompresji).

Co do programu do ripowania to polecam CDex.
Przepraszam jeżeli kogoś wprowadziłem nieświadomie w błąd.
Sprawdziłem, płyty CD nagrane w formacie cda są odtwarzane (tak jest u mnie) na wszystkich odtwarzaczach CD i DVD których jestem posiadaczem (komputer, 1 CD bez możliwości odtwarzania mp3, 2 DVD i 1 kombajn (tv+dvd).
Doszedłem do wniosku że przerabianie na mp3 nie jest konieczne. Czy dobrze rozumuję?

Zainstalowałem CDex, niestety nie otwiera się. Nie wiem co jest grane.

tonyviroos

Plików cda nie można skopiować metodą kopiuj-wklej, trzeba dokonać ripowania do formatu wav aby mogły być odtwarzane we wszystkich odtwarzaczach.
Tony - pliki cda kopiuję na twardy dysk bez problemu.
Z rippowaniem poradziłem sobie przy pomocy Nero 10.
Dlaczego CDex mi nie startuje? Instalacja kończy się sukcesem, po OK pokazuje się strona twórców programu mówiąca o "wsparciu finansowym" - donate. Zamykam ją i tyle. Niestety program nie uruchamia się. Tu mam problem.