Odjechani.com.pl

Pełna wersja: 39. urodziny Edyty Górniak
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
14 listopada 1972 w Ziębicach urodziła się Edyta Anna Górniak - polska wokalistka popowa.Na początku swej artystycznej drogi była śpiewaczką musicalową,związaną z Teatrem Buffo w Warszawie.

Artystka debiutowała w programie telewizyjnym Zbigniewa Górnego ,,Śpiewać każdy może'' w 1989, a później wzięła udział w koncercie Debiuty na Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu. Otrzymała tam wyróżnienie za piosenkę ''Zły chłopak'' z repertuaru Lory Szafran.

Zły chłopak

Duże uznanie przyniosły jej występy w najbardziej popularnym i kasowym polskim musicalu ,,Metro'' w reżyserii Janusza Józefowicza.oraz w licznych przedstawieniach muzycznych.W 1993 roku Górniak wzięła udział w szwedzkim Festiwalu Krajów Nadbałtyckich w Karlshamn - zdobyła tam trzecią nagrodę.

Litania z musicalu METRO

Wielkim przełomem w karierze Edyty był jej udział w Festiwalu Eurowizji - nota bene była ona pierwszym artystą z Polski na tym festiwalu.Zaśpiewała tam piosenkę ,,To ja nie byłam Ewą'' i zajęła drugie miejsce.Utwór ten stał się największym przebojem w Polsce 1994 roku.

To nie ja

Już rok później Górniak nagrała swoją pierwszą płytę ,,Dotyk'' z takimi przebojami jak: ,,Jestem kobietą'', nagranie tytułowe, oraz nowe wersje najpopularniejszych przebojów z wszystkich trzech musicali z udziałem Górniak.
Album ten odniósł wielki sukces w Polsce i sprzedał się w ponad pół milionowym nakładzie i dał Edycie Fryderyka w kategorii ,,Fonograficzny debiut roku''. W tym samym roku Edyta nagrała piosenkę do animowanej bajki ,,Pocahontas''.

Jestem kobietą

W 1996 roku Górniak podpisała w Londynie kontrakt z wytwórnią EMI International na nagranie pięciu albumów.Pierwszym z nich była płyta ,,Edyta Górniak'' z 1997 roku,której producentem był Christopher Neil - znany ze współpracy z Celine Dion.Po wydaniu albumu Górniak wystąpiła w warszawskiej Sali Kongresowej na wspólnym koncercie z legendarnym tenorem Jose Carrerasem.

W 1998 roku artystka nagrała temat przewodni do filmu ,,Ogniem i mieczem'' w postaci utworu ,,Dumka na dwa serca''(zaśpiewała w duecie z Mietkiem Szcześniakiem). Rok później ta nieco łzawa ballada stała się największym przebojem 1999 roku w Polsce.W tym samym czasie artystka,nazwana już przez niektórych ,,polską Whitney Houston'' rozpoczęła dużą, trwającą miesiąc, trasę koncertową po Polsce(obejmująca 11 koncertów w 11 miastach).

Edyta Górniak i Mietek Szcześniak - Dumka na dwa serca

Z kolei w 2000 roku Górniak ruszyła w swoją pierwszą plenerową trasę po Polsce, o nazwie Julia. Trasa ta miała być promocją słuchowiska radiowego RMF FM ,,Romeo i Julia'', w którym wokalistka występowała wspólnie z Maciejem Stuhrem.W 2002 roku artystka została poproszona o zaśpiewanie polskiego hymnu narodowego podczas Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej.Była to dość dziwaczna interpretacja naszego hymnu co odbiło się szerokim echem w polskich mediach i prasie.

Drugi album Edyty ,,Perła'' miał swoją premierę w 2002 roku i przyniósł dwa umiarkowane przeboje ,,Jak najdalej'' i ,,Nigdy więcej''.
W 2003 roku artystka stworzyła przebój ,,Impossible''(z myślą o anglojęzycznej wersji płyty ,,Perła''),który o co ciekawe bardziej spodobał się w Polsce niż publiczności zagranicznej dla które był głównie adresowany.

Impossible

Dopiero po czterech latach ukazała się kolejna płyta artystki - ,,E.K.G.'' zawierające kompozycje z tekstami polskimi i angielskimi.Zawierała ona kilka potencjalnych hitów jak ,,List'', ,,Dziękuję Ci'' czy też ,,Loving you''. Album ten został znacznie lepiej przyjęty niż ,,Perła'' i zajął w 2008 roku 5 miejsce w rankingu festiwalu Top Trendy.

Dziękuję Ci

Edyta Górniak była także jurorką w programie ,,Jak oni śpiewają'',który cieszył się sporą popularnością.W 2008 roku nagrała swoją pierwszą płytę z kolędami - ,,Zakochaj się na Święta w kolędach''. Album ten zawierał 5 polskich kolęd oraz 5 amerykańskich,świątecznych standardów.

W ostatnich latach Górniak często występowała jako gwiazda na plenerowych koncertach Sylwestrowych.Niedawno też wydała kolejny singiel ,,On the Run'' do którego nakręcono także teledysk.

On the Run

W bieżącym roku artystka zapowiedziała, w jednym z telewizyjnych programów,że ma już gotowy prawie cały materiał na nową płytę.
Cały czas jednak jeszcze nie ma oficjalnej daty premiery tego wydawnictwa.

Mi się wydaje, że już przeminął czas świetności Edyty Górniak.
Spóźnione sto lat!