Chciałbym z kimś prowadzić radio.
Troszkę czytałem jak założyć.
Jeżeli ktoś już zakładał takie radio proszę o kontakt na numer gg 4787000
Witam,
Żeby założyć radio internetowe oczywiście musisz mieć jakąś swoją stronę internetową chyba że chcesz działać na chomikuj.pl za pomocą playerów lecz myślę że strona to podstawa.
Aby nadawać audycje musisz wykupić tak jakby serwer który będzie rozprowadzał te audycje, na początek wystarczy radio na np. 50/100 slotów (slot - 1 użytkownik słuchający radia). Zakładasz konto na np. eradia.net koszt radia na 50 slotów to 6 PLN (cena może ulec zmianie) oraz musisz wykupić autopilota chyba że będziesz nadawał 24h/dobę własną muzykę.
Autopilot służy do zaprogramowania piosenek które mają grać podczas gdy nie ma audycji Live (na żywo). Cena od 9 do 30 PLN w zależności od pojemności.
Resztę mogę omówić później ale licz się z tym że za darmo e-radia nie założysz.
Mogę Ci pomóc w tworzeniu radia, jeśli jesteś zainteresowany pisz tu lub na PW.
Flatcast - darmowe radia ale na innym silniku i nawet fajniejsze jedyny minus że nie ma autopilota. Dodatkowo, jest chat na którym obowiązkowo muszą być wszyscy słuchacze bo właśnie przez ten chat słuchają radia, nadawanie jest banalne - przez przeglądarkę wrzucasz i leci sobie.
Kolejnym minusem jest to że aby słuchać radia trzeba ściągnąć wtyczkę.
Ale jednak uważam że na początek lepiej tam założyć radio
.
(27.11.2011, 06:49)Zaxer napisał(a): [ -> ]Ale jednak uważam że na początek lepiej tam założyć radio.
Tak i co będziesz nadawał 24h/dobę przez komputer? Ja polecam e-radia.net znam wiele osób które właśnie tam zakładają swoje radia przykłady? - Dance4U, StorkFm (radia znane z chomikuj.pl).
(27.11.2011, 06:49)Zaxer napisał(a): [ -> ]nadawanie jest banalne - przez przeglądarkę wrzucasz i leci sobie.
Widać że nie masz pojęcia jak działa takie radio i jak się przez nie nadaje. Wrzucanie przez przeglądarkę muzyki jest tylko wtedy gdy mamy autopilota. Nadawanie na żywo możemy zrobić jedynie przez VDJ (Virtual Dj), Winamp (pewnie jeszcze kilka innych) i podając niezbędne informacje typu serwer, port, hasło itd.
To ty się myślisz załóż sobie radio na flatlu i zobacz jak się nadaje właśnie przez przeglądarkę. W przeglądarce masz mixer...
Jaki jest koszt utrzymania takiego radia np. na eradia.net ???
Masz cennik lecz polecam slotex.
Tony załóż sobie radio i sprawdź...
Na flatku grałem 2 lata więc wiem.
To dlaczego jest założone paręnaście tysięcy radiów Polskich a co mówić na świecie....
A czy ktoś z Was słucha "Radia koksu"?